SniktittMicrosoft Lumia 640 og 640 XL

Microsofts nye mobiler er rimelige og pene i tøyet

Tar opp arven etter knallgode Lumia 630.

Lumia 640 og 640 XL

Tek.no/Barcelona: Microsoft har sluppet flere rimelige telefoner i Lumia-serien i det siste, men Lumia 630 til rundt 900 kroner har vært svært vanskelig å slå. Nå slipper selskapet Lumia 640 og 640 XL som begge gjør knallgode førsteinntrykk.

Telefonene skal koste henholdsvis 1500 og 2200 kroner i Norge. Dermed legger de seg sannsynligvis noe over Lumia 630 i normalt utsalg. Det er de sannsynligvis verdt også, for her er kvalitetsfølelsen på topp.

Ny og lekker farge i Lumia-serien

Den vanlige Lumia 640-modellen kommer i en farge vi ikke er vant til å se på Lumia-modellene, nemlig cyan, eller blå for de fleste av oss. Bakdekselet på telefonen er laget i to deler. En farget del, med en tykk, gjennomsiktig og høyglanset del utenpå. Resultatet er unektelig imponerende. Spesielt i denne prisklassen er det svært sjelden vi ser såpass lekre designdetaljer.

Blikkfanget er som alltid skjermen, og med en 5 tommer stor IPS-skjerm, og oppløsningen 1280 x 720 piksler, er Lumia 640 meget godt utstyrt for sitt prispunkt. Bildekvaliteten ser upåklagelig ut i øyeblikkene vi får klå på telefonen. Det er alltid litt vanskelig å si noe sikkert om bildekvalitet i slike omgivelser, men det vi ser oppfatter vi iallfall som lovende.

Mobilene stiller også med relativt responsive menyer. Her er det Qualcomms Snapdragon 400-brikker som styrer showet, og det oppleves som tilstrekkelig på de to telefonene vi får prøve her i Barcelona.

Noen forskjeller mellom de to Lumia 640-variantene

Lumia 640 XL i matt hvitfarge minner undertegnede mest om en flatpresset Nokia 808 PureView. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Lumia 640 XL har som navnet antyder enda større skjerm. Her er den på 5,7 tommer, mens de øvrige spesifikasjonene er like. Det betyr at pikseltettheten går noe ned, men for brukere flest er nok dette en helt tilstrekkelig oppløsning.

En annen forskjell mellom de to telefonene ligger i kameraet. Lumia 640 har åtte megapikslers kamerabrikke og noen kameralinser Microsoft har funnet i skapet. Lumia 640 XL har tretten megapikslers kamerabrikke, og linseelementer fra Carl Zeiss. Erfaringsmessig vet vi at Lumia-telefonene tar gode bilder nesten uansett hva slags tekst som er strødd rundt selve kameradelen bakpå telefonen. Selv de aller billigste Lumia-modellene kan ta helt greie bilder.

Designmessig er de to telefonene forholdsvis like, men avhengig av om du velger en matt eller en blank utgave, er uttrykket ganske forskjellig. Undertegnede fikk sterke assosiasjoner til den originale 808 PureView-utgaven. 640 XL er ikke like tykk som Nokias første PureView-telefon, og med stor skjerm er den naturligvis både høyere og bredere. Samtidig er måten den matte hvite rammen dekker baksiden og kantene på telefonen veldig lik slik vi husker forfaren til de mange PureView-merkede Lumia-modellene som siden har kommet.

Design er og blir en smakssak, men etter å ha prøvekjørt et utall Lumia-modeller med farger hentet rett ut av trafikklys, synes jeg personlig både den blanke blå utgaven, og den matte hvite varianten, var svært lekre.