Tek.no

Sniktitt

Har du trådløse Sony-hodetelefoner?

Ny, gratis oppdatering gir deg 360-lyd. Vi har prøvd!

Sony lanserte ny funksjon
Ole Henrik Johansen / Tek.no
Ole Henrik Johansen
7 Jan 2020 18:30

Las Vegas / Tek.no: Sony lanserte i dag det selskapet kaller 360 Reality Audio – en funksjon som skal gjøre blant annet selskapets siste generasjon trådløse hodetelefoner bedre.

Dersom du for eksempel sitter på et par WH-1000XM3, og har Tidal-appen til å spille musikk, kan du allerede nå ta i bruk den nye funksjonen. Vi har prøvd den.

360 Reality Audio Setup skal være på plass i appen.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Skal være klart til bruk

360 Reality Audio skal kunne betjenes via Headphone-appen som du bruker til å styre hodetelefonene fra Sony med.

Appen forteller deg hvordan du skal snu deg, og tar bilde av ørene dine automatisk.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Under 360 Reality Audio Setup kan du trykke på en analyseringsknapp. Dermed får du opp en ny meny hvor du steg for steg skal ta bildet av hvert av ørene dine, som så skal analyseres slik at appen kan optimalisere lyden etter dine ører.

Vi fikk prøve et par av Sonys toppmodell – WH-1000XM3 – for å høre hvordan det nye systemet fungerte. Allerede før analysen var gjennomført var lyden bedre enn tidligere. Deretter gjensto det å ta bilder av ørene våre, slik at appen skulle tilpasse lyden ytterligere og gjøre den klar for 360-graders lyd.

Det ble ikke akkurat noen enorm endring, og vi merket egentlig ingen større forskjell. Men det skal merkes at vi sto på et messeområde med flere hundre mennesker rundt oss, så forutsetningene for å teste dette var heller ikke de aller beste. Kanskje er det mer merkbart i roligere omgivelser.

I Tidal-appen skal album og sanger som støtter 360-lyd være merket.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Du trenger en strømmetjeneste som støtter 360-lyd

Sonys nye 360-lyd krever ikke bare at du lar appen analysere ørene dine, du trenger også en kompatibel musikkapp å lytte til musikken fra. Foreløpig er det ikke mange som har det: Deezer, Nugs.net og Tidal er de eneste strømmetjeneste som foreløpig er støttet.

For oss falt valget enkelt på Tidal, ettersom de fleste norske forbrukere neppe hører så mye på Deezer eller Nugs.net.

Selv når appen er støttet er det langt fra alle sanger og album som er klargjort for den nye 360-funksjonen. Men en god del er det likevel. Samtidig bedyrer Sonys representant at det vil komme langt mer innhold i tiden som kommer.

– Oi, det var forskjell

Hvilke sanger som kan støtter 360 Reality Audio ser du i Tidal-appen ved at det er et lite grått merke ved tittel eller album hvor det står 360 i.

Vi får høre litt på Marvin Gay.

Først får vi servert en liten snutt hvor appen står justert til vanlig stereo. Lyden er god, akkurat slik vi har lært WH-1000XM3 å kjenne. Så flikkes bryteren i appen over til 360 Reality Audio.

Forskjellen er neste like slående som første gang vi hørte surroundlyd fra en hjemmekinoanlegg.

Lyden forandrer seg helt. Den blir langt mer åpen, og instrumenter og stemmer plasserer seg på en helt annen måte – slik at du får mer enn fornemmelse av å høre på et høyttalere enn å ha på deg hodetelefoner.

Mens Marvin Gays myke stemme fortsatt sitter plassert ganske sentrert i lydbildet, oppleves den likevel bredere og romsligere.

Samtidig så er instrumentene som flankerer stemmen enda mer ut mot sidene, og til og med litt opp i høyden.

Vi liker det vi får servert, og er allerde i gang med å laste ned oppdateringen av appen for å utforske løsningen nærmere i litt mer ro og mak på hotellrommet.

annonse

Les også

Loading
annonse

Dagens beste tilbud

I samarbeid med vår kommersielle partner Prisjakt.no
Loading