SniktittPhilips Fidelio X3 og PH805

Slik er nye Philips' hodetelefoner for kresen lytting og støykansellering

Tek.no/Berlin: Aller mest spenning under Philips' IFA-pressekonferanse forrige uke var knyttet til de nye TV-ene deres. Disse fikk godlyd fra britiske Bowers & Wilkins som virkelig gjorde inntrykk.

Men inntrykk gjorde også to dedikerte lydproduktene som ble sniklansert på samme arrangement: hodetelefonene Fidelio X3 og PH805.

Fidelio er Philips' serie med hodetelefoner for kresne lyttere, altså deg som gjerne har en egen forsterker å koble dem til, og vil nyte lyden i ro og mak hjemme.

Dette er ikke hodetelefonene for deg som er avhengig av bass som omtrent får hodeskallen til å vibrere i takt med musikken for å få noe ut av den, men heller deg som setter pris på krystallklare toner og luftig lyd over hele spekteret.

Store designforbedringer

Fidelio X2 høstet i sin tid generelt gode kritikker, og nå med Fidelio X3 har Philips gjort store endringer. Særlig i designet. Dette fremstår som varmere og mykere, med tekstil fra Kvadrat (et dansk teksilfirma) utenpå klokkene samt store myke og dype stoffputer som hviler behagelig rundt ørene dine og gir plass til selv «Dumbo»-varianter.

Stoffputene omslutter ørene fullstendig. Ettersom hodesettet er beregnet for hjemmebruk og ikke må holde lyden inne, kunne Philips dessuten unngå å bruke skinn eller lignende materialer i putene. Disse er fylt med skum, og stoffet rundt puster godt slik at du ikke blir klam rundt ørene etter lang tids bruk. Enkelte synes også det er litt klaustrofobisk å tette helt igjen rundt ørene, og er du en av dem vil disse uten tvil appellere til deg.

Selv om hodetelefonene er svært lette og omtrent ikke merkes på hodet, er konstruksjonen solid nok av seg. Selve bøylen er nemlig laget av metall, og justering av avstanden mellom klokkene fremstår som konsistent. Her er det heller ikke noen antydning til knirk eller slark.

I tillegg til den lave vekten hjelper det selvsagt for bærekomforten at polstringen mot hodebunnen er smart utført. Philips har ikke satset på metervis av skumgummi for å unngå at de gnager på hodet, men har heller gått for et to-lags design. En bred og myk bøyle omhyllet av pustende tekstil hviler direkte mot hodebunnen, mens mer solid bøyle av metall utenpå denne igjen sørger for integriteten og selve passformen.

Hypnotiserende lyd

Vi ble stående på båsen til Philips et godt kvarter, noe som vel var minst tre ganger så lenge som den utskremte demo-mannen deres helst hadde ønsket. Kunne har jage oss bort bare han så lenge nok på oss, også på nestemann i køen? Som det skulle vise seg: Nei.

Vi ville nemlig forsikre oss om at vi kunne mene i alle fall noe om bærekomforten før vi stakk, og så var det én ting til som fikk oss til å bli litt lenger enn planlagt:

Lyden.

For selv på et generelt støyende og hektisk messegulv ga lydbølgene som strømmet ut av Fidelio X3 mersmak. Såpass at lyden stadig ble justert opp flere hakk, helt til klokkene fungerte som mitt eget tilfluktsrom blant hundre tusen berlinere på dingsemesse.

Avspilleren klokkene var koblet til hadde støtte for høyoppløste lydfiler, men utvalget var ganske tynt. Tyskerne er visst nøye med å ha lisenser på stell. Utvalget ga heldigvis en smak fra de fleste sjangere, og der jeg skal være forsiktig med å mene så mye om hvordan de takler sjangere jeg selv sjelden hører på, som jazz og klassisk, er det umulig å ikke merke seg den gode oppløsningen, klarheten og fokuset på mellomtone og diskant.

Selv om hun kanskje ikke er mest avspilt her i ørene så fant jeg norske Sigrid på tyskernes spilledåse. Man kan jo nesten ikke unngå å ha et forhold til hennes musikk i 2019, der hun mekker den ene energiske låta ette den andre.

Fidelio tok henne fra engasjerende til helproff. Har du svak stemme straffer nok Fidelios åpenhet deg hard, mens alle som faktisk kan synge får godt betalt ved at de separerer de ulike elementene i lydbildet godt og løfter frem vokalene. Til stor forskjell fra rimeligere hodetelefoner hvor bass, mellomtone og diskant kan smelte sammen i en eneste stor grumsete og udefinerbar lydbølge.

En ordentlig lytteøkt og et mer kritisk blikk på lyden skal lydekspertene våre ta seg tid til når vi får disse til test i starten av 2020. Da kan vi også gjøre oss opp en mening om bassen, som på meg virket en anelse beskjeden. Da i forhold til andre hodetelefoner det er naturlig å sammenligne med, som Sennheisers HD 650. Til gjengjeld opplevdes disse som enda bedre til å gjengi de lysere tonene enn nevnte konkurrerende hodetelefoner.

Uten tvil blir uansett Fidelio X3 et par å merke seg, for prisen blir ikke så halvgal. Omtrent 350 euro, melder Philips.

PH805 – trådløse og støydempende

PH805 er den strake motsetningen til Fidelio X3. Det er trådløst, og laget for å spille fra et nye større spekter av enheter, som telefoner, nettbrett og bærbare PC-er. Det har dessuten innebygget aktiv støykansellering slik at du ikke hører omverdenen, og putene omslutter øret helt for å skjerme omverdenen fra musikken din. Batteritiden er oppgitt til omtrent 30 timer, og klokkene kan pakkes sammen nesten helt flatt slik at de får plass i et medfølgende etui.

Dermed skulle PH805 være en perfekt match for pendlere, flyreisende, eller kontorister som ikke kan utstå skjitpratet til kollegaene.

Messegulvet var en fin anledning til å teste dem, og med støykansellering aktiv ble det merkbart mindre tyske gloser å høre gjennom putene. Vi er imidlertid svært usikre på om de er verdige utfordrere til dagens støydempingskonge, Sonys 1000XM3. For stemmer og bakgrunnsmusikk slapp gjennom, og ikke bare de mest høyfrekvente som er vanlig. Her må vi foreta en direkte sammenligning.

Vi synes imidlertid PH805 spilte overraskende dynamisk til å være lukkede, og musikken vi lyttet til opplevdes utelukkende som engasjerende. Dog slet vokaler med å utmerke seg, og vi skal like å høre vokalene som får hårene på armen til å reise seg gjennom disse.

Forskjellen mellom musikkvaliteten med støykansellering avslått og aktivert var ganske beskjeden, men den beste dynamikken fikk vi med støykanselleringen på.

Men en advarsel: bassen er tung. Det er mulig overgangen fra Fidelio X3 til PH805 ble vel brå, men vi synes den var aldeles for dominerende over hele fjøla.

PH805 er i alle fall gode å bære. Puter er kledd mykt men tettsittende skummateriale – så det kan bli klamt på ørene etter en stund. Det er imidlertid ganske god plass og null press mot ørene som vi la merke til. Bøylen er godt foret, men kunne gjerne vært bredere for å unngå å konsentrere så mye at vekten på ett lite punkt på hodet. Ved testen vår finner vi ut om dette er noe å bekymre seg over før et eventuelt kjøp, men det kan være den lave vekten på 235 gram gjør dette til en ikke-sak.

Designmessig er PH805 ganske anonymt, men noen liker jo det også. De er bygget opp av en miks av matt litt ruglete plast og helt blank plast. Vi hadde gjerne sett at Philips droppet den blanke plasten, som er det første til å få riper, fettmerker og generelt se slitt ut.

Heldigvis er det null knirk å spore.

Langsom «pratemodus»

Vi har også et par betenkeligheter med en av funksjonene Philips trekker frem som en av hodetelefonenes bedre egenskaper: «Ambient Sound», som slipper igjennom lyd utenfra via mikrofoner i klokkene.

Ambient Sound aktiveres på samme måte som du aktiverer og deaktiverer støykanselleringen. Du skyfler mellom modusene ved å tappe en gang på høyre klokke.

Selve tappingen fungerte hundre prosent av gangene, men problemet er at prosessen er treg. Om du vil slippe igjennom lyd uten å ta av deg hodetelefonene er det trolig fordi noen prater til deg og du vil raskt høre hva de sier. Da er det litt dumt å måtte tappe på siden av hodetelefonene inntil to ganger først for å komme til riktig modus. Mellom tappene må du dessuten vente i noen sekunder til en stemme har fortalt deg hvilken modus du er kommet til.

Da er det raskere å ta av seg klokkene.

Philips opplyser at PH805 vil koste omtrent 180 euro, men vi kjenner ikke til når de blir tilgjengelig.

Dette er de beste hodetelefonene med støydemping:
Fire modeller utmerker seg »

Les også
Bang & Olufsen Beoplay H9 3rd Gen.: Bang & Olufsen gjør småfikser på noen av de beste hodetelefonene på markedet
Les også
Master & Dynamic MW65: Noe av den beste trådløse lyden vi har hørt, men inntil videre bør du ikke kjøpe disse
Les også
Jabra Elite 85h: Kanskje de aller beste støydempende hodetelefonene akkurat nå
Les også
Master & Dynamic MW50+: Hodetelefonene for deg som foretrekker glassklar lyd over tung bass
annonse