Til hovedinnhold
SniktittApple iPhone Xs og Xs Max

Vi har prøvd den ultimate iPhonen: Større, raskere og med bedre skjerm enn i fjor

iPhone X på steroider.

Video

Tek.no / Cupertino: Apple har akkurat sluppet tre nye iPhoner. For det aller meste ble ryktene bekreftet, og de to nye toppmodellene heter iPhone Xs og Xs Max. Den største av de to har hele 6,5 tommer stor OLED-skjerm, og designen henter begge fra dagens iPhone X.

Vi snakker om en slags mellomlansering her, men den er ikke helt slik S-lanseringene tidligere år har vært, siden de også la til en ny modell i år.

Og dessuten fikk ikke iPhone 8-variantene noen egen etterfølger denne gangen. Det kan se ut som om Apple har pensjonert hjemknappen helt i telefonene sine, med mindre vi får en attpåklatt i form av en ny iPhone SE-modell til våren.

Max = det største iPhone-batteriet

Felles for begge de to nye telefonene er at de har OLED-skjermen som går helt ut til kantene. For en stund tilbake var det også en liten periode der det gikk rykter om at busslommen med Face ID-sensorer øverst ville bli borte i neste generasjon iPhoner, men den er her fortsatt. Til enkeltes irritasjon, og min relative likegyldighet.

Det er jo flott uten den, bare se til Oppo Find X, men jeg har aldri blitt nevneverdig plaget av den heller.

Xs-modellen jeg i utgangspunktet dras mot er Max-varianten. Jeg har digre middagstallerkener av noen hender, og Samsung har lært meg å sette pris på digre telefoner. Da de lanserte sin første Note fnøs jeg og mente dette var altfor stort. Mitt eget «internett er en flopp»-utsagn. Så feil kan man ta.

Men det er ikke bare skjermstørrelsene og hvor greit de passer mine store hender som gjør at jeg liker telefoner med litt størrelse på. Det skyldes også at jeg hater å lade ting, og ifølge Apple har iPhone Xs Max det største batteriet de har dyttet inn i en iPhone. Hvis det er noe som peker seg ut som irritasjonsmoment med iPhone X ett år etter slipp, så er det først og fremst batteritiden som gjerne skulle vært litt lenger.

iPhone XS Max og XS side om side. Max er ikke akkurat en liten tass, men med stor skjerm og det største iPhone-batteriet noensinne vil den nok bli manges favoritt fra det nye iPhone-kullet.

Merkbart raskere

Svært krevende oppgaver så som kunstig scenebelysning i portrettmodus er blant områdene du vil merke at iPhone XS-variantene er raskere enn forgjengeren på.

De nye Apple A12-brikkene driver telefonene, og Apple lover at de er rundt 15 prosent raskere på vanlige oppgaver og inntil 50 prosent raskere på grafikkbehandling enn forrige generasjon. Samtidig må det sies at forrige generasjon var, og er fortsatt – i skrivende stund, den raskeste mobilprosessoren på markedet. Apple leverte relativt svak maskinvare gjennom flere år, men fikk den til å fungere bra fordi iOS-menyene på telefonene krevde forholdsvis lite krefter sammenlignet med Android. I disse dager leder de på ytelse, men så har de også stappet iOS fullt av ytelseskrevende funksjoner.

Apple viste ivrig frem et par av stedene der denne ytelsen kommer til nytte. Eksempelvis var det ekstremt synlig at iPhone X og iPhone 8 jobbet hardt ved bruk av portrettmodus og kunstig scenebelysning.

I år ser det ut til å gå vesentlig kjappere enn i fjor. Også AR-baserte funksjoner har fått et solid spark i rumpa med den nye brikken ved roret.

Vi er kommet langt forbi punktet der systembrikken er noe særlig merkbar i vanlige telefonmenyer. iPhone X- og 8-modellene er fortsatt som olja lyn i bruk, og det er også Xs-modellene.

Spektakulære skjermer ... igjen

Ready Player One gnistret på de HDR-utstyrte OLED-skjermene. Apples skjermer ser alltid bra ut - så også i år. iPhone X er ikke akkurat dårlig den heller, men skjermene i de nye vekket må-ha-følelsen.

Det har nesten blitt litt kjedelig å snakke om mobilskjermer. Vi er forbi det punktet der mange av de oppgitte forbedringene må måles for å merkes. Og da kan man jo spørre seg litt hva som er vitsen med å betale for så mye mer.

Kanskje må det måleverktøy til for å fange opp alle forbedringene i Apples nye mobilskjermer, men det trengs ikke for å legge merke til at dette er et greit steg opp fra fjorårets modell.

Fargene gnistrer uvanlig mye, og da Apples mann dro i gang Ready Player One på mobilskjermen, ble jeg omtrent flyttet tilbake til kinosalen for noen måneder siden. Dette er telefoner med virkelig gode skjermer.

Høyttalerne har også blitt bedre

Ingen store synlige endringer på designen. Foruten størrelsen på Max er telefonene like fjorårets X.

Nytt av året er forbedrede høyttalere i telefonene. Og dette er et punkt Apple lenge holdt seg unna. De hadde grei lyd i sin ene høyttaler, men stereohøyttalere kom først til med iPhone 7-modellene. Merkelig nok fikk Apple til å bygge inn klasseledende stereolyd uten å stappe esken og telefonen full av andre merkers logoer.

Nå skal den altså ha blitt bedre. Bare det å høre mobilhøyttalere i et bråkete demoområde i Steve Jobs Theater her i Cupertino er en utfordring. Så når Xs-modellene faktisk får til å spille ganske høyt der inne er det en seier i seg selv for Apple. Men det nye og bredere stereoperspektivet må det litt roligere omgivelser til for å høre.

Dette er spesielt nyttig hvis man er på reise og ikke vil ta med seg høyttalere, eller ved spilling av enkelte typer spill.

Store iPhoner viser hele nettsider

Kameraet skal ha fått forbedringer siden i fjor. De ser vi nok aller best når vi får prøve telefonene selv. Men i konkurransen mot Samsung og Huawei er det rimelig sikkert at Apple trenger bedre kamera enn de har hatt.

Litt uventet var det at Apple har bygget inn forskjeller i iOS 12 mellom stor og liten iPhone-skjerm. Det betyr at den minste Xs-modellen oppfører seg annerledes enn iPhone Xs Max og iPhone XR.

Eksempelet som ble dratt frem av Apple var New York Times. På de to største modellene ble siden vist i sin helhet, mens på den lille var det en nedskalert mobilutgave som ble vist. Strengt tatt ligger nok mye av dette i nettsidenes ende av saker og ting, med såkalt responsiv design. Men samtidig er det ikke så vanlig å merke disse forskjellene på mobiler der skjermstørrelsen kun skiller med noen tiendedels tommer.

Alt i alt er Xs-modellene spennende oppgraderinger fra fjorårets, og de har tilsynelatende blitt bedre på nær alle vis, foruten at designen er den samme. Prisene holder seg skyhøye for disse modellene, der den minste Xs-varianten starter på 11 500 kroner og Xs Max begynner på drøyt tusen kroner mer, altså 12 700 kroner. Det er altså for modellene med 64 gigabyte lagring bygget inn. Vil du ha åtte ganger mer plass og 512 gigabyte kan det hende du må leve på kneippbrød og nudler noen måneder, for der er prislappen hele 16 800 kroner.

Det er det samme som Huaweis utmerkede Mate RS Porsche Edition kostet da den kom. Det er ikke stort annet å si enn at prisene er på vei til himmels for heftige mobiltelefoner. Men så er også både teknikken inni og det ytre skallet på disse telefonene noe helt annet enn vi betalte 5–6 tusenlapper for for fire til fem år siden.

Les om de andre produktene Apple slapp:

annonse