Tek.no

Sniktitt Super Smash Bros. Ultimate

Å spille Smash på Switch er velkjent kaotisk

Nintendo lager det største Smash-spillet noen sinne.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud

Tek.no/Køln: Det var over en time i kø som skulle til for å gi undertegnede et par runder i Super Smash Bros. Ultimate, det som etter alt å dømme blir Nintendos mestselgende spill i år til tross for at det ikke dukker opp før i desember. Og, mens køståingen i seg selv var vond, var det når nedtellingen endte og de små figurene på skjermen satte seg i bevegelse, at den virkelige julingen startet.

For det var bare å konstatere det med en gang: ute av trening var det optimistisk å stille til start mot andre drevne fans som hadde kommer langveis fra for å finne ut hva som blir neste stopp for den elskede serien. Så selv Mario, som jeg har hatt stor suksess med å beordre rundt i andre spill, sviktet meg denne gangen. Sisteplassen ble sikret etter det som til slutt var lite annet enn smashing(!) av knapper etter innfallsmetoden.

Tro til Smash-oppskriften

Her er fire spillere i aksjon, men på det meste kan åtte kjempe mot hverandre.

I løpet av de ti minuttene seansen foregikk fikk vi naturligvis ikke et særlig komplett inntrykk av spillet. For det første fordi man ble kastet inn i kamp mot langt mer drevne Smash-spillere, og for det andre fordi lydsporet var erstattet av ropene til tusenvis av oppglødde Gamescom-besøkende og andre utstillinger som forsøkte å overdøve hverandre.

Likevel, som en som hadde det riktig så artig med Super Smash Bros Melee allerede for over ti år siden, opplevdes Super Smash Bros. Ultimate som helt tro til serien. Faktisk var det vanskelig å spore noen virkelig betydningsfulle endringer, i alle fall i det rent gameplay-messige.

Figurene oppfører seg på samme måte, og spillet gir deg som tidligere et vanvittig kaos å navigere rundt i. Men når du først klarer å knekke koden og orientere deg på skjermen mens det skjer hundre andre ting, det er da moroa starter. Jeg ser få grunner til at det ikke skal bli slik også denne gangen, hvor alt er skrudd opp til elleve.

Flere figurer og arenaer enn noen gang

Dette er bare noen av figurene du kan ta kontroll over i Smash Ultimate.

Du setter fortsatt din tiltro til én av et helt lass kjente og kjære rollefigurer fra Nintendos etterhvert så store spillarkiv, og tar så han eller henne med ut i dyst på en slagmark som også er hentet fra Nintendo-relaterte verdener.

Din Yoshi kan for eksempel slenge egg eller spise opp Link eller Mario på taket av Prinsesse Peach' slott, i Kirbys magiske skog eller på vingen av Fox McClouds Arwing. Men, som alltid, vinner du ikke ved å legge motstanderen i bakken, for her handler det om å først banke motstanderen så mør at han til slutt kan sendes flyvende ut av kamparenaen.

Flere gjesteopptredner er det også plass til. Blant annet er Segas kjente piggsvin, Sonic, representert både som figur og bane, og Solid Snake fra Metal Gear-serien har også knyttet nevene til start. I Ultimate kliner faktisk Nintendo til med tidenes største rollegalleri hvor du kan velge blant 67 figurer fra dag én. Dette er alle figurer som har vært med i tidligere spill, pluss noen nye.

Antall kamparenaer er dessuten det største noen sinne, med over 100 ulike områder å velge blant, hvorav flere stammer fra tidligere spill i serien.

Nintendos minst inkluderende spill

Det hjelper lite å hamre inn tilfeldige knapper. For å lykkes i smash må du pugge komboer.

Men en advarsel til de som, lik undertegnede, er ute av form eller helt nye Smash-spillere: Dette er definitivt det Nintendo-spillet som er minst inkluderende for nykommere. Ikke tro du vil ha det gøy om du starter å spille med venner som har smash-timer på kontoen fra før. Her nytter det nemlig ikke å trykke vilt på ulike knapper og håpe at bakken på mirakuløst vis skal sluke rivalene. Her må kombinasjoner av knapper og spaker pugges og læres, akkurat som i andre klassiske slåssespill, og kombinasjonene er ofte forskjellige fra helt til helt.

Grafikken er enkel, men svært fargerik slik vi kjenner den fra de foregående spillene. Og, selv når det skjer mye på skjermen virker det som Switchen holder følge, for vi la ikke merke til verken hakking eller forsinkelser i bildet. Vi håper opplevelsen blir like god i håndholdt-modus, hvor konsollen må klare seg med mindre krefter. Om den gjør det kan det nok, med litt trening, bli svineartig å denge løs på kompiser over lokal flerspiller. Særlig om du tar med Switchen på besøk.

Det er ingen tvil om at Nintendo legger opp til at nye Smash Ultimate skal bli den store konsollselgeren før jul i år. Det får de nok rett i. Serien har mange fans, og for de som er villige til å setta av tid til å komme over «kneika» ser det ut til at Switch-versjonen vil gi timesvis og atter timesvis med underholdning. Med ulike helter, en rekke vidt forskjellige baner og over 40 ulike Power UPs som kan komme dalende, kan du aldri bli helt utlært eller føle deg sikker på å gå seirende ut av kamper.

Super Smash Bros Ultimate lanseres eksklusivt til Nintendo Switch 7. desember.

Kroken på døra for flere nettsider:
Nintendo støvsuger nettet for spillklassikere »

Les også
To av Nintendos største titler kan bli mobilspill
Les også
WSJ: – Ny Nintendo Switch neste år
Les også
Nintendo støvsuger nettet for spillklassikere
Les også
Super Smash Bros. Ultimate til Switch byr på en gigantisk hær av slåsskjemper
Les også
Her er Nintendo-klassikerne som kommer til Switch Online
Les også
Super Smash Bros. kommer til Nintendo Switch
annonse

Les også

Loading
annonse

Dagens beste tilbud

I samarbeid med vår kommersielle partner Prisjakt.no
Loading