Til hovedinnhold
SniktittMountain Lion

Endelig blir App Store nyttig

Vi har tatt en titt på noen av funksjonene i Apples nye operativsystem.

Niklas Plikk

I februar ga Apple teknologiverden en overraskende sniktitt på deres kommende operativsystem, Mountain Lion. Det nye operativsystemet er som navnet tilsier en oppgradering av dagens operativsystem Lion, og vil komme en gang til sommeren.

Vi har tatt en titt på operativsystemet og de nye funksjonene Mountain Lion har å by på. I de kommende ukene vil vi skrive flere artikler om hvordan de nye løsningene fungerer, hva vi synes og hva vi håper på å se i den endelige versjonen av Mountain Lion.

Denne artikkelen vil ta for seg den nye bruken av App Store, som fram til nå har vært en ganske ubrukt funksjon i Apples operativsystem.

Full integrering

Integrering er et stikkord som er veldig beskrivende for Mountain Lion. Det aller fleste nyhetene i operativsystemet er enten forbedringer eller porteringer av tjenester og funksjoner vi allerede har blitt vant til å bruke.

Nå blir varslingssenteret en del av OS X også.

Ta for eksempel det nye varslingssenteret i Mountain Lion. Det ble introdusert for iPhone og iPad i iOS 5.0-oppdateringen, og til sommeren vil tjenesten finnes i Mountain Lion også. Det samme gjelder nye programmer som Notes og Reminders, som også finnes på Apples mobile enheter, og som nå kommer i egne Mac-versjoner. Alt sammen vil selvfølgelig synkroniseres trådløst via iCloud, slik at alle Apple-dingsene dine alltid er synkroniserte med hverandre.

Lærer av iPhone og iPad

Den samme tankegangen ser ut til å ha blitt videreført i Mountain Lions versjon av App Store. Tjenesten dukket første gang opp i Snow Leopard, og var Mac-versjonen av applikasjonsbutikken som hadde eksistert på iOS-plattformen i flere år. Mac-butikken har imidlertid vært svært liten i forhold til iOS-butikken, og flere ting har blitt ulogisk presentert.

Hvorfor finnes det for eksempel to ulike steder å oppdatere programvare i Apples operativsystem? Ett sted er «Systemoppdatering» på eple-menyen øverst i høyre hjørne, mens den andre finnes i App Store, hvor du kan oppdatere applikasjoner.

Endelig er alle programoppdateringer samlet på ett sted.

Alt på ett sted

I Mountain Lion har Apple flyttet alt av oppdateringer av Apple-programmer og applikasjoner du har lastet ned på samme sted. Dermed slipper du å sjekke to steder for å se om programvaren din er oppdatert.

I Mountain Lion har Apple jobbet med å gjøre alle verktøylinjer mer gjennomførte på tvers av alle programmer.

I tillegg har de flyttet litt om på menyknappene på toppen av programmet, samt gitt det støtte for fullskjermsvisning, som forunderlig nok ikke gikk an i Lion.

Mer iCloud

En annen fin funksjon Mountain Lion har lånt fra mobilplattformen iOS, er den automatiske synkroniseringen av applikasjoner.

Nå kan du huke av for å automatisk laste ned applikasjoner du har kjøpt på andre datamaskiner som er registrert på din iCloud-konto. Har du flere Mac-er er dette en enkel måte å holde begge maskinene oppdaterte med de samme programmene, uten at du trenger å laste ned ting manuelt.

Hva med Widgets?

Noe vi savner er et eget område i Mac App Store for Widgets. Selve Widget-delen av Mac OS, kalt Dashboard, har stadig blitt endret i de siste versjonene av operativsystemet.

I Lion ble Dashboard presentert som en egen fullskjermsapplikasjon, på venstre side av de vanlige skrivebordene. I Mountain Lion har de fortsatt med denne presentasjonen, og man kan fortsatt feste widgetene man laster ned hvor man vil. De har imidlertid endret litt på hvordan du legger til og fjerner widgets, ved å legge til et pluss- og et minustegn nederst i venstre hjørne.

Ser dette kjent ut?

Trykker du på pluss-knappen får du opp en oversikt over installerte widgets, som ligner svært mye på hjemskjermen til en iPad eller en iPhone. Drar du en av widgetene over en annen, får du mulighet til å organisere de i mapper, på lik måte som på iOS-enheter.

Dette fungerer godt, og det blir lettere å holde oversikt over widgetene du bruker. Apple har imidlertid ikke gjort det noe enklere eller morsommere å laste ned nye widgets, og du blir fortsatt bare send til Apples Widget-side. Hadde det ikke vært smidigere å ha dette også integrert i App Store, og la disse også synkroniseres på tvers av alle datamaskinene dine via iCloud?

Bare begynnelsen

Da Apple først avslørte at de jobbet med Mountain Lion, skrøt de av over hundre nye funksjoner og tillegg i operativsystemet. Med tanke på at vi i denne artikkelen kanskje har belyst to-tre nye funksjoner, er det klart at vi har en lang vei å gå.

I tiden fremover vil vi som tidligere sagt se på flere av de nye funksjonene Mountain Lion har å by på, og se hva vi synes. Er det noe spesielt du er interessert i som du vil vi skal teste ut? Skriv gjerne i kommentarfeltet nedenfor eller send en mail, så skal vi gjøre så godt vi kan for å skrive om det dere synes er interessant.

Les også: Dette er OS X Mountain Lion

annonse