Til hovedinnhold

Dette tastaturet har alt du trenger

Vi  har lekt med Roccats første mekaniske tastatur med valgfrie brytere.

Niklas Plikk, Hardware.no
Niklas Plikk

Hardware/Las Vegas: Den tyske produsenten Roccat har blitt en viktig aktør på spilltilbehørsfronten de siste årene. De produserer alt fra hodesett og tastatur, til mus og musematter, og kommer stadig med nye og smidige løsninger for å gjøre spillhverdagen lettere for ivrige gamere.

I fjor kom omtrent hver eneste spilltilbehørsprodusent ut med et mekanisk tastatur. Akkurat hvilke brytere de kom med varierte, og kvaliteten var ikke alltid på topp, men alle ville være med på den nye bølgen. Untatt Roccat.

Hvorfor de lot være å komme med et eget mekanisk tastatur i 2012 er ikke sikkert, men allerede nå kan vi fortelle deg at 2013 blir annerledes.

Vi er i Las Vegas og fått prøve ut deres kommende mekaniske tastatur, Roccat Ryos, og fått en skikkelig gjennomgang av tilleggsprogrammet «Power-Grid».

Stort og tungt

Ryos er faktisk ikke så høyt som mange andre mekaniske tastaturer.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Som mekaniske tastaturer flest er Roccat Ryos en solid sak. Den ligger flatt og tungt på pulten, og ettersom håndleddstøtten er en del av selve tastaturet, har den enda større flate å støtte seg på.

Akkurat som med flere av selskapets spillmus har de benyttet seg av en matt, svart finish på produktet, og det er en fryd å legge hendene over tastene for å prøveskrive litt. Vi kjenner raskt at det er Cherry MX-Black-brytere under hver tast.

Velg brytere selv

Toppmodellen av Ryos har hodesett-utganger på venstresiden.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

For deg som heller foretrekker en av de tre andre bryterne fra Cherry kan du puste lettet ut: Roccat er en av de få selskapene som lar deg velge akkurat hvilken bryter du vil ha tastaturet levert med. Det betyr altså at selv skriveglade mennesker som elsker den høye klikkelyden fra MX-Blue-brytere, eller tilhengere av de fjærlette MX-Red-bryterne, kan alle enes om ett tastatur, selv om de foretrekker forskjellige brytere.

Fargen på bryterne du velger vil bli representert i logoen på tastaturet, slik at alle vet hva slags brytere du har på tastaturet ditt. Dette liker vi.

Lysfest

Hver enkelt tast kan lyse opp individuelt.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

En annen ting som skiller Roccats tastatur ut fra konkurrenter er deres nye lyssystem.

– Med et mekanisk tastatur har vi ikke kunnet gjøre noe med flere farger, men vi har prøvd å virkelig gjøre så mye moro som mulig med den ene blåfargen vi har på lyset, forteller TIm Krause, PR-sjefen for Roccat.

Han demonstrerer en rekke ulike lysmodi på tastaturet. Du kan for eksempel velge akkurat hvilke taster som skal lyse opp, du kan inversere innstillingen og du kan få tastater til å lyse opp hvis du for eksempel holder inne CTRL-knappen, noe som kan være nyttig i redigeringsprogrammer som Photoshop. En annen lysmodus lyste opp tastene i omtrent et halv sekund fra du trykket dem ned, slik at du fikk et slags etterslep på lyset på tastene du brukte. Mye moro for alle som bryr seg om lysinnstillinger, altså.

Vi liker de tre makroknappene på undersiden av mellomromstasten.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Godt utstyrt

Ellers på tastaturet var det plassert fem makroknapper ytterst til venstre, hodesett-innganger på venstresiden, og to USB-innganger på baksiden av tastaturet. Akkurat som tidligere Roccat-tastaturer har de også plassert tre makroknapper under mellomromstasten, som du enkelt kan nå med tommelen. En lur løsning, spør du oss.

Vi får også beskjed om at alle knapper er programmerbare, og hvis du har en spillmus fra Roccat vil de to produktene kunne samarbeide. Du kan for eksempel aktivere Easy-shift-knappene på begge enhetene fra tastaturet, slik at knapper får en sekundær oppgave, eller aktivere snipermodus på musen ved å trykke på en knapp på tastaturet. Veldig smidig.

Usikker pris

Alt i alt virker det som et svært solid produkt, med mye potensiale. Prisen vil også være på nivå med konkurrentene. Den billigste utgaven av tastaturet, Ryos MK kommer uten lys og mangler innganger for hodesett og USB, og selges for 100 dollar. Hakket over finner du Ryos Glow, som har vanlige lys, men ingen individuelle lysinnstillinger, koster 130 dollar. Toppmodellen, med alt av funksjonalitet og lys, vil koste 150 dollar. Akkurat hva prisene blir på det norske markedet var ikke helt spikret, men de lovet «konkurransedyktige» priser. De er forventet å komme i butikkene nå snart.

Vi er på Facebook!
annonse