SniktittAndroid N

Vi tok på oss utviklerbuksene og prøvde ut splitter nye Android N ...

... Ikke gjør det samme.

Etter en tiltakende strøm rykter rundt neste utgave av Android slapp Google en tidlig utgave av operativsystemet nå på onsdag. Jeg installerte nye Android N på en Nexus 6P fra Huawei, og gikk i gang med utprøving av den nye utgaven.

Allerede nå kan vi konstatere at dette er en svært tidlig utgave av Android. Det er ikke godt å si om den skulle blitt tilgjengelig nå uansett, eller om Google fikk det hett under tastaturene da skjermbilder som viste enkelte av nyhetene begynte å dukke opp.

Det som iallfall er sikkert er at på vår Nexus 6P snubler Android N både i seg selv og i appene den forsøker å kjøre. Google kaller det en Beta-utgave, men mitt inntrykk er at dette er tidligere programvare enn Beta-versjoner flest.

Gode funksjoner hentes inn i ren Android

Her serverer Google en del konsepter som er nye for ren Android, men som de observante har lagt merke til i tilpassede utgaver, så som Touch Wiz og Sense, gjennom flere år.

Det er likevel en fordel når nyttige ting integreres tettere i selve operativsystemet, slik for eksempel deler av Samsungs Knox ble hentet inn i Android-prosjektet for en tid tilbake.

Innledningsvis ser alt riktig så pent ut.
Bedre innstillingsmenyer er blant nyhetene. Nå kan du hoppe frem og tilbake mellom kategorier på en enkel måte.

Både LG og Samsung har løsninger for å kjøre flere apper på samme Android-skjerm, og i det siste har vi merket oss at det har begynt å dukke opp relativt god støtte for disse tingene i appene vi kjører. Men det er en ulempe om utviklerne må støtte diverse provisoriske løsninger fra enkeltprodusenter, i stedet for en samlet løsning for alle telefoner basert på Googles operativsystem. Mindre fragmentering er forhåpentligvis en fordel med dette, men så vet vi også at utrullingen av nye Android-versjoner tar lang, lang og lenger enn lang tid.

Det går nok bra ... til det ikke gjør det

Android N ser foreløpig ut til å nokså nonchalant regne med at appene kommer til å tåle å dele skjerm. Jeg får lov til å legge nær sagt hvilken som helst app i vindusvisning på skjermen, og foruten en liten melding om at appen kanskje ikke tåler det er det egentlig fritt frem til å finne ut om den gjør det på den harde måten.

Det tar ikke lang tid før vi opplever første krasj. Google play måtte bøte med livet.

For eksempel Googles egen kamerapp ser ut til å ha en slags responsiv design, der knapper og innhold flytter på seg avhengig av hvor delestreken på skjermen plasseres. Det er nemlig mulig å velge hvor stor del av skjermen hvert vindu skal ta.

Ulempen her er at knappene stokker seg oppå hverandre, og aspektet for forhåndsvisningen av bildet blir helt feil dersom du gjør vinduet for smalt. Denne appen virker ikke å være laget for å multitaskes med, og skal jeg være ærlig vet jeg ikke helt om jeg ser hensikten med å la den dele skjerm med andre ting. Men det var mulig, så det måtte prøves.

Tre ulike kamerabugs. Appen vil kjøre på delt skjerm, men trives ikke. Etterpå stokket den om på knapper og symboler, men viste skarpt bilde. Neste restart ga uskarpt bilde, men utmerket grensesnitt.

Samtidig viser det seg at tredjeparts apper som Spotify og Dropbox finfint klarer å dele skjermen mellom seg. Disse drar også greit nytte av Samsungs tilsvarende løsning, og det kan hende at mye av jobben for Android N-støtte er gjort da flervindustøtten for Samsung ble lagt til. LG har strengt tatt hatt slik funksjonalitet vel så lenge som Samsung, men her er ser det foreløpig ut til å være dårlig med tredjeparts støtte.

Allerede føles det litt som om feilmeldingene drysser over meg. Skjermrotasjon med delt skjerm? Nei, det likte ikke Google Play i det hele tatt. Poff! Borte.

Etter å ha surret nok med vindusstørrelsen for kameraappen forsvant jaggu den også. Jaja, det er fortsatt tidlig, tenkte jeg, og gikk videre.

Vi lastet ned Dropbox og Spotify, og begge appene kjørte problemfritt over og under hverandre på skjermen.

Helt nye varslinger

Android N fikk til å snu innholdet i den delte skjermen uten problemer. Denne gangen.

Ett av de viktigste ryktene som har gått den senere tiden er at varslingene ville få seg en overhaling. Det har de altså fått i Android N.

Nedtrekksmenyen byr nå på hurtigvalg i en stripe helt øverst, og varslingene er mer detaljerte enn de var før. For å få den store hurtigvalgsmenyen kan jeg trekke ned menyen to ganger, eller trekke med to fingre. Akkurat som Android Police meldte er det nå sidevalg i menyen, og du kan redigere hurtigvalgsknappene etter eget behov.

Også på låseskjermen har varslingene fått et par nye elementer. Det dukket plutselig opp en varslingsmeny på skjermen, og det viste seg at jeg hadde kommet borti et tannhjul som hørte til varslingen.

Ved å trekke litt på varselstripen dukker det opp et tannhjul som gir mulighet til å velge om appen skal få varsle eller ikke. Det er også en knapp her for enda mer detaljert kontroll som tok meg videre til hver enkelt apps varslingsinnstillinger. Praktisk og lettvint.

Det som ikke var så praktisk og lettvint var å koble telefonen til en PC for å overføre skjermbildene. Da jeg klikket på varslingen om at USB var koblet til, fikk jeg kun opp en smal hvit stripe midt på skjermen. Greit, greit. Jeg tok hintet og la inn Dropbox i stedet.

Mange år gammel funksjon endelig offisiell

Enten du har hatt en jailbreaket iPhone med Cydia, eller en Android-telefon med tilpassede menyer kan du ha stiftet bekjentskap med slik funksjonalitet for årevis siden. iPhone har hatt dette offisielt i et par år nå, og nå tas funksjonen inn i varmen av Google også.

En annen nyhet er at man med Android N kan besvare meldinger rett fra varslingen, uten å behøve å gå innom meldingsappen. Mange vil kanskje rynke på nesen over ordet nyhet. Apples iPhone-modeller fikk muligheten lagt til i 2014, men funksjonen har vært tilgjengelig flere år før dette som tredjeparts apper og i enkelte produsentvarianter av Android, blant annet Xioamis MIUI. Men igjen, jeg liker at det bygges inn, slik at det kanskje i større grad blir en standardfunksjon.

En rekke andre og mindre nyheter har kommet til. Prikkene som indikerer sidevalg, både på hjemmeskjermen og nå også i nedtrekksmenyen, dukker opp både her og der. I kameraappen kan du for eksempel velge side for å bestemme om du skal filme eller ta stillbilder. I og for seg en kjekk løsning, men jeg kan ikke si jeg har følt at de vanlige foto- og videoknappene har vært utilstrekkelige.

Innstillingsmenyen ser nå også annerledes ut. Aktive moduser så som Ikke forstyrr eller Datasparing vises ekstra tydelig i innstillingsmenyen. Den gir også forslag til innstillinger som kanskje kan være nyttige. Til meg ville den bare foreslå å endre bakgrunn, men formodentlig kan den kanskje komme med nyttigere forslag etter hvert.

Så fort man tar turen inn i en av undermenyene dukker det dessuten opp en hurtigmeny som gjør det mulig å hoppe imellom de forskjellige kategoriene. Praktisk!

En funksjon som strengt tatt ikke er ny, men har blitt litt mer synlig er muligheten til å begrense bakgrunnsdata. I Android N har dette dukket opp som hurtigvalget Datasparing, og når den aktiveres forklarer telefonen at apper ikke får fri tilgang på bakgrunnsdata før telefonen er koblet til Wi-Fi. Ønsker du det kan du imidlertid gi enkeltapper fritt leide, ved å legge dem til i en unntaksliste.

Og forresten, appmenyen er her fortsatt. Selv om det har gått rykter om at Google ville fjerne den, har disse foreløpig ikke slått til. Samtidig er nok dette en ganske enkel del å sløyfe, så for alt vi vet kan den bli borte på veien mot ferdig Android N-slipp.

Det har aldri vært enklere å prøve ...

Jeg er vant til å måtte lete frem både verktøy til å installere ny programvare, og til å måtte lete opp selve programvaren når en ny Android-versjon skal prøves ut. Det er aldri særlig komplisert, men det pleier å være en liten prosess. Et lite søk etter Android N avslørte at Google nå har satt strek for denne måten å gjøre det på.

Det er historisk enkelt å prøve ut tidlig programvare fra Google. Men denne gangen bør du kanskje ha is i magen en stund til.

Eller, du kan fortsatt laste ned Android N som løse filer, dersom du skulle ønske det. Men det er langt enklere å bare bli med i Googles Beta-program.

Så lenge du bruker Google-tjenestene på telefonen din vet selskapet om du har en Nexus eller annen passende telefon for prøveversjonen, og modellen vil dukke opp på siden. Jeg fikk opp Huawei Nexus 6P, og en grønn knapp med påskriften «Enroll» - ja, takk. Jeg ville gjerne melde meg på.

... men du burde kanskje hoppe over foreløpig

Noen få øyeblikk senere hadde Google en oppdatering på godt over gigabyten klar til Nexus 6P. Forsinkelse før oppdatering? Ikke denne gangen.

Selv om det er historisk lett å prøve de nye Android-funksjonene er det slett ikke sikkert du ønsker å gjøre det. Sjelden har jeg vært borti en like ustabil prøveutgave. Android N slik den står nå er omtrent der de aller, aller første iOS-prøveutgavene pleier å være. Her er det mye som ikke virker, og de som våger seg inn aller først får trimmet det litt mer vågale ordforrådet en stund, til det har kommet en oppdatering eller to.

Men! Altså. #$%#%"#$"#/!!! Noen omstarter har gjort telefonen litt mildere innstilt, men fortsatt er det ikke knirkefritt.

I utgangspunktet har Google pleid å bruke IO-konferansen til å vise frem de første delene av nye Android-versjoner. Dermed har vi ikke egentlig ventet dette slippet før nærmere sommeren. Men denne gang kom nyheten altså tidligere enn den pleier, og utenom IO-konferansen.

Dermed er det store spørsmålet hvordan, og ikke minst når, den endelige lanseringen vil skje. Ferdige Android-versjoner slippes med nye Nexus-enheter, og de forrige ble lansert for fem måneder siden.

Les også
Nå kan du laste ned den siste utviklerversjonen av Android 7.0 Nougat
Les også
Se etter denne varslingen for å unngå apper med reklame
Les også
Slik skal Google få en enda mer sentral plass på iPhone
annonse