SniktittHTC Desire 816

Her prøver vi HTCs nye, billige flaggskip

HTC Desire 816 er tydelig inspirert av HTC One.

HTC slipper arvtakeren til HTC One i London og New York om tre uker. Den kommende toppmodellen var også den HTC snakket mest om under Mobile World Congress i Barcelona sist uke. Detaljene ville de ikke røpe, men ingen skulle være i tvil om at HTC mener de har noe stort på gang.

I skyggen av dette lanserte imidlertid HTC en helt annen mobiltelefon, nemlig HTC Desire 816. Dette er en mellomklassemobil med egenskaper som vil gjøre den til et attraktivt alternativ for den som ikke ønsker å vrenge lommeboka for å skaffe seg de absolutte toppmodellene.

Har du tenkt på hva du egentlig ønsker at mobilen din skal duge til? Har du sjekket om du virkelig trenger en Samsung Galaxy S5 eller Sony Xperia Z2 for at mobilen skal fikse dette?

Antakelig er det svært få som med hånden på hjertet kan si at en mobil som HTC Desire 816 ikke vil kunne håndtere disse oppgavene på en absolutt tilfredsstillende måte.

Enkel design, kraftige høyttalere

Designen er enkel, med elementer som tydelig viser slektskapet til HTC One. Chassiset er riktig nok i plast, og dermed ser det hele ikke like eksklusivt ut som når telefonen er frest ut i ett stykke metall. Men symetrien er bygget opp på samme måte, med høyttaler over og under skjermen. Holder du telefonen i breddeformat, som når du ser film, vil du få et stereo-opplevelse få mobiler kan matche.

La gå – antakelig kommer du uansett til å bruke hodetelefoner når du ser på film, og da har det fint liten betydning hvor gode høyttalerne i telefonen er. Men om du først er av den sorten som synes det er greit å slippe hodetelefoner eller øreplugger, vil dette være en av telefonen som låter minst dårlig.

Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

HTC har solgt sin andel av Beats, og dermed er også Beats-logoen blitt borte fra baksiden av telefonen. Det betyr ikke at det er dårligere lyd i HTC Desire 816 enn det ville vært om logoen var på plass. HTC sier de lærte mye av samarbeidet med Beats, og at de har satset mye på å gjøre Desire 816 til en god musikkmobil.

Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Utgangsspenningen på høyttalerkontakten er riktig nok redusert fra 2,5 volt på HTC One, til 1,5 volt på denne. Det er likevel høyere enn på de fleste andre mobiler. I tillegg hevde HTC de har justert bassen noe, så den ikke blir riktig så kraftig som på Beats-modellene. Det finnes de som mener Beats kunne være i tyngste laget på bassen, og vi holder med dem.

Ved siden av de kraftige høyttalerne er det to ting vi merker oss. Telefonen er diger, og den er myk. Jepp, myk! Vi klarte faktisk å vri og bøye den ganske mye, uten at det hverken knirket eller knaset.

Hvor mye du kan vri telefonen før skjermen takker for seg skal være usagt. Vi fikk noen stygge blikk fra vaktene på HTCs stand, og følte ikke for å utfordre skjebnen. De mente åpenbart det fikk være grenser for hvilken behandling en mobiltelefon skal utsettes for, og kremtet høylytt.

Bra skjerm

Menysystemet på telefonen er som på HTC One. Skjermen er 5,5 tommer stor, og det er digert. Oppløsningen er på 720 x 1280 punkter, og det finnes de som mener de ser så godt at dette blir i minste laget. Det er muligens de samme menneskene som bare kan bruke stereoanlegget sitt midt på natten når strømmen fra kraftverket er på sitt «reneste».

La gå – det finnes skjermer som har langt høyere pikseltetthet. Spørsmålet er bare om du vil tenke over det.

Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Kameraet på Desire 816 er heller ikke det samme som på One. Mens One har et kamera med fire ultrapiksler oppløsning, har HTC Desire 816 et mer vanlig 13-megapikselkamera. I tillegg har det et frontkamera på 5 megapiksler. Frontkameraet har en slags vidvinkelobjektiv på 88 grader, så du kan få med flere av vennene dine på møljeselfies.

En annen ting er at du får bedre kontroll på den automatiske videoredigeringen Video Highlights, som setter sammen bilder og videoklipp på en måte som gjør det enkelt å lagre eller dele minner.

Kraftig nok til det aller meste

Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Desire 816 har en firekjerneprosessor på 1,6 GHz, og et arbeidsminne (RAM) på 1,5 GB. Det er svinaktig bra i forhold til toppmodellene for ett år siden, og telefonen banker modeller som Galaxy S3. Men det holder ikke til topp-plassering i dag. Spesifikasjonene på Desire 816 er likevel bedre enn på en ny mobil som iPhone 5C.

HTC Desire 816 er ment for ungdom, som til tross for at de gjerne har mindre hender enn voksne, synes å ha mindre fordommer mot store skjermer. Om den treffer denne målgruppen vil avhenge av flere ting, ikke minst pris.

Men hva den skal koste er foreløpig ikke bestemt. Klikker du her kan du bestille et varsel på Prisguide.no, så du får vite det med det samme prisen er satt.

Telefonen skal komme i salg i siste halvdel av mai.

HTC lanserer også snart en ny toppmodell:
Se video av HTC One-etterfølgeren her »

Les også
HTC lanserte verdens første Android-mobil med 64-bit
Les også
HTC One M8, Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z2 eller iPhone 5S?: Best av de beste
Les også
Dette er årets mai-mobiler
Les også
Vi liveblogget fra HTC-lanseringen
Les også
Ny billigmodell fra HTC
Les også
HTCs nye flaggskip lekket i 12 minutter lang video
Les også
Nye bilder av HTCs neste toppmodell har lekket
Les også
HTC med fargerike mellomklassemobiler
Les også
HTC lanserer portabel subwoofer
annonse