Endelig får Mac-en også AirPlay
Glem skjermkabler og oppsett. Alt du trenger er én knapp.
Mange nye funksjoner har blitt lagt til i Apples nyeste operativsystem, Mountain Lion. Selv om det bare er i beta og ikke vil bli tilgjengelig på markedet før til sommeren, er det svært stabilt, og mange av de nye tjeneste fungerer som smurt. Forrige uke tok vi en titt på den oppdaterte versjonen av App Store, som nå endelig har samlet både applikasjons- og programoppdateringer på ett og samme sted.
Denne uken vil vi se nærmere på Airplay-funksjonaliteten som har blitt lagt i Mountain Lion, og hvordan det faktisk fungerer i praksis.
Speil hele bildet
Airplay har lenge vært en nær og kjær funksjon for mange iPhone- og iPad-eiere. AirPlay er en overføringsprotokoll som blir brukt av Apple-enheter, og lar brukere vise skjermbilder, musikk, bilder og video trådløst til en TV, ved hjelp av Apples lille Apple TV.
Funksjonen har hovedsaklig blitt promotert på Apples mobile enheter, men også Mac-ene og Macbookene har hatt visse muligheter for å strømme bilder trådløst til Apple TV-en. Du har imidlertid vært låst til å sende videoer via iTunes, og hvis du har hatt lyst til å sende innhold som for eksempel musikk eller bilder, har du vært nødt til å bruke mobilen eller nettbrettet. Et annet alternativ var også tilgjengelig ved å jailbreake Apple TV-en, men for mange er nok ikke dette et reellt alternativ.
Les hvordan du gjør det her: Vi har jailbreaket Apple TV
I Mountain Lion har hele operativsystemet fått støtte for AirPlay, og du kan enkelt speile hele skjermbildet til en skjerm med Apple TV koblet til. Slik går du frem:
Trykk på Eple-knappen i venstre hjørne på skjermen, og gå inn på system-instillinger. Trykk deg videre til skjerminnstillinger.
Her kan du som vanglig velge både oppløsning, bildeoppdatering og lysstyrke, men i Mountain Lion har et nytt valg dukket opp. På bunnen kan du se et valg for "AirPlay mirroring", som lar deg speile hele skjermbildet til skjermen Apple TV-en er koblet til.
Når du har gjort dette vil hele skjermbildet dukke opp på den eksterne skjermen etter et par sekunder.
Ikke kjempebilde
I teorien er dette en kjempefunksjon. Presentasjoner vil gå som en lek, og hvis du vil vise for eksempel en nettside til en venn, er det bare å trykke på en knapp for at hele skjermbildet skal dukke opp på en TV. Foreløpig er imidlertid tjenesten fortsatt ikke helt prima. Dagens Apple TV støtter tross alt bare en oppløsning på 1280x720 (720p), mens skjermbildet vi sendte fra Macbook Proen vår har en oppløsning på 1920 x 1200 piksler.
Resultatet ble et smågrøtete bilde, og litt smådårlig respons på musepekeren. Akkurat hvor mye forsinkelse det er snakk om er vanskelig å si, men det tok et par forsøk da vi flyttet musepekeren over skjermen for å treffe en knapp i nettleseren.
Forsinkelse, men ingen hakking
Da vi satte på en YouTube-video i full oppløsning og sammenliknet de to skjermbildene, ble det dårlige skjermbildet og den trege responsen mindre merkbar. Selve bildet ble vist uten hakking, selv om det hang bittelitt bak skjermbildet på Macbooken. Man så fortsatt godt at oppløsningen ikke var helt prima, men til for eksempel en presentasjon vil nok enkelheten av oppsettet veie tyngre enn sylskarp oppløsning.
Det skal nevnes at både Apple TV-en og Macbooken var koblet opp på et trådløst nett, og vi har sett bedre resultater hvis i hvert fall Apple TV-en er koblet til nettet med en ethernet-kabel.
Bedre til sommeren
Et annet poeng er at dette er en funksjon som vil dukke opp i Mountain Lion, som har en forventet lansering en gang til sommeren. Innen den tid vil den oppdaterte Apple TV-en være ute på markedet, med støtte for 1080p, og en raskere prosessor. Dette vil antageligvis gjøre opplevelsen langt bedre, med raskere respons og skarpere bilde.
Lyst til å lese mer om Mountain Lion?
Les også: Endelig blir App Store nyttig