Til hovedinnhold

Så lekkert er Windows 8

Selv med et ganske låst Metro-grensesnitt, har du mange muligheter.

Windows 8 har nå vært ute i én uke, og det tok ikke lang tid før vi fikk lastet ned og installert den nyeste utgaven av operativsystemet til Microsoft.

Det som åpenbart skiller denne utgaven fra tidligere versjoner er Metro-grensesnittet. Mange synes det ser lekkert ut, andre er skeptiske, og nesten alle som spør oss om hva vi synes om Windows 8 spør gjerne om hvordan Metro-grensesnittet fungerer. Kan man unngå det, hvordan fungerer overgangen fra det "vanlige" grensesnittet til de nye Metro-menyene fungerer, går det raskt?

Dette er ikke lette spørsmål å svare på i et par setninger, og vi føler rett og slett ikke at vi har prøvd det nok til å ta en endelig avgjørelse ennå. Selvfølgelig er det uvant og annerledes, men det betyr ikke nødvendigvis at det ikke er noe galt i det.

I denne artikkelen vil vi i stedet se på hva vi kan gjøre med Metro-delen av Windows 8, og glemme det "gamle" skrivebordet en liten stund. Hvordan kan vi gjøre Metro-grensesnittet til vårt eget, og er det egentlig så låst som alle skal ha det til?

Windows ID brukes over alt

I Windows 8 har Microsoft valgt å fortsette bruken av deres Windows Live ID, som nå skal bli brukt på alle deres tjenester. Xbox, Skydrive og Windows Phone er bare en knippe av tjenestene som ber deg om å logge inn med dette brukernavnet, og gjør det til at operativsystemet allerede føles som en del av en større helhet når du logger deg inn. Det forutsetter selvfølgelig at du bruker en eller flere av tjeneste fra før av, slik av operativsystemet har noe å ta utgangspunkt i.

Vi opprettet en Skydrive-konto for ikke så lenge siden, og bildene som vi har lagret der dukker opp ved siden av de lokalt lagrede filene våre i bilde-applikasjonen på Metro-menyen. I tillegg kan man synkronisere applikasjonen med både Facebook og Flickr, slik at du alltid har bildene du skulle trenge på ett sted.

Andre applikasjoner skal etterhvert synkroniseres på tvers av plattformer på samme måte, slik som musikk-applikasjonen og Xbox-applikasjonen. Prøver vi å logge oss inn her nå får vi bare beskjed om at innlogging ikke er støttet i vår region, noe som gjør applikasjonene rimelig ubrukelige.

Låsskjermen og bakgrunnen

Bakgrunnsmotiver og bilder er alltid en enkel måte å gjøre PC-en til din egen på. I Windows 8 har Microsoft imidlertid gitt deg to ulike skrivebord å pynte på - et skrivebord som fungerer nesten identisk som i tidligere versjoner, og et Metro-skrivebord. Metro-skrivebordet byr på egne menyer og innstillinger, men er langt mer begrenset enn det vi hadde ønsket.

Du kan endre bakgrunnsfarge og "motiv", men det er stort sett det. Du kan også endre ditt eget innloggingsbilde, som forsåvidt kan piffe opp Metro-menyen litt, men en liten firkant i høyre hjørne får ikke akkurat gjort så veldig mye.

Når det kommer til låsskjermen har du heldigvis flere valg, og kan velge hvilket som helst bilde som bakgrunn.

Her kan du også velge hvilke applikasjoner du vil skal vises på låsskjermen. De åpenbare kandidatene er applikasjoner som Mail, Messaging, Calendar og Weather, slik at du kan raskt se om noen har sagt noe til deg eller sendt deg en e-post.

I tillegg finnes det flere måter å logge seg inn på. Den morsomste er antageligvis bildeinnlogging, hvor du kan velge hvilket som helst bilde, og velge ut tre steder du kan dra en strek, tegne en sirkel eller trykke på for å låse opp maskinen.

Bildeinnloggingen har eksistert helt siden høstens utviklerutgave av Windows 8, og er nok hovedsaklig ment for berøringsfølsomme skjermer. Det funker imidlertid greit med en mus også, selv om litt av gleden forsvant etter å ha logget inn fire-fem ganger. Vi liker tross alt effektivitet, og det går mye raskere å skrive inn et passord enn å trykke to ganger på skjermen og tegne en strek.

Synkroniser med alle maskinene dine

Takket være SkyDrive-integrasjonen vi skrev om tidligere, kan du synke en rekke instillinger på tvers av Windows 8-maskinene dine. På denne måten vil du kunne ha de samme bakgrunnsbildene, passordene og det samme oppsettet uansett hvor du går, for en mer helhetlig opplevelse.

Alt dette blir lagret online på din SkyDrive-konto, og logger du deg inn på en annen maskin kan du sette opp hvilke deler du vil skal synkroniseres. Som du kan se på bildet over har du haugevis av muligheter, og de fleste småting som som kan være irriterende å sette opp gang etter gang, kan nå settes opp automatisk via SkyDrive for å matche dine tidligere innstillinger.

Les også: Vi har installert Windows 8

Bare begynnelsen

Dette er selvfølgelig bare et par av de nye funksjonene til Microsofts nye operativsystem, og foreløpig har vi bare skrapt på overflaten. I de kommende ukene vil vi teste ut operativsystemet enda mer, og se hva det er godt for. Følg med!

Ikke lastet ned Windows 8 ennå? Her får du Microsofts nyeste operativsystem

annonse