BlackBerry PlayBook
Egentlig hadde vi rekkefølgen klar. Vi ville se på webOS, som vi sannsynligvis kan regne med å stifte nærmere bekjentskap med i Norge etter HPs oppkjøp av Palm. Ettersom HP i hovedsak viste frem skrivere og datamaskiner på verdens største mobilmesse, gikk vi først videre til BlackBerrys enorme stand.
Der fant vi i første omgang det vi forventer fra BlackBerry. Bedriftsorienterte fulltastaturmobiler for e-postslaver i dress. Etter å ha presset oss forbi en mengde slipskledte mennesker kom vi imidlertid frem til noe helt annet.
Noe helt nytt
For BlackBerry PlayBook likner ikke på noe det kanadiske selskapet Research in Motion (RIM) tidligere har lansert. Det dreier seg om et tasteløst nettbrett med sju tommer stor skjerm og en brukeropplevelse som virkelig imponerer.
Platen ble strengt tatt lansert så langt tilbake som september i fjor, så man kan si det er på høy tid at vi ser nærmere på den.
Virkelig knappeløs
På Mobile World Congress ser vi nettbrett med Android 3.0 Honeycomb i alle himmelretninger. Disse nettbrettene er uten fysiske knapper, men Google jukser litt her. Knappene fins fortsatt, de er bare flyttet inn på skjermen.
BlackBerry PlayBook ér virkelig knappeløs. Her foregår alt ved hjelp av fingerbevegelser på skjermen, og det er ekstremt intuitivt og lett å bruke platen.
Ved å trekke fingrene opp og ned på skjermen kan du få tilgang på menyene som skjuler seg øverst og nederst. Den øverste menyen er applikasjonsmenyen, og innholdet her endrer seg avhengig av hvor i applikasjonen eller systemet man er.
Vanvittig rask
Nederst finner vi listen over installerte applikasjoner, og menyen er delt opp i ulike kategorier. Når vi åpner denne menyen fra en applikasjon viser midten av skjermen en linje med kjørende applikasjoner.
I denne listen vises det som foregår i hver applikasjon fortløpende. Den første gangen vi gjør dette blir vi mildt sagt imponert av den lille platen. Mens vi rotet rundt i videogalleriet lå nemlig en demoutgave av Quake i bakgrunnen, og den kjørte for fullt i oppgavebehandleren.
Platen kjører utmerket godt både Quake-demoen og videoavspilling samtidig. Vi kan enkelt veksle mellom applikasjoner uten å merke ytelsestap mens dette foregår. For å gjøre dette trekker vi kun fingrene over skjermen fra den ene kanten til den neste, eller vi kan gå ut til oppgavebehandleren.
Laget for fleroppgavekjøring
Den ivrige representanten på BlackBerrys stand forteller at operativsystemet som kjører på PlayBook er laget spesielt med tanke på å kjøre flere oppgaver samtidig og for å fungere godt med dagens kraftige prosessorer.
Hjernen i Playbook er for øvrig Texas Instruments' tokjernede Omap 4-prosessor, får vi fortalt. Dette er den samme type prosessor som står i LGs nylanserte Optimus Pad.
På designfronten stusset vi litt over de store sorte kantene rundt skjermen først, men brettet føles likevel overraskende kompakt og lett i hånden.
PlayBook kommer til Norge
Selv om årets Mobile World Congress på mange måter står i Android 3.0 Honeycombs tegn gjør Blackberry PlayBook et av de beste førsteinntrykkene på lenge. Vi kan ikke annet enn å glede oss til det kommer til Norge.
Ifølge innkjøpssjef Jan Hatlebrekke i Trigcom skal platen være i salg i Norge fra tidlig i andre kvartal. Prismessig vil platen legge seg omkring samme pris som Apples iPad, og noe rimeligere enn Samsungs Galaxy Tab.
Det gjenstår å se hvilke tjenester som følger med brettet når det nærmer seg våre breddegrader. BlackBerry slipper nemlig PlayBook med både applikasjonsbutikk, videoutleie og musikkbutikk, for å nevne noe.
Les flere sniktitter fra Mobile World Congress: