SniktittAcer Jade Primo

Acers Windows-telefon kan late som om den er PC

Hvem sa at Windows på telefoner var dødt?

Markedet bugner ikke akkurat med nye Windows-telefoner om dagen. Microsoft står midt oppi sitt tredje store paradigmeskifte på mobilskjermen på de siste fem år. Windows 10 Mobile er foreløpig veldig ferskt, og selv på selskapets egne telefoner er det fortsatt litt ustabilt og uferdig.

Så langt har kritiske øyne omtalt alt fra fravær av viktige apper, til de relativt få Windows-modellene på markedet. Microsoft er imidlertid ikke helt alene om å lage telefoner med Windows på. Én av partnerne er Acer – et selskap du kanskje ikke kjenner så godt fra mobilhyllene i norske butikker.

Vi har sett nærmere på Jade Primo, en svært godt spesifisert telefon som først ble lansert under årets CES.

Påkostet Windows-telefon

Acer har hatt Jade-serien i flere år alt, og innbyggere i andre land og markeder er nok betydelig mer kjent med Acers telefoner enn vi er her på berget. Typisk har mobilprodusenten satset hardest på telefoner som kanskje kalles «cheap and cheerful». Rimelige og fargerike modeller, uten særlig imponerende spesifikasjoner.

Men med Jade Primo er det altså annerledes. Windows-telefonen kjører kraftig innmat fra Qualcomm, i form av Snapdragon 808. Ellers har den en stor AMOLED-skjerm med full-HD-oppløsning. Det er 32 gigabyte innebygget lagringsplass i telefonen, men for deg som er datanomade og tar med deg mye mer er det kjekt med plass for minnekort også.

På det norske markedet vil den ha støtte for to SIM-kort, der det ene eventuelt tar opp minnekortplassen.

Nok en Windows-telefon i plast, men gjør det noe?

Microsofts Office-apper er blant de nyttigste vi vet om uansett plattform. På de kraftigste Windows-mobilene kan programvaren også kjøre i Continuum-modus på storskjermen.

Selv om dette er en påkostet telefon har Acer valgt å bruke plast som byggemateriale. Dermed føles den ikke voldsomt eksklusiv å holde i. Hva valget har å si for slitestyrken er det litt verre å si så mye om. Vi har opplevd at telefoner bygget i plast har tålt svært mye, men vi har også vært ute for det motsatte.

Acer forventer at Jade Primo vil legge seg et sted rundt Lumia 950-modellene i pris, og også Microsofts egne telefoner er bygget i plast i denne omgangen. Dermed er det uansett ikke modeller med så veldig mye heftigere materialvalg å få tak i. Dersom du vil ha Windows på mobilskjermen din, altså. Hvis du er mer opptatt av byggematerialer og stil har du uansett mye å velge blant:

Kan late som om den er PC

En av de mest spennende løsningene i de heftigste Windows-mobilene heter Continuum. Det handler om muligheten til å bruke telefonen som en PC i miniatyr.

Velg selv. To SIM-kort samtidig, eller bare ett i tillegg til minnekort. Setter du i minnekort kan du velge hvor telefonen skal lagre data.

Dette krever enten en overgang fra USB type C til HDMI, en skjerm med direkte støtte for løsningen, eller at du har en utvidelseskrybbe til telefonen. For Microsofts telefoner heter løsningen Display Dock, og kan kjøpes for i overkant av 800 kroner. For Jade Primo skal det følge med en slik krybbe i salgspakken. Funksjonsmessig er de to løsningene identiske.

Foreløpig er det ikke all programvare som kan kjøre på storskjermen. Det er først og fremst snakk om Microsofts egne løsninger.

Selv i ferdig utgave, på Microsofts mobiler, kan Windows 10 være litt luggete. Vår prototype hadde uferdig programvare, og det gikk det tidvis svært tregt i menynavigasjonen. Dette er en klassiker for tidlige telefoner, men slik vi kjenner den svært likt spesifiserte Lumia 950 vil neppe hastighet bli noe problem for vanlig bruk.

Fantastisk fotoapp følger med

En av de beste fotoappene vi vet om følger med Acer Jade Primo rett ut av esken.

At Microsoft har standardisert appene i Windows-universet helt, betyr at du også her får den fabelaktige fotoappen som hører til Windows på mobilskjermen.

Men hvordan kameraet står seg i forhold til Lumia 950-modellene får vi først vite når den ferdige Jade Primo kommer på besøk.

Vi vet fortsatt ikke om noen app som er mer pedagogisk utformet når manuelle innstillinger skal opp på skjermen. Trekk litt i utløserknappen, og skalalinjer for de fleste innstillinger brer seg gradvis utover.

Skyver du på knappene som hører til hver linje får du opp forhåndsvisning av hva innstillingen gjør, og hva slags bilder du kan få ut i etterkant. Det liker vi svært godt, og denne type funksjonalitet er det fortsatt kun et fåtall telefoner som byr på.

Kameraet er blant de kvasseste egenskapene i dagens to topp-Lumiaer. Vi er veldig spente på hvordan det er i Jade Primo når den kommer i handelen. Objektivet er nemlig mindre lyssterkt enn det som er bygget inn i Lumia 950. Alt dette påvirkes uansett også av sensorstørrelse og hvordan bildene behandles i etterkant.

Foreløpig har vi ikke detaljert informasjon om brikken bak objektivet. Det skal altså bli svært spennende å prøve ut Jade Primo i tospann med Lumia 950 når telefonen kommer i salg om noen uker.

Apper har så langt vært akilleshælen til Windows på mobil. Universale apper som kjører såvel på PC som på mobil kan endre dette, men foreløpig er det tidlig å si om Microsoft lykkes med strategien.
Les også
Acers nye billigmodell skal være enda bedre i sollys
Les også
Ny og lekker Windows-telefon med Vaio-stempel
annonse