Til hovedinnhold
SniktittVisste du at Fujitsu lager dette?

– Glem fingeravtrykk, denne er bedre

Det japanske selskapet byr på mer enn bare datamaskiner. Vi besøkte dem i Tyskland.

Ole Henrik Johansen / Tek.no

München/Tek.no: Her på berget forbinder mange av oss Fujitsu først og fremst med bærbare datamaskiner og serverløsninger. I tillegg finner vi en rekke fotoprodukter i butikkhyllene fra den japanske giganten.

Men produsenten utvikler langt flere løsninger enn bare dette.

Vi tok turen til München sammen med Fujitsu, nærmere bestemt til selskapets årlige messe, Fujitsu Forum. Denne messen samler over 10 000 personer fra nær og fjern, og er et utstillingsvindu for selskapets nye produkter og konsepter. Her er et lite utvalg av hva vi fikk se.

– Glem fingeravtrykk, dette er mye sikrere

Personen fra Fujitsu fikk tilgang. Det gjorde ikke vi da vi testet.Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Sikkerhet er et av temaene på messen som er viet mye gulvplass. Her finner vi alt fra minibanker til programvareløsninger for det offentlige. Blant ruvende maskiner er det dog en liten krabat som fanger vår oppmerksomhet.

Krabaten vi snakker om heter Fujitsu PalmSecure, og er en type skanner som ikke nøyer seg med fingeren når den skal identifisere deg. I stedet ser den nærmere på hele håndflaten din, nærmere bestemt blodårene på innsiden av huden.

Ved hjelp av et slags infrarød lys kan PalmScure-sensoren lese av mønsteret til nettopp blodårene dine, et mønster som vi får beskjed om er vel så unikt som fingeravtrykket ditt.

Slik kan blant annet PalmScure brukes. Det eneste du trenger er å heve hånden noen centimeter fra sensoren for å låse opp døren.Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

– Glemt fingeravtrykk, dette er mye sikrere. Dessuten slipper du å ta på noe for å bruke den, forklarer en representant fra Fujitsu oss.

En fingeravtrykkleser måler mellom 30 og 70 punkter på fingeren din før den kan bekrefte at du er du. Palm-sensoren på sin side sjekker opp til fem millioner punkter før den bekrefter hvem det er som viser frem hånden sin.

Vi får en liten smakebit på hvordan den fungerer, der en Palm-sensor er plassert ved siden av en inngangsdør. Ved å holde hånden foran sensoren på noen centimeters avstand, undersøker teknologien hvem som prøver å låse opp døren. Etter cirka ét sekund står det på døren at vi ikke er velkomne.

Hadde stoppet Snowden fra å få kloa i hemmelige dokumenter

Nederst ser du PalmSecure i bruk på et kontor.Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Når vi ser oss litt nærmere rundt ser vi at sensoren er plassert i en rekke andre produkter. Blant annet kan den fint brukes til å identifisere deg om du skal ta ut penger i minibanken, logge deg inn i beskyttede dataprogrammer, låse opp en bærbar datamaskin eller for å loggføre et legebesøk.

En medarbeider fra SAP viser oss hvordan du kan bruke sensoren til å bestemme hvem som kan lagre eller hente ut filer fra et sensitivt arkiv. Han trekker frem Edward Snowden som et eksempel, og bedyrer at han aldri ikke ville fått med seg den informasjonen han gjorde dersom en slik sensor hadde blitt brukt.

Skulle man ville skru opp sikkerheten enda mer, kan PalmSecure kombineres med både adgangskort og en personlig pinnkode.

Kan dette bli bilmekanikerens beste venn?

Litt videre inn i den folksomme hallen finner vi en mekaniker som går rundt med slags hjelm. På denne hjelmen sitter det en arm som kan minne om en forvokst utgave av Google Glass. Personen står foran en stor vegg, der blant annet bilder av et motorrom på en bil tar opp mye av plassen.

Med denne hjelmen skal mekanikeren kunne gjøre en mer presis jobb.Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no
Her får vi se hva mekanikeren ser i den lille skjermen på hjelmen.Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Utstyret han viser frem kan bli for eksempel mekanikerens beste venn. Bøylen som er festet til hjelmen slynger seg foran det venstre øyet, og har en liten skjerm som viser hva som foregår. Samtidig bruker systemet utvidet virkelighet og QR-kode for å gi mekanikeren hjelp med å gjøre jobben riktig.

Kort forklart søkes det opp via bilens egen datamaskin hva som feiler kjøretøyet. Dette kommer opp i den lille skjermen til enheten, som videre geleider mekanikeren videre til delehyllen for å vise hvilke deler han trenger til å utbedre feilen ved hjelp av QR-koder. På denne måten utelukkes muligheten for å plukke feil del.

Videre forflytter kan seg bort til bildet av motorrommet til bilen, hvor han ved hjelp av utvidet virkelighet får beskjed via skjermen hvor delene han har pukket med seg skal monteres. I tillegg kan det legges til informasjon, for eksempel om det er noe spesielt som bør tas hensyn til under monteringen.

Flere ville teste ut Oculus som kjøreskolelærer.Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Ta mopedlappen med Oculus Rift

Inne på messegulvet finner vi en liten italiensk, hvit scooter som det har flokket seg en del personer rundt. Personen som sitter på det lille kjøretøyet har på seg noe vi drar raskt kjensel på, en Oculus Rift.

Det viser seg å være en slags simulator som er satt opp, der elever som trenger basistrening før de setter av sted ut i den virkelige trafikken kan forberede seg på hva som er i vente. Bak på kjøretøyet står en bærbar maskin som viser hva det hele går ut på.

Folk flokket seg rundt VR-demoen av scooteren. .Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Vi får ikke vite så alt for mye om konseptet annet en at det ikke er i salg i øyeblikket. Likevel er det en artig måte å vise mulighetene VR-brillene fra Oculus gir deg – og vi kan helt klart se at dette kan være til nytte for de som skal prøve å kjøre en moped for første gang.

annonse