Tek.no

Sniktitt Samsung Galaxy A80

Slik er Samsungs sprø kameramobil Galaxy A80

Niklas Plikk, Tek.no
11 Apr 2019 16:08

Samsungs A-serie har i mange år vært en ganske oversett serie, i hvert fall her i Norge. «Alle» kjenner til toppmodellene i Galaxy S-serien og Galaxy Note-serien, men de mer forsiktige A-mobilene har forsvunnet i mengden.

Det kan være i ferd med å snu. I fjor høst lovte Samsung-sjefen at de skulle være litt mer vågale med A-serien, og prøve ut nye designkonsepter også der. Det løftet har de holdt.

Enorm skjerm

Samsung Galaxy A80 er den første mobilen med det selskapet kaller «Infinity» skjerm, hvor det er hverken «busslomme», hull eller andre utskjæringer i skjermen. Kombinert med en gigantisk skjerm på hele 6,7 tommer og en oppløsning på 1080 x 2400 piksler, ser AMOLED-skjermen rett og slett strålende ut.

Ved første øyekast fremstår A80 langt mer som en toppmodell enn «midrange»-segmentet den egentlig representerer.

Niklas Plikk, Tek.no

Hendig kameratriks

Samsung har naturligvis ikke kvittet seg med frontkameraet. I disse selfiedager ville det vært uhørt. I stedet har de flyttet alle kameraene til baksiden og implementert en ny sprett-opp-mekanisme som aktiveres hver gang du vil aktivere frontkameraet. Da heiser den øverste delen av mobilens bakside opp, og kameraene snurrer rundt fra bak til frem.

Slik ser det ut:

I teorien kan det virke som en god idé. Hvorfor bruke energi og penger på å lage gode kameraer både foran og bak, når du uansett ikke kan bruke dem samtidig? Det gjør også at du får flere valg enn du vanligvis ville hatt når du tar selfier, siden du plutselig kan velge mellom enten hovedkameraet på 48 megapiksler og f/2.0-blender, eller vidvinkelkameraet på 8 megapiksler og f/2.2.

Niklas Plikk, Tek.no

Det for øvrig også et tredje objektiv der, som er en såkalt Time of flight-sensor (ToF). Den brukes til å måle avstanden mellom kameraet og motivet, så den blant annet kan lage penere portrettbilder ved å gjøre bakgrunnen uskarp.

Niklas Plikk, Tek.no

Ulempen med et kameraoppsett som er så avhengig av en mekanisme som skal gå opp og ned er naturligvis risikoen for at noe skal bli ødelagt. Hvor mange ganger kan man løfte kameraet opp og ned før mekanikken blir slitt? Hva skjer hvis man holder imot ved et uhell? Hva skjer hvis støv eller sandkorn finner veien inn der?

Niklas Plikk, Tek.no

Ikke vanntett

Samsung A80 er som nevnt en stor mobil, og klokker inn på solide 217 gram. Den føles relativt tung i hånden, men den avrundede baksiden gjør likevel at den er god å holde i. Baksiden er for øvrig laget av et ganske glatt plastmateriale, noe som kan være nesten for glatt, med tanke på hvor stor mobilen er. Dette er en tohåndsmobil for deg med små hender.

Det gjør det også litt ekstra skummelt når mobilen ikke er vanntett.

Niklas Plikk, Tek.no

Batteriet er på 3700 mAh, midt mellom S10 og S10+ som har henholdsvis 3400- og 4100 mAh, og den støtter hurtiglading på 25W.

Det som derimot ikke er på plass er trådløs Qi-lading, slik vi er blitt vant til å se blant toppmodellene. Hodetelefonutgang er det dessverre heller ikke.

Begge disse manglene er ganske overraskende fra Samsung, som har puttet både trådløs lading og hodetelefonutgang i nesten hver eneste dyre modell de har lansert i det siste.

Niklas Plikk, Tek.no

I motsetning til Samsungs andre nye modeller har ikke A80 mulighet for opplåsing med ansiktet. Det ville tross alt medført at du måtte vente på at baksiden skulle ha sklidd opp, kameraet snudd seg rundt og aktivert seg, før den kunne avgjøre at du er riktig person. Ikke at det var et problem for Oppo Find X som klarte omtrent den samme oppgaven på bare 0,5 sekunder...

I stedet har A80 fått en fingeravtrykksleser bygd inn i skjermen. Vi får håpe den er tryggere enn den Samsung har puttet i S10.

Niklas Plikk, Tek.no
Niklas Plikk, Tek.no

Samsung Galaxy A80 er drevet av den splitter nye Snapdragon 730-prosessoren, som såvidt er å finne i noen annen mobil enda, og har 8 GB minne (RAM) å rutte med.

Den kommer også bare med ett lagringsalternativ på 128 GB, uten mulighet til å utvide kapasiteten med et minnekort. For de fleste vil nok dette være nok lagringsplass, men de aller heftigste mobilene på markedet har 512 GB lagringsplass med mulighet for ytterligere 512 GB via minnekort.

Siden denne bare er en rask sniktitt har vi ikke fått sett nærmere på bildekvaliteten, menyer eller generell bruksopplevelse. Førsteinntrykket er imidlertid godt.

Lanseres til sommeren

Vi kommer naturligvis tilbake med en test når lanseringsdatoen nærmer seg. Samsung har foreløpig ikke gitt oss en helt konkret lanseringstid bortsett fra «sommeren», men har sagt at prisen skal være 6 780 kroner, og den vil komme i tre forskjellige farger: sølv, gull og svart.

Les testen vår av Samsung Galaxy S10 »

annonse

Les også