SniktittInnlogging på Windows 8

Windows 8 er en visuell perle

Microsofts nye operativsystem ser lekkert ut, men under skallet kan man lett bli forvirret.

Vi har lekt med Windows 8 i en ukes tid nå, og allerede nå er det klart at dette synes å være en visuell perle. I tiden fremover vil vi se på ulike detaljer som vi synes fortjener ekstra oppmerksomhet. Hver sniktitt er dermed på et begrenset område, men totalt sett skal vi se på alt man bør få med seg. Vi har benyttet to maskiner til dette. Den stasjonære er satt opp med siste skrik på maskinvarefronten, med en 30-tommers skjerm. I tillegg har vi en tavle-PC med berøringsskjerm, Fujitsu Stylistic Q550.

Enn så lenge er den eneste utgaven som er tilgjengelig en svært tidlig utgave, Developer Preview edition. Dette betyr at mye kan endre seg frem til lansering, som trolig blir en gang i 2012. Selve installasjonsprosessen vil vi derfor heller ikke bruke noe tid på. Samtidig vil vi enn så lenge ikke legge vekt på om systemet er ustabilt, tregt eller har andre negative aspekter.

Den første smakebiten

Selve innloggingsskjermen annerledes enn det vi har sett tidligere. Her kan du velge opptil seks ulike programmer som skal vise sin status. I tillegg kan du velge et program som det skal vises mer detaljert informasjon om. Dette kan være neste post på kalenderen, antall nye e-poster samt mye annet.

Frem med fingeren for å låse opp maskinen

Innloggingen byr også på nyheter. Foruten det tradisjonelle passordet kan du nå også ha en pinkode, hvilket strengt tatt er et rent tallpassord. Forskjellen ligger i at pin-passordet er vesentlig enklere å taste inn når du bruker fingeren på skjermen. I tillegg har du vår favoritt; bildepassordet. Med bildepassord velger du et eget bilde. På dette bildet må du sette tre punkter eller streker. Punktene er selvforklarende, mens strekene må være rette. På Fujitsu-maskinen merket vi oss at systemet var litt for nøyaktig, så vi kommer ikke inn før på tredje forsøk. Her er trikset å velge et mønster du greier å reprodusere.

Dette ser lekkert ut, selv om det er mye grønt i bakgrunnen

Det første som slår mot deg etter innlogging er det knallgrønne Metro-grensesnittet. Vi forbinder gjerne blått med Microsoft, men grønnfargen har vært brukt tidligere. Her er det nok mange meninger, men vi synes i alle fall at dette blir for prangende. Når bakgrunnen lyser slik opp tar den også oppmerksomhet fra programvareboksene.

De ulike programboksene, eller tiles, preger hele Metro-grensesnittet. Programboksene erstatter tradisjonelle ikoner, og kan ha ulike former for animasjoner. Typisk kan du ha en programboks som viser endringer i været fortløpende, og en annen boks som viser det som tikker inn av e-post. Disse programboksene fungerer utmerket når man bare bruker fingeren, men føles litt mer klønete når man navigerer med mus og tastatur.

Programboksene kan trekkes frem og tilbake

Metro fungerer helt topp slik vi ser det. Her er det liv, og du kan enkelt gjøre en rekke grunnleggende innstillinger. Rekkefølgen på programboksene kan du sette slik du selv liker det. Med Metro får man også brukt hele skjermen, for eksempel ved surfing.

Basisinnstillinger fungerer finfint i Metro
Her er det ikke lett å bruke fingeren

Vi er ikke et øyeblikk i tvil om at Metro vil passe bra til tavle-PC-er, men på en stasjonær føles det feil. Klassisk Windows fungerer igjen dårlig på en tavle-PC. Vi ser poenget med et operativsystem for alle slags enheter, men hvis Microsoft først vil forenkle hadde vi satt pris på om vi slapp alle de ulike versjonene. Hva skal vi med starter, to hjemmeutgaver, en pro, en enteprise og en ultimate? Som om det ikke er nok har vi vanlig utgaver, N-utgaver og VL-utgaver. På toppen av det hele kommer det nok et valgalternativ i form av 32-bit eller 64-bit. Hva med valgene 32-bit eller 64-bit, samt personlig datamaskin, bærbar enhet eller serverutgave?

Dette føles rett og slett litt feil

Metro fungerer helt knall på en berøringgskjerm, men før man vet ordet av det er man på dypt vann med klassisk Windows-grensesnitt. På samme måte fungerer klassisk slik Windows 7 fungerer i dag, men trykker du på startknappen havner du i Meteo-suppen. Windows har fått kritikk for å fremstå som schizofrent på dette punktet, og vi må si også enige. Det føles veldig galt å gå mellom to såpass radikalt forskjellige grensesnitt.

Hva synes du, er Microsoft på riktig kurs med Windows 8? Eller blir det bare kaos når de bygger to så ulike grensesnitt inn i et operativsystem? Diskuter gjerne i forumtråden under.

Les også
Det blir lettere å installere Windows 8
Les også
Windows 8 vil plage deg mindre
Les også
Nvidia kjører sitt eget Windows 8-program
Les også
Windows 8 får knallkritikk
Les også
Slik blir Windows 8
Les også
– Windows 8 blir mindre plaget av barnesykdommer
Les også
– Windows 8 vil også takle eldre PC-er
Les også
– Windows 8 er produksjonklar i april
Les også
Microsoft med eget nettbrett?
Les også
ARM ser frem til Windows 8
annonse