Tek.no

Sniktitt Netflix på Samsung Gear VR

Kle på deg en kinosal med Samsungs Gear VR

Det tok litt tid å finne de nyttige funksjonene, men de er der.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
25 Sept 2015 21:18

Det er ikke uvanlig at nye teknologier feiler eller holdes tilbake på grunn av mangel på innhold. Både 3D-skjermer og 4K-skjermer kunne sannsynligvis tatt av raskere om det var mer innhold tilgjengelig, og i dag er det knapt noen som markedsfører TV-er for 3D-egenskapene lenger.

Produsentene av VR-briller og tilbehør virker derimot å ha en annen plan. Så godt som samtlige involverte har utsatte produkter, og best kjent for dette er muligens Oculus og brillen Rift. Samme selskap samarbeider imidlertid med Samsung som så smått har sine Gear VR-briller på markedet nå.

Er du en av de heldige eierne kan du i kveld laste ned Netflix for VR-briller. Hvordan arter det seg, lurer du kanskje på? Vi ladet en Galaxy S6 og tok på oss brillene for å finne ut.

Hvor er Netflix, da?

Først måtte vi jaggu lete litt. Det er ikke at det er så forferdelig mye innhold tilgjengelig for løsningen ennå, men med alt presentert ut over én butikkflate blir det lett litt rotete. Netflix ingen sted å finne? Neivel, vi henter ned en del andre apper som ser nye ut i mellomtiden. Idet vi går ut av den siste installasjonen har jaggu Netflix dukket opp som «fremhevet» i butikken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Samsung har hatt sine Gear VR-briller en stund, og lanserte for en tid tilbake tredje generasjon. Dette er første generasjon, som ble laget for Samsung Galaxy Note 5. Vi testet Netflix på en Galaxy S6 med nest siste utgave brille. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

En kjapp nedlasting senere er vi klare til å fyre opp tjenesten, for første gang på et sett VR-briller. Spenningen flyter like tjukt i årene som skepsisen. Dette kom svært brått på. Kan Samsung, Oculus og Netflix ha rukket å få noe nyttig ut av et slikt samarbeid?

Ved første øyekast ser det ut til at gevinsten er nye omgivelser å se film i. Med ett forsvant min egen rotete leilighet til fordel for det som likner mest på et ganske ryddig men folketomt slott, midt oppå et fjell. Vi kan se alpeliknende topper ut av de svære panoramavinduene.

Et digert hus midt oppå et fjell. Litt heftigere omgivelser enn en leilighet i Groruddalen, men det var kanskje litt folketomt og nakent her? Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Teleporterer deg til et slott på en fjelltopp

På bordet ligger det blader dandert. Ved siden av oss en fjernkontroll. Jeg griper etter den, men ingenting skjer. Ved nærmere ettertanke kunne det gått verre om katten var i nærheten.

Veggene prydes av svære bilder. Rett foran meg er det som ser ut som et stort lerret, og over det et bilde av det kjente Hollywood-landemerket. Foran det bykser Bojack Horseman mot meg iført kanintøfler.

Snur jeg meg til høyre ser jeg blant annet en kar som ser ut som Daredevil i fullstørrelses portrett. Trivelige greier. De som har innredet kåken kjenner kunstsmaken min.

Bak meg? En lukket dør, et digert bilde av en ugle(!) og en trapp som ser ut til å gå opp i annen etasje av det svære huset. Ingenting av det ser ut til å la seg bruke til noe, så vi tar fatt på tilkoblingen til Netflix.

Dette er muligens den minst nyttige fjernkontrollen i verden. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Eeeeen bokstav av gangen

Dette gjøres med en litt nitid prosess der du må se på bokstavene i brukernavnet og passordet ditt, etterfulgt av et klikk på pekeplaten på brillene. Heldigvis har Netflix valgt å legge ved knapper for vanlige e-posttilbydere, slik at du slipper å skrive @gmail.com selv.

Etter tilkobling får jeg opp det som ser ut som min vante Netflix-meny. Titlene er de samme som på PC, men med litt annen informasjon enn PC-utgaven pleier å gi. Blant annet er det kvalitetsinformasjon på infoplakatene for hver tittel. Ingen av dem jeg klarer å finne har VR-merkelig eller liknende, så jeg avfinner meg med vanlig 2D.

Jeg åpner animasjonsfilmen «Over hekken», og de innledende scenene dukker opp foran meg. Et lite pelsdyr prøver tilsynelatende å få potetgull ut av en godteriautomat. Foreløpig foregår det ikke noe særlig VR-magi rundt meg, om man da ikke tar med at lysene nå har blitt dempet, og at hjørnet der Daredevil bor er langt mer stemningsfullt.

Knappen vi må trykke på for å få nyttige funksjoner henger faktisk i taket. Det er en viss fare for kink i nakken når vi bøyer hodet bakover for å klikke på den. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ikke bare en gimmick

Men plutselig oppdager vi at dette ikke bare er gimmick. De har ikke gjort det enkelt for oss. En liten kikk rundt til avslører at det står Void Theater på en lysekrone i taket over meg. Jeg titter bent til værs, og forsøker å trykke på den. Da får jeg plutselig opp flere innstillinger.

Det nyttigste inni her er med andre ord gjemt omtrent som et unyttig, men litt morsomt påskeegg i annen programvare. Det burde vært enkelt tilgjengelig og synlig merket, men la gå. Det er fortsatt ganske tidlig for disse konseptene.

Så fort jeg trykket på knappen i taket fikk jeg noen flere valgmuligheter.

Her får jeg nemlig mulighet til å velge skjermstørrelse selv. Jeg morer meg med å brette ekornet og de andre pelsdyra i Over hekken ut over en gigantisk skjermflate. Nå kan jeg på sett og vis se meg rundt i innholdet, selv om det er 2D.

Det er også mulig å aktivere en reisemodus, der skjermen sakte justerer seg selv etter din orientering. Skjermen fryses ikke foran deg, men hvis du legger deg ned vil den gradvis gli inn rett foran synsfeltet ditt, i stedet for at du glor på taket slik appen vanligvis fungerer.

Det er mulig å stille bildet fra ganske lite til så stort at du må se deg rundt for å dekke hele.

En enorm storskjerm til reisebruk

En mobiltelefon og en relativt passiv brille med litt optikk i har altså til sammen blitt en enorm storskjerm til reisebruk. Det er underholdende i seg selv, og vi liker det, men løsningen har et par åpenbare mangler. For det første venter vi på VR-fanen i Netflix, den som lar oss titte rundt på konserter eller andre ting som faktisk er filmet for denne typen utstyr. Innholdet finnes, men foreløpig ikke på Netflix.

Den andre tingen vi gjerne skulle sett, var høyere oppløsning. Selv om Galaxy S6 har meget høyoppløst skjerm, er bildet inni Gear VR litt pikselert. Dermed er vi ikke sikre på om dette er utstyret folk flest vil bruke til filmtitting hjemme. Der er kanskje spilling langt mer aktuelt. Det finnes for eksempel Mario Kart-kloner som kan lastes ned i Samsungs appbutikk.

Til tross for at Netflix er en litt blandet opplevelse på Gear VR i dag, virker det tydelig at det representerer et slags startskudd for denne typen utstyr for folk flest. Ikke minst fordi de fleste av Samsungs konkurrenter girer opp med liknende utstyr.

Samsungs Galaxy S6 er en av markedets beste Android-mobiler akkurat nå. Her kan du lese vår test av toppmodellen »

Over hekken-gjengen i gigastørrelse.
Les også
Nå kan du oppleve live-TV på en HELT ny måte
Les også
Samsungs VR-briller har fått en egen VR-nettleser
Les også
Samsungs VR-briller blir mye billigere
Les også
Clas Ohlson: VR-brille for smartphone: Vi tester Clas Ohlsons VR-briller
Les også
Disse VR-brillene byr på skikkelig oppløsning
Les også
Nå støtter Netflix' erkerival «offline»-titting
Les også
Automatisk oppdatering krasjet Gear VR
Les også
Se hvordan VR fungerer når to spiller sammen
annonse

Les også