Til hovedinnhold
SniktittAcer Swift 5

Kan en 15-tommer bli stort lettere enn dette?

– Føles uvirkelig lett.

Vegar Jansen, Tek.no

Tek.no / Berlin: Acer viste frem nye datamaskiner på sin pressekonferanse her i Berlin i dag. De nye Swift 5-maskinene er blant de letteste i sitt slag, med en 15-tommers variant som klokker inn på bare 990 gram.

Ultrabook-maskiner har blitt vanlige rundt denne vekten i det siste, med flere av dem på og rundt kilosmerket, men ofte uten det helt store å vise til hverken på ytelse eller på batteritid, og svært sjelden under den magiske kilosgrensa.

Å løfte den nye femtentommeren er en litt merkelig opplevelse. Maskinen er på størrelse med det vi er vant til for PC-er med så stor skjerm, men det føles omtrent som om det ikke er maskinvare inni den. Det er selvsagt det, men det er så mye som er slanket vekk her at førsteinntrykket er høyst uvanlig.

Gode taster, middels pekeplate

Samtidig føles hele pakken noenlunde solid. Tastaturet er godt å skrive på, med lang og presis tastevandring og uten nevneverdige mengder slark i opphenget. Faste og gode å trykke på, altså.

Pekefeltet under tastaturet virker derimot å være mer slik vi er vant til fra lette og rimelige datamaskiner. Her er det forholdsvis stor forskjell opp til dyrere og heftigere modeller. Feltet fungerte helt greit da jeg prøvde det, men samtidig er det grunn til å mistenke at vi kanskje fortsatt snakker om en maskin som gjør seg best med en liten trådløs mus ved siden av.

Acer Swift 5 i 14-tommers variant.
Vegar Jansen, Tek.no

Designmessig er muligens ikke Swift-serien av året så fryktelig spennende. Disse maskinene ser i grunnen ganske ordinære ut helt til du løfter én av dem. De er laget i metall med en matt lakk over. Men et lite Acer-emblem på en gulldekorert del under skjermen løfter inntrykket litt.

Av de to maskinene, 14- og 15,6-tommere, var det den største som virkelig imponerte på vekten. Strengt tatt er det hardt også å bygge en så liten og lett maskin som 14-tommeren, men vekten var mye mer av en overraskelse idet jeg løftet den største av dem, som knapt veier mer enn den minste.

Hvor lenge varer den?

Selve delen du legger håndleddene på når du taster er i en magnesiumslegering, og skal være ekstra behagelig å hvile lankene på. Der kreves det nok litt lenger bruk enn det vi hadde tid til før vi fullt ut kan merke forskjellen på Swift 5 og en hvilken som helst annen datamaskin.

Åtte timer, sier klistremerket på 14-tommeren.
Vegar Jansen, Tek.no

En annen ting vi også må vente litt med å få svaret på er hvor tilstrekkelig batteritiden er. Acer lover omtrent åtte timers batteritid for modellene, men samtidig er det ikke alle som måler likt, eller oppnår batteritiden på samme måte - noen måler batteritid under avspilling av video, mens andre fokuserer på helt andre bruksscenarioer.

Acer opplyste ikke hvor store batteriene faktisk er - men vekten på PC-en antyder at Acer ikke har fylt maskinen breddfull av batteri. Reell brukstid mot andre maskiner gjenstår altså å se.

Skjermen i maskinene virket god, men også den uten å være spesielt spektakulær i noen retning. Gode skjermer, hverken mer eller mindre.

Oppdatert maskinvare

På innsiden har de Intel Core-prosessorer i U-serien, altså den vi vanligvis finner i bærbare på denne størrelsen. Alle variantene er relativt oppdaterte firekjernede varianter - og ikke eldre tokjernere som var vanlige i denne formfaktoren inntil relativt nylig.

Swift 5 har HDMI-utgang, vanlig USB 3.0 og Type-C.
Vegar Jansen, Tek.no

Største variant i Swift 5-serien kan dessuten ha opptil 16 gigabyte RAM bygget inn.

Når det gjelder pris og salgsstart for det norske markedet har vi foreløpig ikke fått endelig informasjon fra Acer. Men startprisen som er opplyst for Swift 5 internasjonalt er 1100 dollar, altså drøyt 9000 kroner.

Hva prislappen ender på til slutt er alltid litt uforutsigbart, og avhenger av norske avgifter og hvordan Acer vil plassere maskinene i akkurat den norske konkurransen. Men uansett burde den starte et sted rundt 10 000-kronersmerket, og med greie spesifikasjoner på slep snakker vi tilsynelatende om svært mye datamaskin for pengene.

annonse