Vi har brukt den smarte røykvarsleren Nest Protect i en måned
Den kan både imponere og skremme.
De siste par årene har det begynt å dukke opp ting som gjør hjemmene våre «smartere» – eller i det minste gir oss mer direkte kontroll. Så da amerikanske Nest Labs for noen år siden kom på banen med røykvarsleren Nest Protect holdt det til mer enn noen overskrifter.
Det holdt til at Google bladde opp 20 milliarder kroner for hele sulamitten – altså for et selskap som til da kun hadde to produkter på markedet.
Nest har ennå ikke sluppet noen av sine produkter her til lands, men på en tur over Atlanterhavet sent i sommer kjøpte vi oss like gjerne med en slik røykvarsler hjem – i batteridrevet utgave selvfølgelig. Nest Protect kom jo i sommer i en ny og forbedret versjon, og vår gamle überkjipe varsler kunne jo uansett ikke noe annet enn å blinke og ule.
«The times they are a-changin'» som det heter.
Stil og brukervennlighet
Nest Protect har en prislapp på rundt 100 dollar, noe som i skrivende stund betyr i overkant av 800 kroner. Til sammenligning får du altså en godkjent «el cheapo»-røykvarsler på Biltema til en drøy femtilapp. Men selv om begge disse trolig vil ule ved for sterk røykutvikling, er det langt fra samme stil- og kvalitetsinntrykk vi snakker om.
Ifra det øyeblikket du begynner å pakke opp Nest Protect, blir du minnet på at det er tidligere Apple-folk som står bak. Røykvarsleren er forseggjort pakket inn, og selv folk som ikke er spesielt glad i å lese bruksanvisninger bør kunne få med seg hvilken rekkefølge ting skal gjøres i.
Her hjemme er vi så avgjort mest vant til batteridrevne røykvarslere, men Nest Protect finnes også i en utgave som kan kobles på strømnettet. Denne er det dog ikke mye vits i å dra med seg hjem fra USA ettersom vi da snakker 110 volt, og i de fleste tilfeller betyr det at du i tillegg må å strekke ledninger.
Utgaven som drives med batterier benytter seks slike i vanlig AA-størrelse. Akkurat hvor lenge de holder vil være avhengig av flere ting, men ifølge Nest er røykvarsleren designet for å kunne holde i «flere år» på ett sett batterier.
En annen ting verdt å merke seg er at selve røykvarsleren har en levetid på ti år, og vil begynne å mase om utskifting når dette nærmer seg. Altså har den en faktisk utløpsdato, som da er nøyaktig ti år etter at den ble produsert. Dette er dårlig nytt for deg som gjerne har ting til de ramler fra hverandre, men så er det nå engang slik at flere eksperter mener at brannvarslere uansett senest bør skiftes ut etter ti års tjeneste.
Vi ser altså ikke dette som noe stort problem, ettersom det jo er greit å være på den sikre siden når det kommer til brannsikkerhet. Og med farten teknologien utvikler seg i dag, vil vi utvilsomt bytte den ut med en fullstendig overlegen modell når de ti årene er omme.
Nesten lik utenpå, tøffere inni
Rent fysisk er ikke produktet så veldig annerledes enn en tradisjonell røykvarsler. Den vris på plass i braketten du fester på veggen eller i taket og har kun én knapp, men denne er til gjengjeld langt større enn de vi finner på dens «dumme» fettere. Du kan fint trykke den inn med et kosteskaft eller noe slikt dersom du ikke rekker opp.
Knappen kan brukes til å teste eller slå av alarmen, men Nest nest gir deg også muligheten til å gjøre dette fra deres app.
Rundt den store knappen sitter en LED-ring som til vanlig ikke synes. Dennes hovedoppgave er å gi et visuelt signal om eventuelle problemer. Gult lys betyr at det brygger opp til trøbbel. Rødt betyr alarm. I tillegg lyser den grønt i et lite sekund når du slukker lyset for kvelden – Nest kaller dette Nightly Promise, som betyr at røykvarsleren har sjekket seg selv og funnet alt i orden.
Nightly Promise er en del av Nest Sense, og er blant flere ting som virkelig gjør Nest Protect til noe annet enn en vanlig røykvarsler. Andre Nest Sense-egenskaper er Pathlight, Steam Check og Heads-Up – og alle kan i likhet med Nightly Promise slås av dersom du ønsker å spare mest mulig på batteriet eller ønsker deg en så «vanlig» røykvarsler som mulig.
Men hvis du går inn for å skru av alt det morsomme, burde du i våre øyne heller ha gått for en rimeligere modell.
Av de andre Nest Sense-egenskapene er det bare Pathlight som vi selv fant det for godt å slå av. Med Pathlight slått på bruker Nest Protect sin LED til å lyse opp området under røykvarsleren når det er mørkt i rommet. Dette kan være genialt i en mørk gang, men hos oss – der Protect står strategisk plassert mellom kjøkken, stue og gang – førte dette til at Pathlight ble slått på nesten uansett hvor vi beveget oss i leiligheten etter mørkets frembrudd.
Vi ble imponerte nok av Nest Protects bevegelsessensor til at vi tenkte hvordan den sikkert egentlig kunne brukes som innbruddsalarm også, men det er nok det Nest ønsker at du skal kjøpe deres kamera for.
Varsler før det uler
Pathlight slo vi altså av hjemme, men Nightly Promise, Steam Check og Heads-Up beholdt vi påslått. For de uinnvidde kan vi nevne at Steam Check er smarte algoritmer som sørger for at den i større grad ser forskjell på damp og røyk, mens Heads-Up er en slags advarsel før alarmen slår inn.
Heads-Up er kanskje et av de største salgsargumentene for å gå til innkjøp av en Nest Protect. Ved siden av lysvarslinger og varsler på mobil eller nettbrett via Nests app, kan også røykvarsleren prate til deg – noe den da gjerne gjør før alarmen begynner å ule.
At alarmen prater gjør det også langt enklere å stedfeste hvor problemet er. Har du flere Nest-røykvarslere i kåken, vil de nemlig kommunisere med hverandre, og skulle det oppstå en situasjon vil samtlige fortelle deg hvor du må gripe inn. Er det røykutvikling på soverommet vil du få beskjed om nettopp det: «There is smoke in the bedroom».
Du kan til og med velge mellom et knippe språk – norsk er ikke ett av dem – og vi gikk om ikke annet fra amerikansk til britisk engelsk, da vår fransk og spansk er nokså rusten.
Alarmtest når du ikke er hjemme
Det er av naturlige grunner viktig å teste røykvarslere av og til, men svært få av oss tar oss bryet – eller orker bråket. Nests nye Protect er grei nok til at den kjører selvtest av sensorer, batterier og trådløs tilkobling hver dag, samt lydsjekker hver måned. Jepp, røykvarsleren har en mikrofon som sjekker at hornet virker.
Denne lydsjekken kan til og med settes opp slik at den passer på å gjøre det når det er minst forstyrrende, eksempelvis på dagtid når folk er på jobb eller skole.
Vi ser det også som en avgjort fordel at du kan teste alarmen gjennom Nests egen app. Det gjør deg i stand til å skremme naboene i blokka selv om du ikke er hjemme, eller i det minste gå utendørs før du setter i gang spetakkelet.
For ideelt sett skal du kunne gå et helt liv uten å være nødt til å høre en hersens brannalarm, og det kan vi til dels takke den nevnte Heads-Up-funksjonen for. Vi har nemlig fått den ufrivillig testet ut i forbindelse med tvilsomme kokkekunster.
En studie i mild panikk
Bakgrunnen for det hele var at undertegnede skulle underholde seg selv og Severin (Ekstra) med en anstendig biff, som man av og til kan gjøre. Selv om ikke Severin inntar stort annet enn sol og vann, og selv om det «kun» var en torsdag.
Uheldigvis hadde jeg under kokkeleringen glemt å slå på kjøkkenvifta, noe alle biffstekere vet kan straffe seg i form av uling, piping i ørene og svidd kjøtt.
Men før ting ble virkelig masete kom det uvanlige lyder fra stua: «DING DING». Så trengte følgende budskap gjennom stekeskyen, på uklanderlig britisk engelsk: «There is smoke in the living room. The alarm may go off. The alarm is loud». Stemmen ropte ikke, men var klar, myndig og overbevisende nok til at jeg helt og fullt svelget budskapet.
Som støyallergiker unngår jeg nemlig helst alle ubehagelig høye lyder, og røykvarsleralarmer er ganske høyt oppe på lista over ting jeg holder meg langt unna. Så selv om jeg straks innså steketabben var mitt umiddelbare mål å unngå en hvilken som helst alarm. Spesielt når damen i den lille boksen hadde fortalt meg at det var snakk om en høy alarm.
Heldigvis kom jeg også på at jeg kunne bruke mobilappen til å slå av spetakkelet før det faktisk begynte. Ny teknologi ruler!
I det neste øyeblikket innså jeg at jeg ikke hadde snøre peiling på hvor jeg egentlig hadde lagt mobiltelefonen. De neste sekundene ble febrilske og passe hektiske der jeg simultant prøvde å åpne vinduet, skru ned plata, fjerne stekepanna, slå på vifta og lete etter mobilen. Alt dette under Nest Protects lysende ring, som for anledningen hadde ikledd seg en illevarslende alarmgul farge.
Og for alt det jeg visste kunne Nest Protects røykverdier når som helst bikke over grensen over fra advarsel til god, gammeldags red alert. Således forventet jeg hvert eneste sekund å få trommehinnenene penetrert av uanstendige mengder desibel, joggende rundt i lett panikk mens jeg prøvde å finne en mobiltelefon som utvilsomt hadde gjemt seg bare for å kunne bivåne opptrinnet.
Den fornuftige delen av meg ønsket å hente gardintrappa og ta røykvarsleren ned ned til mindre matosfylte høyder, mens nerden i meg ville sjekke hvordan dette så ut i Nest-appen.
Etter en kort men manisk drakamp vant til slutt den fornuftige delen. Nest Protect ble userimonielt hentet ned, alarmen ble unngått og mobiltelefonen ble funnet et skarve halvminutt etterpå. Selvfølgelig. Ny teknologi er vel og bra, men fordrer jo at du faktisk har den for hånden.
Biffen? Jo den ble brunere på utsiden og rødere på innsiden enn beregnet, men alt i alt et smaklig måltid. Og best av alt: Trommehinnene ble reddet.
Liker du å snakke med elektronikken din?
GUIDE: 10 ting du faktisk kan bruke iPhone-Siri til >>>