Til hovedinnhold
SniktittNIKKOR AF-S DX 18 - 300 mm f/3.5-5.6G ED VR

Vid og trang på en gang

Vi har tittet på Nikons nye superzoomobjektiv.

Introduksjon

I midten av juni lanserte Nikon det nye AF-S DX NIKKOR 18-300 mm f/3.5-5.6G ED VR. Dette er et objektiv som i følge Nikon skal være ideellt som reiseobjektiv. Vi har fått låne et eksemplar og har tatt en sniktitt. Objektivet er et typisk superzoom. Det vil si at det har et brennviddeomfang fra vidvinkel til tele. I dette tilfellet er det snakk om hele 16.7x zoom: Fra 18 mm vidvinkel til hele 300 mm i teleenden.

AF-S DX Nikkor 18-300mm f/3.5-5.6G ED VR.Foto: Nikon

Aller først objektivets spesifikasjoner:

 • Brennvidde: 18-300 mm (tilsvarer 27-450 mm på DX)
 • Filterdiameter: 77 mm
 • Nærfokusgrense: 300 mm brennvidde: 0,45 m fra fokusplanet
 • Makroforhold: 1/3.2x
 • Største blender: f/3.5 - 5.6
 • Minste blender: f/22 - f/32
 • Funksjoner: Optisk stabilisator, zoom-lås på vidvinkel
 • Medfølgende: Solblender (tulipantype med bajonettfatning) og pose til å ha det i
 • Lengde, sammenslått: ca 120 mm
 • Diameter: ca 80 mm
 • Vekt: ca 830 gram

Vi brukte AF-S DX NIKKOR 18-300 mm f/3.5-5.6G ED VRNikon D3200 og Nikon D800. På de neste sidene vil vi se på hvordan objektivet er fysisk og hvordan det er i praktisk bruk.

Les også: Sniktitt: Nikon D4

Fysisk

Det første som møter oss med NIKKOR AF-S DX 18 - 300 mm f/3.5-5.6G ED VR er tyngden. Det veier ca 830 gram og det merker man. Nikon mener at dette er et objektiv man skal ha med seg på reiser og spørsmålet er da om dette er for tungt.

Nikon D3200 og 18 - 300 mm.Foto: Eivind Hauger, Akam.no

Tyngden utmerker seg også positivt. Det føles godt bygget og ligger godt i hånda. Sammenslått er objektivet ca 12 cm langt, og tyngden gjør at det virker både kompakt og godt bygget. Zoomringen er stor og har stopp på henholdsvis 18, 28, 50, 105, 200 og på 300 mm. Man merker at det er lite slark i selve ringen. Den gir litt motstand i enkelte områder (28 - 105 mm spesielt), men det gjør etter vår mening absolutt ingenting. Motstanden forsterker bare følelsen av at Nikon har lagt noe ekstra i objektivet.

18 - 300 mm på 300 mm.Foto: Eivind Hauger, Akam.no

Det er viktig å merke seg at oppgitt lengde er 12 cm sammenslått. Som alle andre superzoomer endrer det seg drastisk med en gang man vrir seg om til tele-delen. Vi målte det til ca 22 cm og da tilnærmet en dobling i lengde på 300 mm. Det er altså ikke et objektiv man vil bruke om man ikke vil stikke seg ut i mengden. Det virker dog ikke som om fronten av objektivet henger når man har skrudd det på full tele.

Fatningen er av metall og rundt den igjen er det en beskyttelsesring av gummi. Elektronikken er tilnærmet usynlig. Det eneste man ser er de åtte kontaktene mellom objektivet og kamerahuset, resten er dekket av en hard plastlegering Selv når man vrir på zoomringen og bakelementet glir ned i objektivetet ser man ingen tegn til elektronikk.

Som på mange andre objektiver i samme klasse er fokusringen mye mindre enn zoomringen. Det er forsåvidt greit også, man forventer rett og slett ikke at denne type kamera skal ha en stor fokusring. Objektivet har også fått et fokusindikator. Denne indikatoren er koblet direkte til fokusringen og når man vrir på fokusringen må man dra den langt for at den skal reagere. Selv om man må dra i den for å finne fokus så er den presis.

Fatningen.Foto: Eivind Hauger, Akam.no

Objektivet er bygget opp av 19 forskjellige linseelementer i 14 grupper. Dette inkluderer tre asfæriske linser og tre ED-glasselementer. Det betyr at det er en del glass å flytte på når man skrur zoom-ringen fram og tilbake.

Alt i alt virker AF-S DX Nikkor 18-300mm f/3.5-5.6G ED VR som et godt bygget objektiv. Kompakt og godt når det er på vidvinkel og stiv når den er ute på full tele. At det til og med er beskyttet med en gummiring i ved fatningen var en overraskelse. Objektivet er ikke værtettet, men det er ikke å forvente heller. Generelt sett virker den fysiske konstruksjonen som et godt stykke arbeid.

På neste side vil vi ta for oss objektivet i praktisk bruk. Flere bilder av AF-S DX Nikkor 18-300mm f/3.5-5.6G ED VR finnes i prisguiden.

Les også: Sniktitt: Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD

Praktisk bruk

AF-S DX Nikkor 18-300mm f/3.5-5.6G ED VR er et objektiv som Nikon mener er et reiseobjektiv. Vi har derfor prøvd å bruke det med det i tankene.

Noe av det første vi merker er at objektivet blir stort montert på Nikon D3200. Det blir faktisk veldig stort. Dette merker man også når man skal bruke objektivet i teleenden. På grunn av objektivets tyngde så blir kombinasjonen av D3200 og 18 - 300 mm veldig ubalansert og tung, og det kan i det lange løp bli slitsomt for armene.

18 - 300 påmontert Nikon D3200.Foto: Eivind Hauger, Akam.no

Et annet mulig problem med tyngden er at man kan bli redd for at frontelementet skal sige ned når man går rundt med objektivet. Det behøver man ikke være redd for. For det første så har Nikon plassert en lås på siden av objektivet som låser brennvidden til 18 mm. For det andre så faller det rett og slett ikke ut. Vi nevnte at zoomringen føltes treg rundt 18 mm til 50 mm. Denne tregheten gjør at frontelementet holder seg der det skal når man går rundt med det.

Objektivet er enkelt å bruke. Man tar opp kameraet, zoomer inn på det man vil ta bilde av og tar bildet. Og det er sånn det skal være. Du har noen få innstillinger, men de begrenser seg til manuell/autofokus, bildestabilisator av og på og hvordan bildestabilisatoren skal jobbe.

Siden av objektivet.Foto: Eivind Hauger, Akam.no

De aller fleste vil nok bruke AF-S DX Nikkor 18-300mm f/3.5-5.6G ED VR i autofokusmodus. Det vi merker oss først og fremst er at den er treg. Dette så vi når vi skulle ta bilde av folk som gikk eller en trikk som kom mot oss. Gikk det for fort klarte ikke fokusmotoren å henge med i svingene. Den brukte også lang tid på å finne fokus på bevegelige mål. Vi opplevde dette både på Nikon D800 og Nikon D3200, så om det ikke var objektivet så må det i så fall være fotografen. Fokusmotoren bråker ikke nevneverdig; det er noen lyder selvfølgelig, men den låter ikke som det vepsebolet Tamron 17 - 50 mm f/2.8 er.

Utenfor rådhuset, D800.Foto: Eivind Hauger, Akam.no

Bildekvaliteten er heller ikke dårlig. Det ser skarpt ut, selv om det kan virke litt "soft" på 18 mm. Ser man på de andre brennviddene virker helt fint igjen. Vi ble nesten litt overrasket over hvor skarpe enkelte av bildene ble. Selv i dårlig lys klarer det å tegne skarpt. Bildestabilisatoren må nok ta mye av skylden her. Undertegnede fikk skarpe bilder på 300 mm helt ned i lukkertider på 1/5. Skrudde vi av bildestabiliseringen ble det med ett.

Nikon-lokk, D3200 på f/5.6, 300 mm, lukker 1/5, iso 100.Foto: Eivind Hauger, Akam.no

Fortegning og vignettering er ikke nevneverdig tilstede. Man merker fortegningen litt på full vidvinkel (18 mm), men utenom det så ser man det ikke. Noe man heller ikke legger merke til er vignettering. Her har Nikon vært flinke og brukt linseelementene smart. Resultatet er at lysavfallet i hjørnene, såvidt vi kunne se, ikke er spesielt merkbart.

Alt i alt er AF-S DX Nikkor 18-300mm f/3.5-5.6G ED VR et godt objektiv. Det er et objektiv som passer den målgruppen Nikon sikter seg inn på. Det som trekker ned er prisen og vekten. Ca 8000 kroner for dette objektivet blir nok fort for dyrt for den vanlige turisten i gata. Vekten er også noe som kan bli et problem. Da vi brukte det sammen med Nikon D800 føltes det godt balansert, men med en gang vi satt det på Nikon D3200 ble det veldig fortungt og ustøtt.

Båter, D800.Foto: Eivind Hauger, Akam.no

Det er som derimot er veldig positivt er bildekvaliteten. Man må som oftest forsake noe når man går for et superzoomobjektiv som dette, men i Nikons tilfelle virker det ikke som de har firet særlig på bildekvaliteten. Dette kan også være med på å forklare tyngden og prisen. AF-S DX Nikkor 18-300mm f/3.5-5.6G ED VR er et objektiv man føler er godt konstruert og det gir en følelse av kvalitet gjennom hele.

Et alternativ til Nikons superzoom kan være Tamron AF 18-270mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD

Les også: Hva betyr det som står på objektivet ditt?

I bildekarusellen nedenfor ser du noen eksempelbilder tatt med Nikon D800 og Nikon D3200.

annonse