Til hovedinnhold

Opera Mini 5 beta til Iphone

Amobil/Barcelona: Vi har tatt turen innom Operas stand på mobilmessen i Barcelona for å se nærmere på en beta-versjon av Opera Mini for Iphone. Har det noe for seg i en mobil som allerede har en god nettleser?

Lynrask

Et av de store poengene med Opera Mini er at nettleseren krever lite av mobilen din og krever lite dataoverføring. Årsaken til det er at nettstedet du vil besøke først blir tilpasset mobilskjermen på Operas servere.

I vår test av Opera Mini 5 beta fant vi ut at VG.no er 6,42 ganger større i fullversjon i forhold til i Opera Mini. Det betyr at det går mye raskere å laste en nettside og det koster mindre.

Siden nettsiden er tilpasset mobilskjermen, trenger heller ikke mobilen å bruke mye prosessorkraft på dette.

Opera Mini har selvsagt de samme fordelene. Vi brukte Opera Mini i noen minutter med Edge-dekning, og kan konstatere at det går radig unna med surfingen.

God brukeropplevelse

Det går også kjapt å surfe med Opera Mini. Du får først frem et oversiktsbilde over hele bredden av nettstedet, og kan enkelt trykke på det stedet du vil ta en nærmere titt på. Deretter dobbelklikker du for å komme tilbake til oversikten.

Med en kapasitiv og presis skjerm som i Iphone går det lekende lett å bla på siden, og det tar bare et øyeblikk å zoome inn og ut.

Iphone-versjonen har noen få forskjeller i forhold til Opera Mini 5 til andre trykkskjermmobiler. Det har kommet en "session restore" som betyr at nettleseren kan huske nettsidene du er inne på. Det er nærliggende å tro at Opera har gjort dette med tanke på Iphones mangel på skikkelig fleroppgavekjøring.

I tillegg har avslutt-knappen forsvunnet, med tanke på at Iphone har en egen.

Foruten dette er Iphone-versjonen prikk lik Opera Mini til andre trykkskjermmobiler, og det er også tanken.

- Vi har laget ett rammeverk som vi bruker på tvers av alle plattformer. Tanken er å gi den samme gode brukeropplevelsen på ulike plattformer, sier Dag Olav Norem, produktsjef for mobiltelefoner og mobile enheter i Opera, til Amobil.

Men blir den godkjent i App Store?

Svaret på det er det ingen som vet. Apple ønsker som kjent å styre brukeropplevelsen på sin elskede telefon, og vil ikke at noen skal tukle med den.

Opera har ennå ikke levert produktet til Apple med tanke på at det ikke er et helt ferdig produkt ennå, men mener ikke det er noen ulempe for Apple å godkjenne Opera Mini.

- Opera Mini tilbyr ting som Safari i Iphone ikke gjør og omvendt, sier Norem.

Norem avslører også at det er en Android-versjon av Opera Mini 5 under utvikling. Les mer om det her »

Les også test av Opera Mini 5 beta

Alle sakene fra Mobile World Congress finner du her »

annonse