Til hovedinnhold
SniktittSamsung Galaxy Tab S

Samsungs nye nettbrett har de beste skjermene vi har sett

Lanserte to Galaxy Tab S-brett. Vi dro til New York for å kikke på dem.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Lillebror Galaxy Tab S er akkurat like kraftig og høyoppløst som den store.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Amobil.no / New York: Etter en litt treg start, har nettbrett etter hvert blitt en del av tilværelsen for svært mange av oss. Like fullt kan den stadige strømmen av nye surfeplater bli litt fattig på wow-faktor innimellom. Det var ikke tilfellet under kveldens Galaxy Tab S-lansering.

Tidligere i år ble vi ledet til å tro at TabPRO- og NotePRO-brettene skulle være flaggskipseriene fra Samsung. Den plassen tar Galaxy Tab S nå over. Råtassene stiller med relativt drøye spesifikasjoner, men det viktigste er nok de to store AMOLED-skjermene

Les også: Test av Apple iPad Mini med Retina-skjerm

AMOLED i storformat

Samsung har alltid vært svært gode på akkurat dette feltet, og de er det eneste selskapet som nærmest systematisk har satset på AMOLED-teknologien. Den har likevel vært for dyr til å passe inn i relativt store produkter, som nettbrett, frem til nå. Galaxy Tab S kommer i to størrelser, 8,4 tommer, og 10,5 tommer. Begge har AMOLED-skjerm med samme oppløsning som PRO-seriene har, altså 2560 x 1600 piksler.

I mobiler har skjermene etter hvert blitt så gode at det er vanskelig å se forskjell forbi et visst punkt. Det er ikke tilfelle for nettbrett. Noe den koreanske giganten poengterte ettertrykkelig ved å stille opp sine nye nettbrett ved siden av Apples iPad Air. Konkurrentens produkter var ikke en gang kamuflerte, slik de ofte pleier å være på denne typen tilstelninger.

Forskjellen er der. Begge Galaxy Tab S-skjermene oppleves som ekstremt skarpe, lyssterke og med potensiale for voldsomt god fargegjengivelse. Det er mulig å velge mellom ulike fargeprofiler i menyene, så avhengig av hvordan du ønsker å bruke brettet, kan det overmette fargene, eller vise et bilde som er så naturtro som mulig.

De beste nettbrettskjermene vi har sett

Skjermene er kanskje det viktigste enkeltargumentet for Galaxy Tab S, men det kan også oppleves som en liten akilleshæl. Det er nemlig litt vanskelig å tenke seg at det ikke finnes et svakere ledd et sted på veien når brettet skal vises frem digitalt, enten det handler om markedsføring, eller redaksjonelt innhold. Det kan være kameraet, komprimeringen av bilder, eller skjermen du sitter og titter på som står i veien for et fullverdig inntrykk. Slik sett var det kanskje heller ikke noe sjakktrekk å vise frem brettene under mangefarget flombelysning.

Samsung viste frem Galaxy Tab S sammen med Apples iPad Air, for å demonstrere forskjellen i fargegjengivelse. Den var tidvis svært tydelig, men også notorisk vanskelig å gjengi på bilder.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Samsung kom også merkbart til kort da brettet skulle presenteres, og måtte bruke demonstrasjonsbilder som hadde blitt redigert for å vise forskjellen. Slike redigerte bilder er ikke alltid til å stole på, og dermed handler alt om at man faktisk må se produktet i levende live, og gjøre opp sin egen mening.

Samsung mener 10,5 tommer og 16:10-aspekt er mer velegnet for magasiner enn andre skjermstørrelser.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Førsteinntrykket vi sitter igjen med er likevel at dette er de beste skjermene som noen gang har vært plassert i nettbrett.

Samsungs egen åttekjerner

Det mangler ikke på andre detaljer å henge seg opp i heller. Under testen av Samsungs Galaxy S5 syntes vi telefonen tidvis var treg. Det ser ikke ut til å bli noe problem for nettbrettene som nå innlemmes i samme serie. Noen få var litt trege, sannsynligvis på grunn av tidlig programvare, men de fleste opplevde vi som lynende raske, samme hvor mye vi prøvde å stresse dem.

Les testen av Samsung Galaxy S5

Det er Samsungs egen åttekjernede systembrikke, Exynos 5 Octa, som gir disse brettene kraften de har. Om du følger med på utviklingen av nye brikkesett, kjenner du kanskje ARMs big.LITTLE-konsept, som går ut på at man parer et antall trege, men strømsnille, prosessorer, med et antall lynraske prosessorer. Løsningen er tenkt å gi bedre batterilevetid, fordi vi ikke benytter oss av kraftreservene store deler av tiden produktet blir brukt.

Den raskeste aktiveres bare når du trenger ressursene, og dermed blir batteritiden lenger uten at selve batteriet trenger å bli større. Det er verdt å merke seg at brettene også fins i varianter med Qualcomms Snapdragon-brikker på innsiden. Det er vanligvis disse variantene som dukker opp i norske butikker, men denne gangen er det Exynos-versjonen som slippes i Norden.

Samsung påstår at de nye brettene skal vare i hele 11 timer med 1080p-avspilling. Noe som må kunne kalles respektabelt, hvis det viser seg å stemme.

Ekstremt tynne og lette

Designmessig er det tydelig at dette er søsterproduktene til Galaxy S5. Brettene har den samme perforerte gummieringen på baksiden som telefonen har. De er imidlertid ikke vanntette, slik telefonen er.

De er også svært tynne, med en tykkelse på 6,6 millimeter. Det minste av de to brettene føles kompakt, men det er den store 10,5-tommeren som virkelig slår oss som overraskende kompakt. Nå er det ikke himmelvid forskjell i dimensjonene mellom dette nettbrettet, og andre toppmodeller, så som Apples iPad Air, eller Sonys Xperia Tablet Z2, men Samsungs variant kjennes likevel påfallende tynt. Vi er litt usikre på hva det skyldes, men kombinasjonen av lav vekt og en bakside som skråner svakt innover ut mot kantene.

Apples iPad Mini øverst til venstre, Samsung Galaxy TabPRO 8.4 øverst til høyre og Galaxy Tab S 8.4 nederst.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

De to nettbrettene er også svært lette. Wi-Fi-versjonene veier henholdsvis 465 gram og 294 gram. Slik at de skal være gode å holde i over lang tid. Samsung oppgir at 4G-versjonen av 10-tommeren veier hele to gram mer, altså 467 gram. Den forskjellen må du ha innebygget digitalvekt i håndleddet for å merke.

Det følger med en haug innhold på de nye nettbrettene, deriblant 90 dagers tilgang på Marvels superhelter.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Aldri en produktlansering uten deksler. Dette kan brettes på tre ulike måter, for å gi forskjellig vinkel på skjermen. Det sitter dessuten fast med en «knappemekanisme».Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Sammen med tastaturdekselet er Galaxy Tab S 8.4 sannsynligvis den lekreste og mest portable «PC-en» vi har sett.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Det kan hende tastaturet til Galaxy Tab S 8.4 blir litt lite for noen, men avstanden mellom tastene er ganske god. Det gjenstår å se hvor bra det fungerer for lengre tekster enn denne.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Lastet med superhelter

En hel haug tjenester og apper hører til den nye serien nettbrett. Før panikken for rotete menyer begynner å bre seg, er det på sin plass å nevne at mye av dette handler om nedlastbart innhold som Samsung gir tilgang på gjennom en boks på hjemmeskjermen.

Et samarbeid med Marvel gir for eksempel tilgang på bøttevis av superheltbasert innhold på nettbrettene. Det handler riktig nok om en prøveperiode, men det er snakk om en forholdsvis lang sådan, på hele 90 dager. Mye av dette går igjen, og enten du er glad i musikk, spill eller magasiner, skal det finnes en slik, lang, prøveperiode for mye av det. Unntaket er Samsungs egen musikktjeneste, Milk Music, som ikke vil bli tilgjengelig i Norge.

Fingeravtrykk for inntil åtte brukere

Fingeravtrykksensoren fra Galaxy S5 er med også i disse brettene. Vi fikk ikke prøvet den under kveldens lansering, men selskapet har gjort store endringer i programvaren bak. På Galaxy Tab S kan hele åtte personer ha sitt eget fingeravtrykk registrert. Det holder til besteforeldre, foreldre, og fire barn. Perfekt for deg som har storfamilie i generasjonsbolig.

Fingeravtrykket låser opp nettbrettet til hver brukers unike innstillinger, apper og menyer. Når barna låser opp brettet skal de for eksempel kunne tas rett inn i barnemodusen vi kjenner fra andre Galaxy-produkter.

Normalt sett vil likevel disse kontoene kunne dele en del innhold, som for eksempel musikkfiler som er lagret på brettet. Men, Samsung har også lagt til mulighet for at hver bruker har sin egen privatmodus, et slags bankhvelv der du kan legge filer og innhold som skal sikres fullstendig for tilgang fra andre brukere av brettet.

Tastatur med svært uvanlig design

Som vanlig var det duket for et helt lite traktorlass tilbehør til de nye brettene. En beskyttende mappe kan kjøpes til, og festes med et slags knappefeste på baksiden. Det kan tyde på at det sitter bedre enn de mange rene magnetbaserte løsningene vi har sett så langt. Undertegnedes erfaring er at hvis man putter Apples iPad med smartdeksel på ned i sekken, må man relativt ofte hente ekvipasjen opp igjen som to separate deler.

Samsung viste også frem tastaturer fra partnere, som Logitech, men det var selskapets egen løsning som sørget for å heve øyenbryn. Rent praktisk fungerer det meste av slikt tilbehør nokså likt, men med fare for å være litt helt subjektive, må vi si at vi sjelden har sett en lekrere kombinasjon av nettbrett og tastatur enn det vi fikk se i kveld.

Forholdsvis rimelige

Nettbrettverdenen kan som nevnt være litt kjedelig nå og da. Det var den ikke i kveld, og det er all grunn til å mistenke at Samsungs to nye nettbrett virkelig kan gjøre vei i vellinga når de kommer i butikk tidlig i juli. Prisene skal heller ikke bli avskrekkende, med tanke på de heftige spesifikasjonene. Minstemann Galaxy Tab S vil koste rundt 3500 kroner, mens det største vil koste rundt 4400 kroner. Legg på en knapp tusenlapp hvis du vil ha 4G. Brettene med 4G-støtte kommer imidlertid noe senere enn de rene Wi-Fi-versjonene, et fenomen vi ser støtt og stadig.

Les testen av Sonys vanntette nettbrett Xperia Tablet Z2

Se videodemonstrasjon av Galaxy Tab S »

Vi gjør oppmerksom på at Samsung betalte for reise og opphold til New York.

annonse