Til hovedinnhold
SniktittHTC U12+

HTC lanserer telefon uten tradisjonelle knapper

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Krigen mellom mobilflaggskipene hardner til, og HTC vil være med. Deres bidrag heter U12+, og er en oppfølger både til fjorårets U11 og U11+, der sistnevnte ikke egentlig kom seg til Norden annet enn på produsentens egen nettbutikk.

Men nå er det nytt år og nye muligheter. HTC U12+ lover å gi vanvittig høy lyd, meget bra kamera og noen spesielle funksjoner du ikke finner andre steder.

Blant disse er Edge Sense-løsningen, som vi først fikk hilse på i U11. Den har blitt ny i denne omgang, og med muligheten til å dobbelklemme får du også en kjapp tilgangsmeny med hurtigfunksjoner.

Det hele oppleves litt som Samsungs Edge-menyer på modellene med buet skjerm, men samtidig er det selve måten disse hentes frem på som i større grad enn innholdet avgjør om de er nyttige. Dobbelklemming føltes ikke like intuitivt som vanlig klemming på fjorårets U11, men jeg holder et åpent sinn og tenker at dette kanskje er enklere å få til enn det virket som på telefonene med tidlig programvare.

Også LG har sluppet nytt flaggskip i form av G7 ThinQ - les mer om den her »

Knapper som ikke er knapper

Baksiden på én av utgavene har innsyn inn til litt av elektronikken i telefonen. For nerdete? I så fall finnes en rød fargeskiftende variant og en kjedelig svart utgave.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ved siden av nye Edge Sense-funksjoner har U12+ også fått en ny type knapper. Dette er digitale knapper, på linje med Apples hjemknapp siden iPhone 7.

Det betyr at av-/på-knappen og volumtastene aldri faktisk beveger seg. I stedet presses de mot noe på innsiden av telefonen, og telefonen later som om et faktisk knappetrykk skjer ved å vibrere.

Førsteinntrykket av løsningen er ikke særlig god. Jeg, og mange med meg, har blitt vant til hjem-knappen i Apples iPhoner de siste årene. Den fungerer godt fordi vibrasjonen rett bak er så sterk. Kanskje har du også trykket på hjem-knappen på en avslått iPhone og blitt like overrasket som meg over at ingenting skjedde?

HTCs nye knappeløsning har svakere og mindre presis vibrasjon, og førsteinntrykket er at den ikke klarer å lure meg på samme måte som Apples knapp. Kan hende blir jeg vant til løsningen, men førsteinntrykket er at jeg er takknemlig for nødløsningen HTC har lagt inn.

Her er nemlig en skjermlåseknapp rett i menyen nederst på skjermen, og du kan vekke skjermen ved å dobbeltappe på den eller bruke fingerleseren.

To kamera foran, to kamera bak

U12+ har to kamera på hver side av telefonen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

U12+ har dobbelt kamera både foran og bak, og det er lagt til litt programvaremagi i løsningen. Men den fikk vi ikke se i det hele tatt i de tidlige demomodellene vi fikk klå på. Den ferdige utgaven av løsningen skal nemlig kunne la deg zoome trinnløst og sakte inn på elementer av bildet. Det er også mulig å kombinere digital og optisk zoom med inn- og utzoom samtidig, for å få perspektivendring selv om det eller den du sikter på holder seg noenlunde statisk i søkeren. Vertigo zoom kaller HTC løsningen.

Du kan forøvrig få kameraet til å filtrere mikrofonlyden aktivt slik at du får med mest lyd fra området du peker og zoomer mot. Praktisk nok, men ikke egentlig nytt.

Også zoom-løsningen låter noenlunde kjent. I hvert fall ut fra beskrivelsen vi har fått så langt. LG hadde en liknende løsning i deres V30 fra i fjor.

HTC har lenge brukt mobilhøyttalerne sine som konkurransefortrinn, og U12+ skal ha fått bedre og mer bråkete høyttalere enn sine forgjengere. Den ga svært mye lyd fra seg.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

På stillbilder så det i utgangspunktet ut til at U12+ hadde rimelig god kontroll på det meste, enten lyset var godt eller dårlig. En nattmodus av samme kaliber som Huawei har dyttet inn i P20 Pro finner vi ikke, men utover det virker den parat til å slåss mot de beste, der Galaxy S9 er telefonen å slå.

Kjapp og fin å bruke

På programvaresiden er HTC U12+ finfin å bruke. Alt går raskt og det er enkelt å finne frem i menyene, som forøvrig er HTC Sense oppå Android 8. Akkurat når 8.1-oppdateringen kommer vet vi ikke, men HTC påpekte, ganske riktig, at de har vært blant de flinkere i klassen til å holde mobilene sine oppdatert de siste par årene. Også Sony har vært flinke til det, mens konkurrent Samsung har vært blant de dårligste.

Selv om U12+ har to kamera foran er ikke ansiktsgjenkjenningen like god som Face ID i iPhone X. Det er stadig vanlig Android-ansiktsgjenkjenning vi snakker om, der kun det ene kameraet brukes.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Uansett skal U12+ i henhold til tradisjonen få to store oppdateringer, der den første blir Android P nå til høsten. Foreløpig er ikke noe endelig navn for Android P avslørt.

En interessant del av designen her er at én av modellene har et blått og delvis gjennomsiktig bakdeksel der du ser litt av innmaten. Definitivt en artig vri i disse tider, der design ofte kan være ganske kjedelig. En rød utgave med samme fargeskiftende egenskaper som en av fjorårets U11-modeller kommer også.

Den blå med synlige brikker på innsiden blir kanskje i overkant nerdete, så naturligvis kommer fargen «Ceramic Black». Vi kan like gjerne kan omdømme til; den kjedelige svarte som alle skal ha.

En god helhet?

Det er ikke alt som virker helt klokkereint på første møte med U12+, men slik var det heller ikke med U11 da den kom. Og akkurat som for fjorårets Mate 10 Pro fra Huawei fikk U11 også en ganske ... overbevist fanskare blant folk som faktisk brukte den.

Slett ikke alle telefoner overbeviser på første forsøk. Men hvis U12+ slekter sterkt på forgjengeren trenger ikke det å bety så mye. Kanskje er også den en «smyger» der en knall helhet ikke behøver at noen av enkeltegenskapene er best på markedet.

Det største spørsmålet U12+ og andre flaggskip må besvare fremover, er hvordan de skal konkurrere med telefoner som gjør nesten alt det de kan - men til halve prisen. Én slik modell er Nokia 7 Plus som vi nettopp testet »

annonse