Til hovedinnhold
SniktittApple iOS 13 Beta

iPhone blir ny og her er funksjonene vi liker best

I år er det overraskende mange endringer.

Niklas Plikk, Tek.no

Den 19 september får iPhoner en stor oppdatering i form av iOS 13 med mange nye funksjoner. Men den siste uka har vi kjørt den tidlige versjonen av neste iOS på et par iPhoner i redaksjonen. Så hva kan du vente deg når iPhonen blir ny i høst?

For det første er det gledelig å konstatere at iOS 13 allerede virker solid og stabilt. Det har ikke alltid vært tilfelle - selv for de ferdige iOS-versjonene.

Det er riktig nok ganske sent i beta-perioden nå - den ble påbegynt i begynnelsen av juni, og det er sannsynligvis kun en drøy måned igjen av den.

Oppdatert: iOS 13 er nå tilgjengelig. Slik laster du ned oppdateringen »

Supre nye funksjoner

Nå må hver eneste app som vil ha tilgang til Bluetooth på mobilen din spørre om lov. Apple har krevd lignende godkjennelse for lokasjon.

Det er en mengde nytt i iOS 13. Her er noe av det vi har lagt merke til i testperioden:

 1. iOS passer på apper som (mis)bruker lokasjonsdata.
 2. Holder orden på trender i aktivitetsappen.
 3. Ny modus for skånsom batterilading.
 4. Litt endret søkefunksjonalitet
 5. Endret trådvisning i e-post og vedlegg er vesentlig enklere å legge inn
 6. Carplay har blitt helt ny.
 7. Design på volumviser og lydmodus er ny.
 8. Appen «Hvor er ...» samler en mengde lokasjonsfunksjoner på ett sted.
 9. iCloud-kontoen kobles mot bilde av brukeren som også deles i iMessage.
 10. 3D Touch-funksjoner har blitt færre - erstattes av trykk og hold-funksjon.
 11. Mørkt tema (!) - det kan gå av og på automatisk avhengig av tid på døgnet.
 12. Utvidet funksjonalitet i skjermtidsløsningen.
 13. Bruk av tjenester så som Bluetooth må godkjennes per app.

Stedstyvene blir synlige

Noe av det som blir tydeligst i løpet av noen dager med iOS 13 er hvor mange apper som gjerne vil forsyne seg av lokasjonsdataene dine. Operativsystemet varsler nemlig om hvilke apper som ligger i bakgrunnen og forespør informasjon om hvor du har vært. Ofte er det apper som strengt tatt ikke burde ha det store behovet for å vite slikt.

iOS 13 varsler deg om akkurat hvor mange ganger appene har benyttet tjenesten og spør om du vil fortsette å tillate det, eller endre rettighetene. Noen apper forklarer også hvorfor de gjør dette. For eksempel kunne Mastercard-appen min begrunne sin snoking med at den brukte dataene til å fortelle meg om valutakursen i nye land.

Spor treningsutviklingen din

Trender er en ny fane i aktivitetsappen på iOS. Foreløpig ser det ikke ut til at den gjør så veldig mye - men det kan også hende vi bare har hatt iOS 13 i litt for kort tid til at den har trender å varsle om. Her vises økning eller nedgang i treningsmengde, distanse og intensitet. Appen viser også om oksygenopptaket trender opp eller ned - det eneste punktet som foreløpig har fått tall på våre telefoner.

Apple fortsetter med andre ord å utvide sin allerede dominerende posisjon på helse og det tilknyttede treningsfeltet. Neste utgave av WatchOS for Apple Watch kan også varsle om skadelig høyt lydnivå, i tillegg til at den allerede tar pulsen, sjekker UV-nivåene og kan gjøre EKG-avlesninger.

Optimalisert batterilading

Apple fikk kritikk fra mange hold da de bekreftet at svakere batterier medførte dårligere ytelse fra telefonene. Det resulterte i at selskapet startet et bytteprogram som varte i hele fjor, der originalt batteribytte kostet bare 300 kroner.

Med iOS 13 har Apple tydelig sett til Sony for inspirasjon når batteriproblemene skal minkes. En ny knapp har dukket opp under Batteritilstand-menyen der du kan skru på optimalisert batterilading. Funksjonen gjør at iPhone ikke lades fullt opp før den regner med at du trenger det. Vi har ikke hatt iOS 13 lenge nok til å se hvordan dette fungerer over tid, men det jeg har observert er at med ett av Apples egne batterideksel utenpå telefonen, begynner ladingen å fylle det eksterne batteriet før telefonen gjør unna de siste 20 prosentene.

Hvis løsningen er så lik Sonys som man kanskje kan forvente, vil telefonen lære seg morgenrutinene dine, slik at den gjør unna siste rest av lading rett før du skal ut døren.

De små praktiske tingene

Nå er det du som bestemmer hva slags navn og profilbilde som skal vises når du sender meldinger til venner og bekjente.

Det velkjente søkefeltet i iOS-menyen viser nå forslag til ting du må huske på. For eksempel hvis du har tidlige avtaler i kalenderen dukker de opp her med automatisk forslag om å gå til klokkeappen for å sette på alarmen. Praktisk!

E-postapplikasjonen i iOS har etter min mening vært blant de viktigste ulempene med grunnfunksjonaliteten på en iPhone. Du kan laste ned alternative e-postklienter, men det er Apples egen som har hatt dypest integrering i iOS, slik at ting som de automatiske forslagene nevnt over kan fungere. Trådet visning har ikke vært god nok tidligere, og til dels ganske forvirrende, med både grafikk og rekkefølge som ikke alltid har vært intuitiv. Nå er både grafikk og kronologi tilsynelatende strammet opp, slik at det er enklere å ta seg frem i tråder med mange meldinger og deltakere.

Det har også blitt litt enklere og penere å legge til bilder som vedlegg i e-posten. Det dukker opp et bildegalleri nederst som du kan skrolle i, og et kort trykk på hvert bilde legger det til så det er umiddelbart synlig i e-posten. Hakket kvikkere og enklere enn den klassiske løsningen der du merker av bilder du vil dele.

Slik er vi vant til å se CarPlay, men knappen nederst til venstre avslører at det har skjedd ting.

CarPlay har blitt ny

Dette var en av de viktigste tingene jeg gledet meg til. Jeg er bruker CarPlay til daglig, og selv om systemet er aldri så bra - har det vært med oss ganske lenge nå. Og lite har skjedd. Det er åpnet noe for tredjeparts programmer, men foruten Google Maps så CarPlay-menyen min omtrent ut som første gang jeg så den inntil jeg oppdaterte til iOS 13.

Hovedforskjellen på den nye versjonen er en ny hjemmeskjerm som går bort fra den klassiske «gjør én ting om gangen»-strukturen fra tidligere. Nå får du kartvisning i midten av skjermen, en enkel appmeny til venstre på skjermen og påminnelser og musikkstyring på høyre side av skjermen. Dermed er den langt mer innholdsrik. Det er lett å tenke at mer innhold gjør den mer distraherende - men det er det motsatte som skjer.

Før måtte jeg forlate kartapplikasjonen hvis jeg ville styre musikken og se hvem som spilte. Enkel spoling og volum gjorde jeg fra rattet, men hvis jeg ville finne en bestemt låt raskt måtte jeg hoppe over i Spotify eller Apple Music. Dermed måtte jeg kanskje bytte ut av en aktiv veivisning, finne frem låten og hoppe tilbake igjen.

CarPlay har fått en ny standardvisning med hurtigvalg til venstre, kart i midten og utvalgte funksjoner og påminnelser til høyre.

Nå kan jeg bare bruke rattknappene mine og spole meg frem til riktig låt, se at navnet stemmer og likevel få med meg at navigeringen vil ha meg til venstre i rundkjøringen der fremme.

En annen viktig forskjell når du står i ro, eller har med deg passasjer, er at mobilskjermen nå fungerer uavhengig av bilskjermen. Det betyr at CarPlay blir stående i modusen du forlater den i selv om du bytter app på mobilskjermen. Den følger ikke lenger slavisk etter det du gjør på mobilen.

Funksjonsmessig er det foreløpig relativt lite nytt å rapportere, utover at Siri nå skal støtte flere apper enn Apples egne i CarPlay-modus. Det har vi så langt ikke testet.

Deler av iCloud fornyes

iCloud er skytjenesten iPhone og iOS lever i, og her har det skjedd litt nytt i det siste. Blant disse tingene er at du nå kan laste opp et profilbilde til iCloud-kontoen din. Dette kan du så velge å dele med dem du skriver iMessage-meldinger med. Ditt vakre selvportrett blir også plassert øverst i innstillingsmenyen.

Appen «Hvor er ...» samler en rekke av iOS' vante funksjoner. Lite her er nytt, bortsett fra strukturen på løsningen. Nå gjøres både posisjonsdeling med venner, søk etter andre iOS-enheter og behandling av egne viktige adresser i denne appen. Det hele fungerer helt greit, og virker som en fornuftig inndeling som forenkler iOS ganske betydelig.

3D Touch blir gradvis borte

3D Touch er nå byttet ut de fleste steder med såkalt «Haptic touch», som rett og slett bare betyr at du holder fingeren stille et sted, og du kjenner en liten vibrasjon. 3D Touch er imidlertid beholdt på blant annet tastaturet, så du kan flytte markøren rundt.

3D Touch er løsningen mange har vært revnende likegyldige til, og andre igjen knapt har visst om. Den har tross en rekke smarte funksjoner blitt svært lite brukt.

Den går enkelt og greit ut på at skjermen er følsom for tyngden på trykket du legger ned på den. Det kan være nyttig for eksempel om du spiller og vil styre gasspådraget presist, eller for å styre menyen mer presist - så som å trykke litt for forhåndsvisning, og enda litt hardere for å åpne appen. Min personlige favoritt var muligheten til å trykke hardt på tastaturet for å gjøre det om til en pekeplate som flyttet tekstmarkøren.

I iOS 13-betaen er 3D Touch i en erstattet av en tidsbasert løsning i i en del sammenhenger. Det føles i noen tilfeller nesten likt. Det er fort gjort å tenke at litt hardere trykk er det som gjør at innholdet på skjermen skifter - men legger du fingeren ned på skjermen og holder der skjer akkurat det samme.

For noen ting er det greit nok, mens for ting som kan ha nytte av gradert input vil ikke denne timeren kunne oppfylle den samme funksjonen som 3D Touch. Dette er nok en forenkling på teknologifronten for Apple; den lite brukte funksjonen eksisterte kun på selskapets heftigste iPhoner - og var hverken på iPad eller på iPhone Xr tidligere. Og nå ser den ut til å være på vei ut.

Mørkt tema

Nattmodus endrer hele opplevelsen av iOS 13.

Mørkt menytema har blitt en motegreie i svært mange apper de siste par åra, men det har latt vente på seg i iOS. Vel, nå er det her - og det er her på beste vis.

Skjermtid gir deg enda flere valg enn før.

Det betyr at apper som støtter dark mode, så som Facebook Messenger, tilpasser seg automatisk. Det er også mulig å la den mørke modusen gå av og på sammen med dagslyset ute. Spesielt godt løst er muligheten til å overstyre den mørke modusen uten å skru av automatikken. Hvis du vil ha mørk modus på dagtid kan du aktivere det, og mobilen forblir mørk gjennom natten til solen står opp og lys modus gjenoppstår.

Eller du kan styre det helt manuelt om du vil. Forbilledlig enkelt og praktisk.

Enklere å styre mobilbruken

Skjermtid-funksjonen i iOS kom i fjor og gir bedre oversikt over hvor ofte og hvor mye du bruker mobilen. Det er mulig å låse ned apper med tidskvoter og å bestemme at noen apper alltid skal kunne brukes. Apple har i praksis hatt en av de beste og mest omfattende løsningene på denne fronten.

Nå har den blitt litt bedre.

Valget «Kommunikasjonsbegrensninger» har kommet til. Dermed kan du i enda litt større detalj styre hva som skal være lov og ikke lov på telefonen. Nå er det mulig å begrense eller åpne opp for kommunikasjon i de ulike tidene telefonen er i bruk. Når det fortsatt er skjermtidskvote tilgjengelig kan du likevel sperre for kommunikasjon med visse kontakter.

Men hakket mer nyttig er det at du nå kan åpne opp for kommunikasjon med enkelte kontakter når store deler av telefonen er låst ned på grunn av utløpte tidskvoter.

I en familie der også barna er utstyrt med hver sin iPhone er det lett å se for seg at en åpen meldingsapp betyr timesvis med ekstra skjermtid i meldinger og tøys med venner, mens en nedlåst meldingsapp betyr at de ikke enkelt får sagt fra at de kommer sent hjem til middag. Nå kan du sperre for kommunikasjon med vennegjengen, men tillate kommunikasjon hjem etter at tidskvotene er brukt opp.

Overraskende stabil

Det er fortsatt uferdig programvare vi har prøvd, men det verste jeg har opplevd så langt er at tastaturet ikke kom opp helt som planlagt én gang. Da holdt det å gå ut og inn igjen til appen. Batteritiden har heller ikke minket nevneverdig.

Vi pleier aldri å snakke så mye om bugs når vi skriver om tidlig programvare. Det er tross alt slik at betaer eksisterer for å ta knekken på bugs - dermed regner vi med å oppleve dem når vi installerer slik programvare. Men i dette tilfellet ser det altså ut som om Apple har overraskende god kontroll på dem en god stund før den faktiske iOS 13-utrullingen. Det lover svært godt.

annonse