SniktittSony Aibo (2018)

Robothunden Aibo gjør comeback etter 20 år – vi har lekt med den nyeste versjonen

Video

Tek.no / Berlin: Roboter som har blitt omfavnet av hele nasjoner er det ikke mange av. Men Sonys Aibo er et unntak. Første variant ble vist frem i 1998, og salget startet året etter. Japanerne reparerer fortsatt på de 20 år gamle mekaniske hundene, men nå kan de endelig fornye de digitale kjæledyrene.

Nye Aibo er foreløpig kun for salg i USA og Japan, og prisen? Den vil være oppunder 30 000 kroner, omregnet til hjemlig valuta. Hvis du heller vil ha ekte vare til å ta med deg ut i marka kan du fort få to sprell levende hunder uten å bli like blakk.

Hverken ny eller gammel Aibo kan bidra med så mye utendørs. De kan labbe rundt, men er ganske trege og mest «selskapshunder» som kan traske rundt på gulvet i stua.

Se video av Aibo øverst i saken

Mange nyheter, men kø foran Aibo

Folk flokket seg rundt den nye robothunden - som ikke alltid var like interessert.

Men at japanerne har forelsket seg i de små robothundene var lett å forstå da jeg svinget innom Sonys område på IFA-messen. Tre av tassene gjorde sitt beste for å innynde seg hos publikum, sammen med hver sin hundefører.

Denne Aiboen er ikke helt ny - den ble først lansert på høstparten i fjor og de første japanske modellene ble solgt såvidt på denne siden av 2018. Likevel var det rundt Aibo-området de fremmøtte flokket seg etter Sonys pressekonferanse.

Aibo har berøringsfølsomme felter under haken, på hodet og ørene og bakpå ryggen. Den er utstyrt med både kamera og mikrofoner, og kan dermed reagere både på bevegelsene dine og på stemmen din.

Hunden kan plukke opp pinner for deg, og den kan gjøre kunster. De var flinke til å rulle rundt og spille døde, og som en slags oppgradering sammenliknet med vanlige pelsdyr kunne de gi labb med begge forbena samtidig. Hvis vanlige hunder gjør det har de som regel hoppet opp på deg - Aibo sto rolig på bakbena.

Full av avansert teknologi

Hvem er dere, da?

Men Aibo er mer enn bare et digitalt kjæledyr. Det er haugevis av avansert teknologi inni. Den har eksempelvis et eget kamera som sanker inn informasjon om området den beveger seg i, slik at den vet hvor de ulike rommene er. Det er ikke så ulikt måten en Roomba-støvsuger navigerer på.

I tillegg har den innebygget mobilnett og WiFi, slik at den kan kommunisere med skytjenestene på nett og smartprodukter du har i hjemmet.

En egen app lar deg se på bildene Aibo tar når den trasker rundt i huset, og der kan du også legge til nye triks fra mulighetene som ligger i skyen.

På den ene siden er Aibo kun ett av mange forsøk på å nå frem med dyre robotdingser til oss forbrukere. Samtidig viser historikken at Sony har fått til akkurat det med de tidligere modellene. Selskapet har ikke lenger servicetilbud for de eldre produktene, men japanerne bytter deler og skrur på hundene selv.

Robotgale Japan

Hunden kan hente leker hvis du kaster dem.

Alt tyder på at den følelsesmessige koblingen Aibo er ment å oppnå med sine eiere faktisk har fungert for de eldre modellene. Og når den siste Aiboen før denne kom i 2005 kan vi bare tenke oss hvor mye mer begavet disse nye teknokjæledyrene er.

Spørsmålet er om vi tjue år fra nå ser Aibo-eiere bytte deler for å holde også disse i vigør noen år til. Det er ikke mange som klarer å tromme sammen interesse og betalingsvilje for så heftige roboter, men hvis noen får det til, ser det altså ut til å være Sony.

Og det bør dessuten legges til at japanerne er litt robotgale i utgangspunktet. De har alt fra konsepthoteller med utelukkende robotbetjening til operatøren SoftBanks Pepper-robot som kan være en hjelper hjemme eller yte service på ulike steder. Også den er laget for å kunne gi en slags følelsesmessig interaksjon med mennesker, og selges blant annet i svindyre abonnementspakker der roboten og en hel del tjenester følger med.

Nå skal Aibo endelig få prøve seg i USA igjen, i det Sony kaller en «First Litter»-utgave, eller oversatt til norsk - første valpekull. Det blir spennende å se om Aibo klarer å smitte vestlige markeder med samme begeistring som de skaper i hjemlandet.

Den store dingsemessen IFA er i gang her i Berlin, og alt vi har publisert fra den tyske hovedstaden finner du på samlesiden vår »

Les også
Google og iRobot inngår samarbeid for å gi deg «nestegenerasjons» smarthjem
annonse