Sniktitt

Lovende navigasjonstelefoner

Amopbil/Barcelona: GPS-produsenten Garmin har tidligere prøvd seg på Nüvifone, uten det helt store hellet. Nå prøver selskapet seg igjen, og denne gangen har de Asus på lag og har satset både på Android og Windows Mobile 6.5.3.

Nüvifone A50

Nüvifone A50 ser ut til å være alt du trenger både av mobiltelefon og navigasjonsenhet. Garmin og Asus har lagt inn et eget grensesnitt på toppen av Android-systemet, og det gjør at du får enkel tilgang til snarveier og de vanlige programmene dine.

Du finner også alle vanlige programmene Android Market, og alle de programmene du er vant med å finne i Android-telefoner er på plass. Det betyr blant annet en god nettleser (Webkit Browser). Nüvifone A50 er basert på Android 1.6. Garmin og Asus har også lagt inn Exchange-synkronisering.

Skjermen måler 3,5 tommer og har en oppløsning på 320 x 480 piksler. Trykkteknologien som brukes er kapasitiv, noe som vil si at du kan styre telefonen ved hjelp av svak berøring på skjermen.

Super-3G og Wi-Fi

Telefonen har super-3G i alle fire frekvensområdene med maks nedlastingshastighet på 7,2 Mbps, og Edge redder deg når du befinner deg utenfor 3G-dekning. Wi-Fi er også på plass, i tillegg til Bluetooth i versjon 2.1.

Prosessoren i telefonen er en Qualcomm 7227 ARM 11 med klokkehastighet på 600 MHz. Hurtigminnet rommer 256 MB, og du har 4 GB minne forøvrig. Deler av dette brukes til kart. Telefonen virker responsiv, selv om den ikke har imponerende maskinvare.

Kameraet i A50 knipser bilder i tre megapikslers oppløsning.

En haug med navigasjonsfunksjoner

Det er GPS-funksjonaliteten som kanskje er det viktigste i Nüvifone A50. Og her virker telefonen veldig, veldig komplett. Garmin har lagt inn sin egen programvare slik at du får alle GPS-funksjonene fra selskapets vanlige GPS-er.

Alt dette ligger inne på telefonen, slik at den ikke laster ned noe data over mobilnettet mens du navigerer eller når du leter etter interessepunkter.

Når du har funnet en adresse kan du få opp mer informasjon som adresse, du kan enkelt ringe til interessepunktene (restauranter, bensinstasjoner og lignende). Du kan også navigere til personer i kontaktlisten din, så vel som til adresser du mottar på e-post eller har lagt inn i kalenderen din.

Augmented reality i Street View

Du kan i tillegg vise adressene i Google Street View. Her bruker telefonen et innebygget kompass og vater, slik at du kan vri mobilen rundt og få Street View-funksjonen akkurat slik det er i virkeligheten.

Alt i alt har ikke telefonen noen grensesprengende teknologier. Etter alt å dømme ser imidlertid Nüvifone A50 ut til å være like komplett når du skal navigere som når du skal ringe eller sende tekstmeldinger.

Svakt batteri

Ett skår i gleden er det. Nüvifone A50 har et 1150 mAh batteri, og den oppgitte batterilevetiden er på bare 3 timer tale eller 10,4 døgn i hvilemodus.

Så er det bare å håpe på at den kommer til Norge da, noe som ikke er sikkert ennå. Prisen er heller ikke kjent.

Les også test av Android-mobilene:

Garmin Nüvifone M10

Nüvifone M10 har omtrent samme spesifikasjoner som Android-telefonen A50. Her er det Windows Mobile 6.5.3 i bunnen.

Menyene virker brukervennlige med store ikoner som du lett kan trykke på med fingeren. Skjermen er av den resistive typen, noe som betyr at du kan bruke pekepenn for å styre telefonen. Disse skjermene er imidlertid mindre responsive enn kapasitive skjermer, og vi merker at vi må trykke litt hardere for å få respons.

Ellers har M10 mye av den samme funksjonaliteten som A50. Kameraet i M10 skal knipse i fem megapikslers oppløsning i stedet for tre megapiksler.

I tillegg er batteriet i M10 større, på 1500 mAh. Det betyr at du kan snakke i 8 timer eller ha telefonen i hvilemodus i 25 døgn før du trenger å finne frem laderen.

Se alle sakene fra Mobile World Congress i Barcelona her »

Les også
Slik var Mobile World Congress 2010
Les også
Friluftskart på bil-GPS-en
Les også
Garmin sliter
Les også
Garmin vil gjøre lufta renere
annonse