Til hovedinnhold
SniktittAsus ROG Mothership

At ingen har gjort dette før er kriminelt

Asus har kastet gammel kunnskap og kommet opp med noe bedre.

Ole Henrik Johansen, Tek.no

Tek.no/Las Vegas: Det skal godt gjøres å finne opp hjulet på ny for spillbærbare, men det kan det se ut til at Asus nettopp har gjort med sin splitter nye kreasjon kalt «ROG Mothership GZ700».

Revolusjonerende design

Maskinen med det voldsomme navnet er intet mindre enn en ny formfaktor for bærbare spillmaskiner.

Denne foldes nemlig ikke ut som sine mer tradisjonelle bærbarsøsken, men støttes heller opp av en «kick stand» som flippes ut og hjelper den å stå oppreist. Og om du ser nøye etter er både maskinvare og skjerm smeltet sammen i ett stykke, slik at det som tradisjonelt er basen på den bærbare maskinen peker opp i været med en skjerm i front.

Gir bedre kjøling

Å integrere skjerm og maskinvare på denne måten høres kanskje meningsløst ut, men i praksis er dette helt genialt. For selvsagt er ikke dette noe Asus har gjort for moro skyld. En representant fra selskapet påpeker at det nye designet gir langt bedre kjøling enn den tradisjonelle måten å bygge spillmaskiner på ved at alle de varmeste komponentene, som prosessor og grafikkbrikke, kan plasseres høyest oppe. Dermed får de kort vei til kjølig luft samt unngår å overføre varmen sin til øvrige komponenter.

Ettersom panelet ligger rett over de varme komponentene kunne en kanskje frykte at dette ville overopphete, men for å kontre det har Asus isolert de to delene med flere spesialutskjærte deler av aluminium – hvis produksjon involverer 114 ulike verktøy og tar neste et helt døgn per maskin å fullføre.

Ta av tastaturet og bruk ditt eget

Med tastaturet koblet til ser ROG Mothership mer ut som en vanlig bærbar.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Asus har ikke brukt millioner av kroner på å utvikle en ny formfaktor bare for å gi spillmaskinene sine bedre kjøling. Det nye designet åpner nemlig for at tastaturet kan plukkes av. Det er smart fordi det sparer enormt med plass på pulten hvor du skal spille. Både dersom du vil koble til ditt eget trådløse tastatur, eller eventuelt vil plassere tastaturet litt annerledes enn rett foran maskinen, som tradisjonelle formfaktorer hittil har låst deg til.

Med tastaturet av, derimot, er denne maskinen ulik noe annet du har sett.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Tastaturet er koblet til med magneter og er lett å plukke av. Om du vil bruke det trådløst er det bare å dra mot deg, brette sammen og skrive i vei, ettersom det da hopper over til blåtann-kommunikasjon. Når tastaturet er tilkoblet maskinen lader det automatisk opp batteriet og fungerer også som en beskytter for skjermen, som det legges over under transport og lignende.

(Men transport av en maskin på nærmere 5 kilogram er kanskje ikke aktuelt så ofte?)

Tastene har for øvrig en vandring på 2,5 millimeter og er vinklet ned fra skjermen for å være bedre å skrive på. De er dessuten individuelt lyssatt av RGB-LED-dioder, noe som gir sterkere og mer konsentrert lys.

Seks prosessorkjerner og RTX 20-grafikk

Som nevnt har ROG Mothership oppgradert kjøling i forhold til tradisjonelle bærbare, og dette utnytter Asus til det fulle.

På innsiden finner vi nemlig intet mindre enn en fabrikkoverklokket Intel i9-8950HK-prosessor. Denne når normalt 4,3 GHz når alle kjernene er i bruk, men Asus lover at de strekker seg til 4,8 GHz – en økning på 12 prosent – om maskinen settes i «ytelsesmodus» der de to viftene får fritt spillerom.

Maskinen er tung, men er bare 3 cm tykk, noe som er imponerende når du tenker på de kraftige komponentene som gjemmer seg i den.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
En «kickstand» støtter opp skjermen, som også inneholder alle komponentene.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Med seg på lasset får prosessoren en splitter ny RTX 2080-grafikkbrikke fra Nvidia. Denne er så fersk at vi ennå ikke kjenner den eksakte ytelsen dens når denne saken skrives. La det likevel ikke være noen tvil om at den som verdens kraftigste mobile grafikkbrikke vil gi deg stor frihet til å leke med grafikkinnstillingene i både dagens og morgendagens spill.

Ikke minst fordi skjermen «kun» har Full HD-oppløsning, men dette holder uansett for et panel som måler 17,3 tommer. Og langt viktigere enn oppløsningen: panelet har en oppdateringsfrekvens på inntil 144 Hz og G-Sync-støtte med lav responstid på 3 millisekunder.

RTX-brikken er selvsagt basert på den samme Turing-arkitekturen som de fullvoksne RTX 20-kortene, noe som betyr mulighet for å utnytte teknologier som strålesporing og DLSS i spill som støtter dette.

Noen av byggesteinene til maskinen. Disse er kritiske for å kombinere kraftig innmat med skjermpanel i samme kabinett og tar nesten et døgn å produsere.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Blir svinedyr og kommer i sommer

Under vår demonstrasjon kunne ikke Asus anslå prisen for nykommeren, men det er bare å forberede seg på at ROG Mothership blir en svært, svært, dyr affære.

Dersom du vil begynne å spare er antatt lansering et stykke unna, nemlig 2. kvartal i år. Om alt går som Asus planlegger har vi kanskje maskinen inne for test før vi tar sommerferie.

annonse