Sniktitt

Nokia N86 8MP

Nokia hadde nylig et pressetreff der vi fikk se på mange av sommernyhetene fra de finske skoger. Blant nyhetene, som kommer i butikkene allerede denne måneden, finner vi kameramobilen N86 8MP. 

Telefonen er i omtrent samme størrelse som det tidligere multimediaflaggskipet Nokia N95. Dette er en lommevennlig størrelse som verken utmerker seg den ene eller den andre veien.

De øverste tastene er berøringsfølsomme.

Berøringstaster

Under skjermen til N86 8MP finner du seks taster i tillegg til en femveis navigasjonstast. De to øverste tastene (som for det meste har funksjonene "valg" og "tilbake") er berøringsfølsomme, slik at du bare trenger å hvile fingeren på de for at telefonen skal reagere. Det er egentlig bare plagsomt, ettersom alle andre tastene faktisk er ekte taster. At de to øverste da er berøringstaster gjør bare at du må bruke litt tid på å venne deg til akkurat det.

Resten av tastene fungerer svært godt, og tastesettet som avdukes når du skyver opp skjermen er godt markerte og enkle å skrive på.

AMOLED-skjerm

Skjermen er 2,6 tommer stor og har 320 x 240 pikslers oppløsning. Vi synes oppløsningen gjerne kunne vært høyere på en så stor skjerm. Bildet blir ikke kornete, men det ville blitt merkbart skarpere med en høyere oppløsning. 

Det som imidlertid er positivt, er at Nokia har tatt i bruk AMOLED-teknologien i N86 8MP. Dette gir svært sterke farger og dyp svartfarge, samtidig som skjermen bruker lite strøm. Disse skjermene lyser nemlig opp hvert punkt i stedet for å ha et baklys bak hele skjermen. 

Vi merket fort at fargene var krystallklare i N86 8MP, samtidig som telefonen for eksempel har en videospilletid på 5,5 timer takket være den energieffektive skjermen.

I sniktitten av Samsung Omnia HD kan du se en AMOLED-skjerm i bruk

Mye plass og TV-utgang

I en multimediatelefon er det viktig med stor lagringsplass. N86 8MP har 8 GB innebygget lagringskapasitet, og støtter i tillegg minnekort av typen Micro-SD. En annen ting vi har sett stadig mer av i multimediatelefoner er TV-utgang, og dette er på plass i N86 8MP.

Videre har telefonen alt av teknologi som du kan forvente å finne i en telefon i Nokias N-serie. Det inkluderer GPS og Nokia Maps for navigasjon, Wi-fi for oppkobling mot trådløse nettverk og super-3G og Edge for å oppnå best mulige internetthastigheter gjennom mobilnettet.

Menyene er de samme gamle, uten at det er noen ulempe. (Alle foto: Einar Eriksen)

N86 8MP er en smarttelefon, med operativsystemet Symbian OS og grensesnittet S60 3rd Edition. Dermed er den mer eller mindre prikk lik alle av Nokias smarttelefoner. Menyene er ryddige og brukervennlige, samtidig som du har muligheten til å kjøre flere programmer samtidig og å installere nye programmer fra et stort utvalg.

Systemet gir deg også mulighet til å vise PDF-dokumenter, så vel som Word-, Excel- og Powerpoint-filer. 

Skyver du skjermen omvent vei, får du frem multimediataster og skjermbildet legger seg horisontalt.

I tillegg er N86 8MP rask i menyene, og raskere enn de aller fleste telefoner vi har prøvd med samme operativsystem og brukergrensesnitt. Den har fått et brikkesett som gir en oppdateringsfrekvens på 434 MHz, og til sammenligning stiller multimediaflaggskipet Nokia 5800 Xpressmusic med 369 MHz med samme type brikkesett.

Kamera i fokus

Som navnet tilsier, har N86 8MP et kamera med bildeoppløsning på 8 megapiksler. Dette er ikke imponerende mye, ettersom Sony Ericsson og Samsung har lansert egne kameramobiler med 12 megapiksler.

Men dette liker vi! Flere megapiksler stiller større krav til bildebrikke og optikk, og å øke antall megapiksler for mye reduserer derfor bildekvaliteten. Mobilprodusentene kunne nok laget bedre kameramobiler ved å holde megapikslene nede, og øke størrelsen på bildebrikken og kvaliteten på optikken. Men fordi flere megapiksler ofte er ekvivalent med bedre bilder i kundenes øyne, er det oppløsningen som har økt i langt størrre grad enn bildekvaliteten de siste årene. 

Nå ser det ut som Nokia har tatt til vett. De har faktisk økt størrelsen på bildebrikken, og tilsynelatende meldt seg ut av den bortkastede konkurransen om å kunne påstemple mobilen flest mulig megapiksler. 

Kameraet har svært gode spesifikasjoner.

Kameraet i N86 8MP byr på vidvinkel, slik at du kan fange et bredere motiv. Linsen har en brennvidde på 4,61 mm, tilsvarende 28 mm i et 35 mm-kamera. Kameraet har en mekanisk lukker som gir lukkertider på ned til 1/1000 sekund og blender f2.4, f3.2 og f4.8. 

At bildebrikken er større, betyr at kameraet blir mer lyssterk enn tidligere. At f-verdien går helt til f2.4, betyr også at mye lys slippes inn til kamerabrikken. Mer lys gir mindre støy og dermed mindre kunstig støyfjerning og flere detaljer beholdes. Eller enda enklere forklart: Bedre bilder, i teorien.

Nokia hevder at ytelsen skal kunne sammenlignes med et vanlig digitalkamera, og med disse spesifikasjonene bør N86 8MP være like god som et billig kompaktkamera med den samme oppløsningen. Hvordan programvaren behandler bildene kan imidlertid gi utslag på bildekvaliteten. 

I kjent Nokia-stil er også videofunksjonen kraftig. Oppløsningen er 640 x 480 piksler, og kameraet fanger opp 30 bilder i sekundet.

Det testeksemplaret vi prøvde på Nokias pressetreff var imidlertid et veldig tidlig eksemplar, og vi fikk opplyst at kameraet her ikke hadde den samme kvaliteten som de vi vil finne i butikkene. Vi har derfor ikke prøvd ut kameraet i N86 8MP, men vil selvsagt gjøre det i en full test av telefonen. 

Konklusjon

N86 8MP er ikke en trykkskjermmobil, men har vanlige taster. Om dette er kjedelig eller praktisk kommer an på hvem du spør. 

Telefonen har likevel mange spennende kvaliteter. For eksempel er skjermen fargesterk og lite strømkrevende, og telefonen har alt av teknologi. Men aller først tror vi det er de som er på jakt etter et godt kamera i mobilen som snuser på N86 8MP. 

Siden vi ikke har prøvd kameraet i N86 8MP kan vi ikke ta noen konklusjoner på det området nå, men spesifikasjonsmessig der det svært lovende ut. Vi kommer selvsagt til å gå kameraet nærmere etter i sømmene i en full test av telefonen.

Prisen på N86 8MP har havnet på fra 4000 kroner. Også dette høres svært lovende ut, dersom kameraet er så bra som Nokias uttalelser og spesifikasjonene tilsier.

Sjekk priser på N86 8MP i prisguiden

Les også
Samsung Jét
Les også
Sony Ericsson Yari
Les også
Nokias nye E-mobiler
Les også
Sony Ericsson Satio
Les også
Nokia N97
Les også
Samsung C6625
Les også
Samsung S8300 Ultra Touch
Les også
Samsung M7600 Beat DJ
Les også
Samsung Omnia HD
Les også
HTC Touch Pro 2
annonse