På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
iPad eller PC? Vanskelig.
Apple iPad Pro (2020) kryper stadig nærmere en fullverdig datamaskin.
iPad gjennomgår for tiden en slags forvandling. Nye iPad Pro er i ferd med å virkelig leve opp til etternavnet sitt. Ti år etter at den originale iPaden dukket opp og ga oss en helt ny måte å forbruke innhold på, er iPad endelig begynt å bli et ganske seriøst verktøy for å skape ting også.
Nye iPad Pro er enda raskere enn før, og kommer endelig med støtte for pekeplate, og et tastatur som får hele ekvipasjen til å minne mye om en bærbar PC. Den nye tastaturløsningen med pekeplate kommer imidlertid ikke før i mai. Foreløpig må vi klare oss med et vanlig tastaturdeksel av typen Apple har levert for iPad-modellene sine i flere år.
Men iPad Pro av 2020 er ikke bare laget for å gå bærbare PC-er i næringa. Den har fått et ganske heftig kameraoppsett på baksiden også. Og noen voldsomme høyttalere. iPad Pro er Apples tusenkunstner - den er litt sånn «Business in the front, party in the back».
Apple iPad Pro 12.9" 1TB (4th Generation)
Design: Nesten som før
Designmessig er det også på baksiden festen er. For forfra legger du ikke merke til noen stor forskjell fra tidligere. Det er fortsatt en diger 120 Hz-skjerm omgitt av en 5–6 millimeter tjukk ramme. Skjermkvaliteten er virkelig prima, og selv om noen foretrekker Samsungs AMOLED-skjermer i Galaxy Tab S-brettene er den raske LCD-skjermen i Apples brett ikke merkbart dårligere om du tar med egenskaper på skrolling.
Den nevnte festen på baksiden er av det kompakte slaget, som seg hør og bør i disse tider. Den er konsentrert til en liten firkant øverst til høyre på brettet når du holder det med baksiden mot deg. Her er de to vanlige hovedkameraene plassert, og en litt større sirkel som skjuler det såkalte time of flight-kameraet (ToF) som måler avstander ved hjelp av lys. Apple har valgt å omtale kameraet som en lidar på iPad Pro, uten at det er helt klart hva som skiller det fra ToF-kamera flest i for eksempel Huawei P30 Pro eller Samsung Glaaxy S20 Ultra.
Funksjonen er grunnleggende den samme. Det måler avstander og tegner et dybdekart av omgivelsene.
Mye mer presist dybdekamera
En av fordelene med lidar-kameraet er at avstandsmålinger blir mer presise enn før. En viktig app for dette er den innebygde appen «Måleverktøy». Den er litt interessant i egen kraft, som lettvint ting å måle avstander med. Men den er enda mer interessant fordi den fungerer som en kraftig demonstrasjon av kameraets egenskaper på godt og vondt. Funker det bra, eller bedre enn før, i denne appen kan du forvente at apper for utvidet virkelighet vil funke bra også.
Jeg dro frem et målebånd for å sjekke presisjonen, og appen varierte mellom presist og en centimeter mer enn målebåndet viste. Det er såpass nærme at de fleste kjappe oppmålinger burde klare seg greit med denne metoden, men jeg hadde kanskje ikke montert et vindu med data fra denne appen - fullt så presis er den ikke.
Ved siden av å være mer treffsikker enn før er den også langt raskere til å få oversikt over situasjonen enn før. Pek kameraet mot en overflate og du får umiddelbart muligheten til å velge punkter i det du peker på. Tidligere måtte appen tenke seg litt om før du kunne begynne å peke. Den virker også langt mindre følsom for ujevnheter i det du peker på, der den før likte best å bli pekt mot et flatt underlag.
Apple mener at lidar-løsningen skal være god nok til å dekke et rom. Og avstandsmessig ser det ut til at den i hvert fall ikke er langt unna. Men noe særlig mer enn tre-fire meter avsted når den ikke. Da får du beskjed om å peke kameraet mot et punkt nærmere mot deg av appen.
En fantastisk underholder
Det er hjemmekontortid og ikke så mange å plage. Så det første jeg gjorde etter å ha pakket ut den tilsendte iPad Proen på 12,9 tommer var å sette på Spotify på bånn pinne. Og de fire høyttalerne i dette brettet spiller formidabelt høyt med tanke på størrelsen. På et hotellrom ville jeg skrudd ned litt fra maks for å ikke få dunking i veggen fra naboen. Her hjemme fyller brettet greit omgivelsene umiddelbart rundt meg.
Dette er faktisk ikke en uvesentlig egenskap. For meg er en del av Pro-navnet i denne serien iPader synonymt også med at du kan reise lett når du trenger det. Det betyr at man også kan bli underholdt uten behov for store hodetelefoner eller høyttalere på slep. En iPad Pro med 120 Hz skjerm, heftig høyttaleroppsett og Netflix installert er blant de mest kapable underholderne du kan ha med deg på tur.
Her i beordret hjemmekontor er fortsatt løsningen nyttig, til for eksempel videoredigering der jeg ikke trenger annen lyd enn det iPaden selv kan diske opp med for å få et noenlunde bra inntrykk av hva jeg holder på med.
Endelig full musestøtte
Vi fikk ikke tilsendt tastaturet med pekeplate, så første steg ble å koble til en Bluetooth-basert mus til brettet for å se hvordan pekerstøtten er. Det hele fungerer rimelig bra rett ut av esken. Her får du en liten lysegrå peker som blander seg med objektene du drar den over. Den blir magisk like stor og bred som den lille baren i bunnen av skjermen og signaliserer at du kan trykke og trekke oppover for å gå til hjemmeskjermen. Ikoner i appmenyen blander den seg med når du kommer over dem og litt bevegelse på musa gjør at hele ikonet vrir litt på seg. Det er pent, intuitivt og helt uten noen form for forsinkelse.
Det er fortsatt mulig å gjøre ganske store tilpasninger i størrelse og farge på muspekeren hvis du vil. Men det eneste som plaget meg litt med løsningen er at du ikke kan klikke og «kaste» deg mellom sidene i appmenyen. I stedet må jeg klikke nede på prikkene som indikerer sidetall.
Nå er iPad Pro i tillegg blitt en hel del raskere enn før, og dermed enda mer kapabel både med musen og med Pencil som utgangspunkt. Apple sier selv at den nå er raskere enn de fleste bærbare PC-er, der den for en eller to generasjoner siden plutselig rivaliserte enkelte av dem. Apper som Photoshop og andre bilde- og videoredigeringsprogrammer blir stadig mer omfattende, og Apple Arcade og Apple TV+ sper på underholdningsfaktoren.
En iPad Pro av 2020 koster mer enn forrige generasjon. Prislappen er 9800 kroner for en 11-tommer. Men jo mer jeg bruker dette brettet her, jo vanskeligere blir det å fundere over hva jeg ville valgt av en rimelig til middels priset laptop og en iPad Pro. Og irriterende vanskelige valg som ofte ender opp litt dyrere enn planlagt er jo akkurat det Apple er verdensmestre på fra før.
Se opp for en full test av iPad Pro 2020 om ikke lenge.