Vi har prøvd den nye Netflix-konkurrenten
«Filmnet» fra C More ypper virkelig til kamp.
C More tar opp kampen
Det norske markedet for strømming av filmer og TV-serier på Internett har virkelig tatt av i løpet av det siste halve året. Nå kaster enda en aktør seg inn i kampen, og det er ikke hvem som helst.
Betal-TV-selskapet C More (tidligere kjent som Canal+) har i en årrekke tilbudt ferske storfilmer og TV-serier via distributører som Canal Digital, Get, RiksTV og Altibox. Nå kvesser selskapet knivene overfor Netflix og HBO Nordic, og lanserer videotjenesten Filmnet.
– Vi er veldig stolte av å kunne lansere en underholdningstjeneste som tilbyr Norges beste utvalg av filmer og serier. Tjenesten vil daglig lansere nytt innhold, samt bli løpende oppdatert med flere funksjoner, sier Erlend Wathne, Filmnet-ansvarlig i C More, til Kampanje.
Ingen bindingstid
Filmnet tilbyr både nye og gamle filmer og TV-serier fra de største produksjonsselskapene. En rask titt på nettsiden viser at det er flere ferske filmer enn hos rivalen Netflix, men så koster det litt mer også.
Månedsprisen på Filmnet er på 129 kroner, altså en femtilapp mer enn Netflix, Viaplay og HBO Nordic med bindingstid. Til sammenligning koster HBO Nordic uten binding det samme, mens du kan si opp abonnementet hos Filmnet når som helst.
Det ser derimot ikke ut til å være noen gratis prøveperiode hos Filmnet i skrivende stund.
Alle de store aktørene
Med et Filmnet-abonnement får du altså tilgang til alle C Mores lineære filmkanaler og deres on demand-tjeneste. Har du abonnert på C More tidligere, vet du sånn cirka hva slags type filmer og TV-serier du har i vente. Fordi strømmetjenesten ikke er begrenset av en fastlagt sendeflate på tradisjonelt fjernsyn, er derfor innholdet også mer omfattende og variert.
Tjenesten tilbyr filmer fra store Hollywood-selskaper som Fox, MGM, Paramount, Disney, Universal, Sony og Warner. I tillegg loves det et godt utvalg av filmer fra norsk og svensk filmindustri, samt TV-serier fra blant andre HBO, BBC, Showtime, Turner og Starz.
Markedet i startfasen
Filmnet kommer inn i et marked som allerede har aktører som Netflix, HBO Nordic, Viaplay og Comoyo på lur. Erlend Wathne i C More mener likevel at det ikke er for sent.
– Markedet er i en ta-og-føle-på-fase hvor forbrukerne, til en rimelig cover-charge, nå gjør seg kjent med de ulike aktørenes produktvalg. Utover i 2013 vil mye handle om å være blant de tre – fire tjenestene forbrukeren gjør seg kjent med. Filmnet skal naturligvis være blant disse, sier han til Kampanje.
Når det gjelder prisnivået, tror ikke Wathne at det vil skremme bort kundene. Ifølge ham er det nødvendig å betale litt ekstra for å bli tilbudt de nyeste filmene og seriene.
Rask utvikling
På nettsiden står det oppført at Filmnet er tilgjengelig for datamaskiner med Windows og OS X, samt iPad. Det er følgelig ingen egen Android-app hos Google Play.
Ifølge en uttalelse fra C More-sjef Steinar Brændeland, vil dette snart være på plass. Han mener at utviklingen i underholdningsindustrien går svært raskt og at C More skal henge med i svingene:
– Vår respons på denne utviklingen heter Filmnet, hvor langsiktige avtaler med de beste nordiske og internasjonale studioene sikrer oss det ypperste av filmer og serier. Med premierer nesten hver dag skal vi sikre god verdi for våre kunder som kan nyte innholdet på Mac, PC, nettbrett og på mobiltelefoner, sier han til Kampanje.
Vi hvordan den nye tjenesten fungerer, på neste side »
Vi tester Filmnet
Vi tok turen innom Filmnet for å prøve ut den nye tjenesten, men fant ingen mulighet til å få en prøveperiode. «Prøv nå!»-knappen leder til en registreringsside, hvor du etter hvert må oppgi kortinformasjon for å få full tilgang til innholdet.
Da vi forsøkte å registrere oss, ble vi først mottatt av en feilmelding. Et nytt forsøk fikset derimot biffen. Det er også notert at du kan registrere deg uten å legge til bankkort. Da får du en konto, men ingen tilgang til innholdet. Dette kan muligens være en plattform for en gratis testperiode i framtiden.
Vil du teste ut Filmnet i dag, må du altså belage deg på å betale 129 kroner. Abonnementet fornyer seg automatisk én måned etter, såframt du ikke sier opp innen den tid.
Ryddig og stilrent
Forsiden til Filmnet framstår som ryddig og stilren. På forsiden befinner det seg filmer og serier som er utvalgt av redaksjonen, samt menyer for «Film», «Serier» og «Barn» helt øverst til venstre.
Når du trykker deg inn på disse, får du oversikt over enda flere utvalgte filmer (pluss en sjangermeny) og serier, samt redaksjonens nøye sammensatte spillelister.
Spillelister, eller køfunksjon, er en noe vi savner på norske Netflix. Den er til stede i Filmnet, og gjør at du lett kan legge filmer du har lyst til å se i framtiden i en egen liste.
Spillelistene fungerer også på samme måte som i musikktjenester som Spotify. Filmnet ser ut til å legge seg på en litt mer redaksjonell linje à la WiMP, og har som nevnt utvalgte spillelister rundt omkring på nettsiden.
Du kan også legge til de filmene du vil i dine egne skreddersydde spillelister. Det fungerer annerledes med serier, for disse kan du velge å følge. Menyene for serier du følger og spillelistene dine, finner du øverst til venstre.
Vi savner derimot en alfabetisk liste over alle filmene. Det går an å søke og bla seg nedover forbi en mengde ulike spillelister som «forbudt kjærlighet» og «eksentriske godklumper», men det hadde også vært fint med en oversiktlig oversikt, enkelt og greit.
Det er mulig å søke etter titler og personer øverst til høyre. Her gjelder det å søke spesifikt, for søkemotoren er ikke spesielt fintfølende. Vil du for eksempel se filmene til regissøren Andrew Niccol, lønner det seg å søke på bare «Niccol». Hvis ikke får du med alle andre Andrew-er også.
Vi savner i tillegg enkel navigasjon etter metadata. Det er nemlig ikke mulig å gå inn på en film og trykke på navnet til regissøren for å få opp alle filmene hans, eller tilsvarende med en skuespiller.
«Min konto» oppe til høyre inneholder informasjon om navnet og e-posten din. Den ellers sparsommelige siden har videre en ryddig oversikt over abonnementet ditt og betalingshistorikk. På den måten får du et greit overblikk over hva du har betalt og om du fortsatt er kunde eller ikke.
Fra klassikere til storfilmer
Menyer, design og navigasjon til side, det er innholdet som tross alt er viktigst. Det er likevel vanskelig å få en god oversikt over hvor mange filmer Filmnet tilbyr nå i oppstarten.
Det ser ut til å være en god del filmer, fra gamle klassikere til nye storfilmer. Her burde man med andre ord kunne finne noe for enhver smak i starten. Med tanke på C Mores lovnader om daglige oppdateringer, lover det bra.
Serietilbudet er fremdeles svakt. Det er få serier, og Boardwalk Empire har for eksempel bare tredje sesong. Noen få HBO-serier er på plass, men HBO Nordic har foreløpig et bedre utvalg her.
I et desperat forsøk på å få et visst inntrykk av hvor mange titler som finnes hos Filmnet, søkte vi rett og slett på bokstaven «a». Da fikk vi 1222 treff, inkludert individuelle episoder fra TV-serier.
Godt bilde
Ved siden av innhold, er også kvalitet på lyd og bilde viktig. Bildet er greit, men når ikke opp til Full HD. På videospilleren går det an å velge ulike lydspor (hvis tilgjengelig) og undertekster.
Du kan selvsagt navigere gjennom filmen, justere volumet og blåse opp bildet til fullskjerm.
Det er videre en måler nede til høyre som fastslår hva slags kvalitet videoen blir spilt av i. Det er fire punkter som går fra lav til høy kvalitet, men du kan ikke justere disse manuelt. Vi antar at bildekvaliteten justerer seg etter hastigheten på Internett-linjen.
På høy kvalitet ser bildet ut til å nærme seg Full HD, men Blu-ray-kvalitet er fremdeles mye bedre.
Det er litt vanskelig å få inntrykk av lyden, men det høres helt kurant ut. Volumet er derimot litt lavt.
Filmnet oppgir ikke noen øvrig informasjon om lyden, som for eksempel om den presenteres i 5.1 eller ikke.
Ingen mobilstøtte foreløpig
Filmnet har som nevnt ikke blitt rullet ut til mange plattformer ennå, men vi testet likevel ut tjenesten på en Android-telefon. Nettsiden er åpenbart ikke tilpasset små mobilskjermer, med enkelte grafiske feil å spore.
Det var nokså kronglete å logge inn, men det gikk til slutt. Videoene krever Microsoft Silverlight for å kjøre, og da ble det brått stopp for dette eventyret. Vi får håpe at Filmnet kommer ut på flere plattformer i den nærmeste framtiden.
Er du logget inn på tjenesten fra en PC og logger inn fra en annen enhet, blir du automatisk logget ut fra førstnevnte.
Konklusjon
Til å være en nylansert tjeneste, framstår Filmnet som en solid konkurrent til Netflix og Viaplay. Brukervennligheten på nettsiden er god, med mulighet til å gå gjennom en mengde spillelister og, ikke minst, lage dine egne.
Det er imidlertid vanskelg å fastslå hvor mye innhold siden tilbyr. Etter en rask gjennomgang ser det ut til at tjenesten byr på både ferske storfilmer og gamle klassikere, i tillegg til noen få serier. Kvaliteten på bildet er derimot ikke den beste, men fungerer greit.
Alt i alt vil vi si at Filmnet er en lovende videotjeneste som det blir spennende å følge videre.
- Les også: Sniktitt: HBO Nordic