Til hovedinnhold

Asus' nye ROG-skjerm er toppet på alle punkter

Vi er glade denne 35-tommeren ikke kommer med feriepengene våre.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Oppdatert 1.juni: Også Acer, som så sent som forrige uke lanserte en ny spillskjerm, benyttet Computex til å lansere enda en splitter ny sjefsmonitor kalt Predator X35. X35 har nøyaktig samme panel som Asus ROG Swift PG35VQ og kommer også i butikk i løpet av fjerde kvartal. Se bilde nederst i saken.

Taipei/Tek.no: Med Nvidias råkraftige Pascal-grafikkort i GTX 10-serien kom plutselig en helt utrolig problemstilling opp for mange: skjermen holdt ikke følge med grafikkortet lenger. Hva skulle man gjøre? Svaret har – de raske og høyoppløste spillskjermenes popularitet tatt i betraktning – så langt vært å oppgradere bildeboksen.

Under Computex så Asus sitt snitt til å lansere ytterligere en lekkerbisken av en spillskjerm, med en kombinasjon av overlegen panelhastighet og oppløsning vi ikke har sett maken til tidligere. I tillegg er skjermen krydret med flere teknologier for å forsterke spillopplevelsen ytterligere.

Aura RGB-belysningen i bakkant kan konfigureres som du vil, og kan også tilpasse seg andre tilkoblede Asus-enheter for en enhetlig profil på spilloppsetet ditt.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Imponerende spesifikasjoner

Skjermen vi snakker om heter ROG Swift PG35VQ, og da vi tok en titt på den her på messegulvet var det lett å la seg imponere, for ikke å sin sluke, av opplevelsen den leverte.

Vi snakker tross alt om en buet 35 tommers skjerm i 21:9-format med den flotte oppløsningen 3440 x 1440 piksler. Panelet takler å vise inntil 200 bilder i sekundet, en kapasitet du skal få litt problemer med å fylle med noen av dagens grafikkort. I alle fall dersom du spiller på høyeste oppløsning med høye grafikkdetaljer.

Rivalen Acer lanserte et nytt flaggskip forrige uke:
Predator Z35P har imidlertid verken HDR eller et like raskt panel »

Gripende HDR-opplevelse

Rosinen i pølsa, og det vi mener er grunnen til vår egen fascinasjon for denne skjermen, er likevel hverken størrelse, oppdateringshastighet eller den omsluttende formen. ROG Swift PG35VQ, som inngår i Nvidias neste generasjon med G-Sync-skjermer – og som følgelig stiller med nettopp denne teknologien – kommer nemlig også med HDR10-støtte og såkalt Quantum Dot-teknologi.

HDR på en spillskjerm er kanskje ikke noe man først prioriterer på samme linje som oppløsning og oppdateringshastighet, men etter å ha stiftet bekjentskap med Mass Effect Andromeda, som har HDR-støtte, er vi nesten fristet til å si at HDR-kompatibilitet er vel så viktig som førstnevnte faktorer.

Ikke bare betyr HDR-støtte i skjermpanelet at PG35VQ med sine 1000 nits er mer lyssterk enn tradisjonelle paneler uten HDR (typisk 300 nits), men den kan også vise et større spekter av farger. Kontraster og lyseffekter som lyn, solstråler, eksplosjoner og lignende blir altså langt mer virkelighetstro og gripende.

Asus ROG Swift PG35VQ. Bildet er manipulert for svake lysforhold og gir en dårlig illustrasjon av panelets egenskaper.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
ROG-logoen i foten kan slås av om det blir litt for mye bling.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

HDR gjør det mulig å bevare dypt sort sammen med blendende hvitt i samme bilde, og ved hjelp av 512 individuelle, dimmbare, LED-pærer bak panelet skal skjermen ytterligere hjelpe til med å holde lyset borte fra områder som skal være mørklagt.

Quantum Dots, eller kvanteprikker på norsk, er små nanokrystaller som hjelper skjermen til å gjengi farger med enda større presisjon enn tidigere, og PG35VQ støtter dermed DCI-P3-fargerommet.

Den nye ROG-skjermen blir uten tvil kraftig kost for lommeboka, med en pris som nok ender nærmere 15 000 kroner enn 10 000 kroner. Ifølge Asus' representant har vi som er interesserte imidlertid god tid på oss til å sette av de nødvendige midlene. ROG Swift PG35VQ kommer nemlig ikke i salg før i oktober, tidligst.

Skjermen kan tiltes, har Asus' Aura RGB-belysning i bakkant og kobles til ved hjelp av en DisplayPort 1.4- eller HDMI-port.

Under kan du se et bilde av Acers tilsvarende skjerm, Predator 35X, som også kommer 4. kvartal.

Acer Predator X35 har samme panel og egenskaper som Asus ROG Swift PG35VQ.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Dette er våre topp 10 spillskjermer som er på markedet akkurat nå »

annonse