Klappmobilen er tilbake - vi har prøvd

Motorola Razr kan være starten på en ny formfaktor.

Motorola Razr i halvveis utbøyd tilstand.

London / Tek.no: For få dager siden dro Motorola endelig sløret av den lenge ryktede Razr-telefonen deres, og nå har vi i Tek fått prøvekjøre den.

Under Motorolas presseevent i London hadde selskapet med en rekke eksemplarer av den nye telefonen, som drar linjer tilbake til selskapets opprinnelige Razr-klapptelefon, lansert i 2004.

Originale Razr V3 ved siden av nye Razr.

Slik sett er dette mer en fortsettelse av en serie telefoner mer enn en ny lansering. Samtidig er dette også noe helt nytt og potensielt revolusjonerende: nye Razr er i praksis en vanlig smarttelefon som kan foldes i to.

Dermed ser den umiddelbart også mye mer praktisk ut enn den eneste andre foldbare mobilen vi har fått holde i, Samsungs Galaxy Fold. Razr tar jo faktisk mindre plass enn en vanlig mobiltelefon, ikke mer.

To skjermer, men en relativt vanlig smarttelefon

Det første vi tenkte da vi holdt i Motorola Razr var utvilsomt at dette var det noe kjent med. Og før du åpner telefonen kan du utvilsomt mistenke dette for rett og slett å være en gammel klapptelefon – hadde det ikke vært for den ytre OLED-skjermen på 2,6 tommer. Oppløsningen og lysstyrken avslører at vi snakker om en mobil lansert i år.

Den virkelige avsløringen skjer selvsagt ikke før du åpner Razr, og da er det omtrent som å hoppe et par år frem i tid: plutselig åpenbarer det seg en fleksibel, brettbar skjerm som folder seg ut til å bli en nokså vanlig, om enn litt høy, telefon. Her finner vi en skjerm av typen P-OLED (P for «plastic») med 2142 x 876 piksler.

I utbrettet tilstand er ikke Motorola Razr helt flat, men kurver noe mot deg. I praksis er dette kun synlig når telefonen ses sidelengs. Mer imponerende er det at du knapt merker noe til overgangen der hengselen sitter, selv om vi med riktig lys og svært skråstilt posisjonering kunne se en liten bølge.

Liten bølge i skjermen der hengselen sitter.

Kanskje mest imponerende av alt er at telefonen faktisk foldes til å bli helt flat, i motsetning til Samsung Galaxy Fold. Her er det ingen gliper noe sted, foruten akkurat når telefonen er halvveis brettet ut. Da er det en ørliten glipe mellom skjerm og hengsel, som du kan se under:

Liten glipe i halvveis foldet tilstand.

I foldet og utfoldet tilstand er imidlertid skjermen helt beskyttet, og når telefonen foldes kollapser skjermen inn i hengselen og sklir noe inn i leppen nederst på telefonen. Det er dette som gjør Razr i stand til å folde helt flatt. Motorola forteller oss at hengelsen er laget av 100 prosent stål, og at skjermen ligger på stålskinner som muliggjør disse bevegelsene. Samtidig strekker også disse skinnene skjermen ut i utfoldet tilstand, slik at telefonen blir mer rigid.

Og det må sies: Razr føles absolutt god og solid i hånda, og overhodet ikke som en prototype. Så hevder da også Motorola selv at telefonen skal være akkurat like holdbar som normale telefoner, og til og med har noe sprutresistens. Se foldingen av Razr under:

Og ja: når telefonen klappes sammen lager den en svært tilfredsstillende klappelyd. Det må jo sies å være halve poenget med en klapptelefon!

Samtidig er det viktig å påpeke at skjermen absolutt er dekket i plast, og nok vil ripes opp over tid. Dette er tross alt et mye mer utsatt materiale enn glasset vi er blitt vant til i moderne smarttelefoner, men vi ser for oss at Razr har en fordel i at den faktisk klappes helt flatt sammen. Da blir den ikke full av rusk i lomma. Rusk kan heller ikke komme seg mellom skjermen og hengselen, ettersom skjermen faktisk glir inn under hengselen og er fullstendig beskyttet i foldet tilstand.

Pent design, men stoooor leppe nederst

Razr er tynn... unntatt helt nederst.

Om vi ser bort fra skjermen, så blir det tydelig at Razr er inspirert av sine eldre slektninger – ikke minst i nedre deler av konstruksjonen. Her er det en gigantisk og utstikkende leppe, som riktig nok flyter i ett med den øvre skjermdelen når telefonen foldes.

Utstikkeren er et vink tilbake til de opprinnelige telefonene, men Motorola forteller også at dette muliggjorde to andre ting. For det første skal denne delen inneholde sterkere antenner enn det som ellers ville vært mulig, og for det andre er det blitt rom for en kraftigere høyttaler.

Razr sine høyttalere kunne ikke matche ASOS ROG Phone 2 heeeelt.

For anledningen hadde en av våre nordiske kolleger tatt med seg en ASUS ROG Phone 2, som har markedets muligens sterkeste mobilhøyttalere. Og selv om det raskt ble klart at sistnevnte var et par hakk bedre og mer høylytt sparket også Razr godt fra seg. Så er det verdt å nevne at lydforholdene der vi var ikke var i nærheten av de beste, så vi får vente med en test til å konkludere her.

I den nederste, klumpete delen sitter også en fingeravtrykksleser og USB Type-C-inngangen. Hodetelefoninngang må du se langt etter. Mer bekymringsverdig er det kanskje at batteriet er på skarve 2510 mAh, til tross for at Motorola har delt det mellom de to skjermhalvdelene. Dette er betydelig mindre enn i mange konkurrenter, men ifølge Motorola vil foldingen og bruken av den mindre skjermen veie opp for tapet i batterikapasitet.

Telefonen kan for øvrig hurtiglades via Motorolas TurboPower-teknologi, med opptil 15W-hastighet. Vi er uansett spente på hvor utholdende Razr faktisk viser seg å være.

Nokså ren Android.

Dette gjelder ikke bare på batteritiden; også på prosessorsiden er det gjort kutt. Man skulle kanskje tro at vi fant toppmodellprosessor i en slik telefon, men her må du ta til takke med mellomklasseprosessoren Snapdragon 710. I den lille tiden vi hadde til å bruke Razr merket vi ingenting til tregheter, så det kan fint hende at dette er nok. Det skal også bemerkes at det er tilnærmet helt ren Android her, som nok hjelper på.

Prosessorvalget blir først litt merkelig når vi ser på prislappen: 1599 euro. Eller rundt regnet 16.100 kroner med dagens kurs (merk: ikke norsk pris, kun omregning). Det er svært mye for en telefon som ikke har den beste maskinvaren du kan få tak i.

Samtidig er dette første generasjon av en helt ny type formfaktor, så uventet er det absolutt ikke. Motorola selv sier også at de har satt design over alt annet her: «Skulle vi ha brukt en toppmodellprosessor, ville telefonen vært både større og tyngre», sa de fra scenen.

Du trenger egentlig bare hovedkameraet... eller?

Hovedkameraet har også en Time of Flight-sensor skjult under glasset.

Razr kommer med to kamera, ett på innsiden (5 megapiksler) og ett på utsiden (16 megapiksler). I og med at du har en skjerm på utsiden også har Motorola lagt opp til at du skal bruke 16-megapiksleren mesteparten av tida, og det er nok kanskje også like greit. Selv i de nokså dunkle lokalene vi befant oss i var det tydelig at kvaliteten her var bedre.

Ved to kjappe flikk på telefonen i foldet tilstand våkner hovedkameraet til liv, og du tar et bilde ved å holde opp en flat hånd mot kameraet. Vi ser for oss at vi kunne blitt vant til dette.

Verre er det nok med apper som Snapchat, som vi ikke ser for oss vil like å benytte seg av den ytre skjermen. Så her må du nok ta til takke med det indre kameraet enn så lenge. Motorola har også lagt til en liten smiley-animasjon på den lille skjermen når du knipser bilder med det store, etter sigende for å få oppmerksomheten til små barn (og barnslige voksne) mot kameraet. Dette kan du skru av i innstillingene, selvsagt.

Smiley for å få små barn til å se i kameraet.

Kommer i desember, men i begrenset antall

Så, når kan du få tak i en Motorola Razr? Ifølge Motorola fra og med 1. desember, i «utvalgte markeder». Så langt vi har forstått inkluderer dette de nordiske landene, men selskapet understreket mange ganger at de hadde «...et begrenset antall enheter...». Vi kan vel se for oss at dette er fordi skjermen ikke er direkte enkel å produsere, men det er altså ingen tvil om at det vil bli rift om å få tak i disse telefonene.

Så er prisen også ganske stiv, men du betaler jo først og fremst for å være først ute med noe helt nytt. Og skal vi tro vår opplevelse fra Galaxy Fold-testen vil du få mange blikk og mye oppmerksomhet ved å ha en foldbar telefon i lomma.

Vil du se flere bilder av Razr? Ta en titt på karusellen under:

Les også
Samsung Galaxy Fold: Endelig er brettemobilen her
annonse