Til hovedinnhold
SniktittLenovo Miix 630

Her er Lenovos hybrid-PC med 20 timer batteritid

Tek.no / Las Vegas: Bærbare PC-er med ekstrem batteritid ser ut til å være ett av de store satsingsområdene i 2018. De første tyvstartet på slipp av slike maskiner i fjor høst, men nå kommer Lenovo til med sin Miix 630-maskin.

Miix 630 er en hybridmaskin på samme måte som Microsofts Surface-modeller. Du får altså et svært kapabelt nettbrett med Windows på, og et tastaturdeksel som folder seg rundt. Både tastaturdekselet og pennen som hører til følger med i pakken, så her slipper du å handle masse tilbehør utenom.

Mobilprosessor inni

Hemmeligheten bak disse maskinene er at de sedvanlige Intel- og AMD-prosessorene er byttet ut med mobilprosessorer fra Qualcomm. Disse er langt mer strømsnille enn de vanlige variantene, selv om de ikke alltid er like kapable. Kun noen få av dem strekker seg opp mot Core i5-ytelse. Noen voldsomt kraftige arbeidsjern er dette altså ikke.

De er mer som jevnt og saktegående kameler som kan leve på én enkelt lading av et stort batteri gjennom sin ferd i ørkenen - eller arbeidsdagen.

Maaaange timer batteritid igjen.

Det innebærer også at maskinen kommer med det litt enklere Windows 10 S-operativsystemet først. Det er begrenset til apper du kan laste ned fra Microsofts appbutikk. Der blir utvalget saaaaakte men sikkert noe bedre år for år, men sannsynligheten er stor for at favorittapplikasjonen din ikke er der.

En stor fordel med mobilprosessorer er at maskinen ikke trenger vifter. Denne er altså helt lydløs. Men dette er også felles for maskinene som har mobilprosessorer innabords.

Kan oppgraderes til full Windows 10

Heldigvis er løsningen enkel; Miix 630 kan oppgraderes til fullverdig Windows 10 kostnadsfritt. Det er grunnleggende forskjeller på disse maskinene og Intel- eller AMD-baserte maskiner, så prosessoren må jobbe litt ekstra for å kjøre appene som er laget for tradisjonelle maskiner. Men de fleste vanlige applikasjoner bør kjøre.

Med tastaturomslag veier Miix 630 1,33 kilo. Det er lett sammenliknet med tradisjonelle PC-er, men for varianter med mobilprosessor i er det i tyngste laget.

Lenovo er flinke til å lage tastatur, og Miix 630-tastene er ikke noe unntak. Du får forholdsvis lang og behagelig tastevandring med tanke på hvor tynt dekselet er.

Dekselet har en fot som kan vippes ut, på samme måte som Surface-maskinene, bare at der er foten bygget inn i selve brettet.

Skjermen på maskinen er 12,3 tommer stor og har oppløsning såvidt over full-HD (1920 x 1280). Kvaliteten så ut til å være helt ålreit, selv om flere mer tradisjonelle bærbare PC-er fra både Lenovo og andre drar på med både høyere oppløsning og lysstyrke.

Er den ikke litt i tyngste laget, da?

Det som kanskje skuffet meg litt var vekten på hele pakken. For den oppleves ikke som så veldig lett denne her. Lenovo selv mener den er en fjærvekter, men på 1,33 kilo med tastatur finnes det flere Ultrabooks som er lettere.

Og viktigst av alt; dette er neppe en fryktelig høytytende maskin med sin Snapdragon 835-brikke. Om vi ser bort fra kravet om Windows er de fleste mobilnettbrett med Android eller iOS vesentlig lettere. Også om man legger til tastatur.

Tastaturomslaget har en pekeplate nederst, og digital skjermpenn følger med i pakken.

En trivelig nyhet her, så fort operatørene støtter det, er muligheten for innebygget eSIM. Det betyr at du potensielt slipper å tukle med SIM-skuff eller vente på tilsending av kort fra operatøren din. Når eSIM funker som det skal, trenger du bare å melde opp enheten i mobilnettverket før du får internettilkobling.

Uvisst om modellen kommer til Norge

eSIM er en potensielt svært praktisk teknologi som bare har tatt sine første spede skritt i Norge. Det ventes at teknologien først og fremst vil sette fart på ha-på-dingser og nettilkoblede dingser som gjerne går under samlebetegnelsen IoT, på norsk; tingenes internett.

Hva prisen på denne maskinen eventuelt blir i Norge er ikke klart foreløpig.

I USA skal den koste 799 dollar, eller 6500 kroner. Som regel bruker produsentene drøyt tigangeren når de skal regne utsalgspriser inn til Norge. Så regn med rundt 8000 kroner et sted for rimeligste modell. Hvis den kommer, altså.

annonse