Til hovedinnhold
SniktittSony Tablet S

Dette nettbrettet skal ta over stua

Tablet S fungerer som fjernkontroll og er første nettbrett med PlayStation-logo.

Sony Tablet S skiller seg tydelig fra andre nettbrett i utforming. Her står det i Sonys egen ladekrybbe.
Hodetelefonutgangen og en luke. Bak luken ligger micro-USB-tilkobling og minnekortleser.
Hvit bakgrunn i applikasjonsmenyen. Bakgrunnen kan endres også på andre Honeycomb-brett, men de leveres vanligvis med sort bakgrunn.
I ladekrybben kan Tablet S bli til en diger klokke eller en digital bilderamme.
Kamera-appen i Tablet S ser slik ut.

(IFA/Berlin, Amobil.no) Nettbrett har så langt vært veldig like hverandre. På årets IFA-messe har Sony vist at ikke alle nettbrett trenger å likne på Apples iPad. Av de to nettbrettene Sony tok med seg på messen er Tablet S det som likner mest på de nettbrettene vi kjenner fra før.

Likner på en stor fjernkontroll

Når Tablet S likner på de tradisjonelle nettbrettene er det i kontrast til Sony Tablet P som ble lansert samtidig. Vi har allerede tatt en titt på Sonys hengslede nettbrett.
Les sniktitten med Sony Tablet P her.

Tablet S er nemlig utformet som en diger kile. Nettbrettet er altså tykt i én ende og tynt i den andre enden. På toppen av det hele har det egne føtter på undersiden av brettet som gjør at skjermen skrår enda mer mot deg når brettet ligger flatt.

I forhold til mange av konkurrentene er Tablet S betydelig bedre å skrive på når det ligger på et bord. Det er også ganske godt å holde, men det er ikke like godt å holde i alle orienteringer som konkurrentene. Samsung Galaxy Tab 10.1 eller iPad kan holdes opp ned uten at det byr på problemer.

Mest av alt likner Tablet S på en gigantisk versjon av universalfjernkontrollene med skjerm som har dukket opp de siste årene. Nettbrettet har da også infrarød port som gjør at det kan fungere som fjernkontroll i stua. Utformingen gjør dessuten at brettet virker å høre mer hjemme på stuebordet enn i ryggsekken.

Sony Tablet S er bygget i sort og sølvgrå plast. Plasten som dekker baksiden er ruglete, og brettet ligger ganske godt i hånden. Til å være plast virker byggekvaliteten også helt grei.

Langs kantene er plasten sølvgrå. Her fins de fysiske knappene brettet er utstyrt med; volumtaster, av/på-tast og bryter for å nullstille brettet. Det er lett å nå knappene når du holder brettet med skjermen vannrett. Holder du brettet slik at skjermen er loddrett blir det noe mer kronglete å bruke tastene.

Kunne vært mer lyssterk?

Den store skjermen kjører relativt vanlig oppløsning for nettbrett, 1280 x 800 piksler. Førsteinntrykket er at bildekvaliteten er god. Vi ble ikke plaget av refleksproblemer eller synlige piksler i skjermen.

Vi synes at skjermen godt kunne vært litt mer lyssterk, men det kan også skyldes den sterke belysningen i messehallen.

Sony-tilpasninger i menyene

Tablet S kjører den nye nettbrettversjonen av Android, 3.1 Honeycomb, med noen endringer. De fleste steder ser menyene ut slik vi kjenner dem, men noen steder har Sony endret på dem. Spesielt synlig er dette i applikasjonsmenyen.

Applikasjonsmenyen har nemlig en hvit bakgrunn og kanter rundt ikonene. Dette er den samme designen vi møter på i flere av Sonys egne applikasjoner på Tablet S.

Sony har nemlig lagt til mye programvare på nettbrettet sitt. Her fins det blant annet e-bokleser og en egen oversikt over underholdningen på brettet. Sistnevnte viser alt fra videosnutter til PlayStation-spill du har lagt til.

Tilgang på PlayStation-spill fra Android-enheter dukket opp samtidig med spilltelefonen Xperia Play tidligere i år. Sony Tablet S er det første PlayStation-merkede nettbrettet i salg. Spillklassikeren Crash Bandicoot med og Sony lover at flere spill skal bli tilgjengelige.

Tett knyttet til elektronikken i stua

I tillegg skal brettet være tett knyttet til andre Sony-enheter gjennom nettverksstandarden DLNA. Dette gjør at film, musikk og bilder skal la seg hente og sende trådløst fra nettbrettet.

Støtte for DLNA er strengt tatt ikke unikt for Sonys nettbrett. Samsungs telefoner og nettbrett støtter samme standarden, men med Samsungs eget navn; Allshare. Det virker likevel som om Sony fokuserer litt tyngre på denne funksjonaliteten, og vi gleder oss til å prøve den når testenheten dukker opp.

Velkjente spesifikasjoner

Om utseendet til Tablet S er utradisjonelt, er innmaten desto mer velkjent. Sony Tablet S kjører en tokjernet Tegra 2-brikke fra nVidia, med en klokkehastighet på 1 GHz. Brettet har mellom 16 og 32 GB lagringsplass, og du kan sette inn et vanlig SD-kort om du ønsker mer lagringsplass.

Prismessig starter Tablet S på 4000 kroner for en modell med 16 GB lagringsplass og WiFi som nettverksteknologi. For 5000 kroner får du en utgave med 32 GB lagringsplass og 3G. Brettene med WiFi-tilkobling skal kunne leveres hvert øyeblikk, mens du må vente til november om du ønsker deg en Tablet S med 3G.

Det ble vist frem flere nye nettbrett på årets IFA-messe i Berlin. Ta en titt på disse:

Alle våre saker fra IFA 2011 finner du her.

annonse