Til hovedinnhold
SniktittSamsung Galaxy S4 Active

Samsungs vanntette Galaxy S4 er en råtass

Vi har prøvd den vanntette toppmodellen.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Størrelsesforskjellen mellom Galaxy S4 Active og Galaxy S4 i midten av bildet, er ikke påtrengende.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Samsung Galaxy S4 ble lansert midt i mars. Selskapet har siden lansert en mindre telefon med samme navn, men med annen innmat; Galaxy S4 Mini. Aller mest spennende er nok likevel den vanntette varianten, som er akkurat like råsterk som sin navnebror.

Vi fikk kikke litt på telefonen på Samsungs kontorer her i Oslo. Den nye telefonen gjør et særdeles godt førsteinntrykk.

Les også: Test av Samsung Galaxy S4

Robuste telefoner er blitt bedre

Telefoner som tåler det norske klimaet har tradisjonelt vært bygget som tanks, og vært kjipe å bruke – iallfall sammenliknet med de virkelige toppmodellene. Trenden begynte så smått å snu da Sony og Motorola begynte å slippe toppmodeller som tålte vann. Det skal godt gjøres å se på Sonys Xperia V og Xperia Z at de fint tåler et bad. At mange av Motorolas heftigste mobiler tåler vann, selv om de ikke er tette, er heller ikke mulig å se.

De to Galaxy Xcover-modellene har så langt vært alene blant Samsungs smarttelefoner om å tåle mye. Galaxy S4 Active er den første vanntette smarttelefonen Samsung lanserer som går bort fra Rambo-stilen som var vanlig før.

Fortsatt litt annerledes design

Nå har ikke Samsung fjernet alle tegn på at Galaxy S4 Active tåler mer enn den vanlige modellen. De tydeligste tegnene på at S4 Active er annerledes virker imidlertid mer å være kosmetiske, slik som de fire skruene rundt batteridekselet, som tilsynelatende ikke har noen funksjon.

Denne telefonen er litt større enn originalen, men det er ikke snakk om mye. Det er også verdt å nevne at baksiden på telefonen er ruglete. Den originale Galaxy S4-modellen er helt glatt på baksiden. Vi synes Active-utgaven ligger enda bedre i hånden. Sannsynligvis vil belegget som er brukt på baksiden være helt avgjørende for hvor god den er å bruke når den blir våt.

Lyssterk IPS-skjerm

En annen endring fra modellen som ble lansert i mars, er at Galaxy S4 Active ikke har AMOLED-skjerm. Her er det en LCD IPS-variant som er brukt. Oppløsningen er imidlertid fortsatt den samme.

Noen vil muligens også peke på at at LCD-skjermen har noen flere bildepunkter enn AMOLED-skjermen i den vanlige Galaxy S4-modellen, på grunn av PenTile Matrix-teknologien som brukes i mange av Samsungs AMOLED-skjermer. Vi kan umulig tenke oss at dette er noe noen vil legge merke til i praksis, så høy som pikseltettheten uansett har blitt.

Som vi mistenkte er LCD-skjermen i Galaxy S4 Active svært lyssterk. Akkurat hvor stor forskjell det vil utgjøre i praksis vet vi ikke før vi har fått testet den skikkelig. Hvor god effekt ekstra lys gir, avhenger for eksempel også av hvor refleksivt glasset som dekker skjermen er.

Trenings- og livsstils-appen S Health skal være under løpende utvikling, og vil sannsynligvis bygges ut med flere funksjoner over tid.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Beskyttende ramme rundt skjermen

Samsung har foreløpig ikke sagt noe om hvor mye fysisk bank telefonen skal tåle. Vi merker oss imidlertid at den virker noen hakk mer solid enn den vanlige S4-modellen på alle kanter. Dessuten strekker rammen rundt skjermen seg litt opp fra skjermen.

Det kan bety ekstra beskyttelse mot knust skjerm hvis telefonen skulle lande på et flatt gulv. Kanten er ikke stor, så den vil neppe beskytte mot steiner eller ujevnt underlag.

Galaxy S4 Active skåret greit i ytelsestesten AnTuTu da vi prøvde den. Etter all sannsynlighet vil tallene bli langt bedre så fort den har ferdig programvare.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Svært kraftig innmat

Innmaten i telefonen er av det kraftige slaget. Under skjermen er nemlig spesifikasjonene temmelig like de vi kjenner fra den vanlige Galaxy S4-modellen.

Det betyr Qualcomm Snapdragon 600, med fire kraftige prosessorkjerner og 1,9 GHz i klokkehastighet. 2 gigabyte arbeidsminne er det også her.

En annen fordel Galaxy S4 Active tar med seg fra den vanlige utgaven, er supersensitiv skjerm. Dette er altså den første telefonen som både er vanntett og har skjerm du kan bruke med hansker.

Dette er en av de første vanntette toppmodellene som ikke har luke over hodetelefonutgangen. Dermed kan du bruke både hodetelefonene og mobilen ute i styrtregnet, uten å være redd for at telefonen skal slutte å virke.

En av de viktigste ulempene fra Galaxy S4 følger også med. Telefonen har bare 16 GB lagringsplass, og mye av den plassen er spist opp allerede før du begynner å legge til apper. Det kompenseres ved at du kan sette inn et minnekort på inntil 64 GB.

Ingen store endringer i menyene

I tiden vi brukte telefonen var den ekstremt kjapp og smidig i menyene, akkurat slik vi forventer. Menyene er så godt som kliss like de du finner i Galaxy S4. De er mer fargerike enn grunnleggende Android slik Google designer det. I tillegg følger det med en hel haug ekstra funksjoner. Noen av funksjonene er veldig nyttige, mens andre fremstår mer som gimmicks.

Telefonen vi fikk klå på kjører tidlig programvare. Det betyr at selv om den har mer enn nok ytelse til å drive menyer og enkeltfunksjoner godt, er den ikke ferdig optimalisert, og det er fortsatt småting som ikke fungerer rundt om.

Vi fikk likevel lov til å kjøre en ytelsestest på telefonen. 17400 poeng i AnTuTu er et forholdsvis godt resultat, men det er betydelig svakere enn det den vanlige Galaxy S4-modellen skårer. Siden begge telefonene har samme maskinvaren, regner vi med at ytelsestestene vil bli betydelig bedre så fort vi får prøve en Galaxy S4 Active med ferdig programvare.

Slik ser kamerafunksjonen i Galaxy S4 Active ut. Her er en egen modus for bruk i vann.
Samsungs kameraapp er blant de mest velutstyrte på markedet.

Kamera med undervannsfunksjon

Det knytter seg en viss spenning til kameraet i Galaxy S4 Active. Kamerabrikken er nemlig ikke delt mellom de to Galaxy S4-modellene. Den vanntette varianten knipser bilder med lavere oppløsning, men har til gjengjeld en egen undervannsmodus.

Så fort du aktiverer undervannsmodusen kan du bruke en av de fysiske tastene på mobilen til knipse bilder. Programvaren skal også optimaliseres for å gi bedre undervannsbilder.

Vi fikk dessverre ikke testet undervannsdelen av kameraet, men vi fikk tatt noen bilder som vi har lagt inn i saken nederst. Vi opplevde litt ustabil kvalitet, men det er verdt å ta høyde for at programvaren ikke er ferdig, og at bildene ble tatt innendørs og gjennom vinduer.

Galaxy S4 Active er i salg allerede fra juli.

Lurer du på hva som skiller dagens toppmodeller fra hverandre? Her får du hjelp til å velge.

annonse