Til hovedinnhold
SniktittHuawei Ascend P1S

Dette er verdens tynneste mobiltelefon

Huawei lanserer teknomonster som skal kapre Europa og USA.

Huaweis europasjef Richard Yu forteller om Ascend P1 og P1S.
Slik ser P1S ut. Super-AMOLED-skjermen ser ut til å være på linje med noen av dagens beste modeller.
Ved lansering er Ascend P1S verdens tynneste mobiltelefon. CES er imidlertid såvidt begynt, så vi vet ikke om den beholder rekorden hele veien til fredag.
Ascend P1 og P1S kommer i mange ulike farger. I tillegg lager Huawei originale deksler til telefonene.
Her en rosa Ascend P1 med blått deksel.
Kameraet i P1S skal være kraftig forbedret i forhold til tidligere Huawei-modeller.
Nettleseren er rask og god – men mobilnettet i Las Vegas er det ikke.
Dagens nye modeller fra Huawei ble presentert på hotellet Venetian i Las Vegas. Det var stor interesse rundt de utstilte modellene.

Amobil.no/Las Vegas: Da Huawei stormet inn på det norske markedet for et par år siden var det med noen av de billigste smarttelefonene på markedet. Selskapet har lenge vært litt uvillige til å snakke om heftige spesifikasjoner, men heller fokusert på pris. Med Ascend P1S går kineserne i en helt ny retning. Dette skal være den raskeste og tynneste smarttelefonen på markedet.

Les også: Huawei i norske telefonhyller

God skjerm

Ascend P1S har en imponerende spesifikasjonsliste. Den 4,3 tommer store Super-AMOLED-skjermen er det mest synlige beviset på at Huawei nå også er i gang med en satsing ulikt det vi er vant med fra den kanten. Skjermen er lyssterk og har klare og fine farger. Som de andre flaggskipene på markedet er P1S utstyrt med Gorilla Glass, slik at skjermen skal tåle mye.

Telefonen er bare 6,68 millimeter tykk, og det gjør den tynnere enn de andre Android-telefonene på markedet. Både Samsung Galaxy S II og Motorola Razr må se seg slått.

Rå maskinvare

Ascent P1S er utstyrt med den aller siste maskinvareplattformen fra Texas Instruments, TI OMAP 4460. Det betyr at den har to prosessorkjerner som kjører ved en klokkehastighet på 1,5 GHz. Det burde borge for en svært rask telefon.

Vi fikk noen minutter med telefonen på pressekonferansen, og Android 4.0-menyene er svært raske. Vi opplevde noen små problemer, men det skyldes at telefonene vi fikk se på har svært tidlig programvare.

Ren Android 4.0

Huawei har ikke gjort mange endringer på Googles operativsystem. Det meste her ser ut slik vi er vant til fra Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Ascend P1S er utstyrt med berøringsfølsomme felter nederst på skjermen. Det betyr at den ikke har knappene rett på skjermen slik Samsung Galaxy Nexus har.

Les også: Alt du trenger å vite om Android 4.0 Ice Cream Sandwhich

Ascend P1S er bygget i plast og har designmessig en del til felles med Samsungs Galaxy S II. P1S føles solid og god i hånden, men kjennes ikke like robust som Motorolas Razr.

Akkurat som Galaxy S II har Ascend P1S en kul nederst på telefonen. Der er den altså vesentlig tykkere enn de 6,68 millimeterne som står i spesifikasjonene. Denne kulen gjør imidlertid at telefonen ligger svært godt i hånden.

Forbedret kamera

Så langt har vi ikke sett en Huawei-telefon som har imponert på kamerafronten. Skal vi tro lovnadene fra Huaweis Europa-sjef Richard Yu er dette i ferd med å endre seg.

Ascend P1S har nemlig fått bakbelyst bildesensor. Det betyr at alt av tilkoblinger på brikken er gjemt bak sensorene som fanger lys. I tradisjonelle kamerabrikker går det elektronikk inn på brikken i forkant av sensorene, noe som gjør at brikken blir vesentlig mindre lysfølsom.

Bakbelyst bildebrikke er imidlertid ikke uvanlig i dagens topptelefoner. Både Samsung, Apple, HTC og Sony Ericsson har brikker av denne typen i flaggskiptelefonene sine.

Hovedkameraet har en oppløsning på 8 megapiksler, mens et kamera på forsiden skal ta seg av videosamtaler og har en oppløsning på 1,3 megapiksler.

Les også: Test av Sony Ericsson Arc S med bakbelyst kamerabrikke

Ekstra kamerafunksjoner

Huawei har gjort noen endringer i kameraapplikasjonen på Android. Her er det lagt til mange ulike effekter, og du kan ta HDR-bilder. HDR står for High Dynamic Range, og det går enkelt forklart ut på å ta flere bilder med ulike eksponeringsinnstillinger, og så sy bildene sammen. Resultatet blir bilder med en litt uvanlig lyssetting i forhold til vanlige stillbilder.

Les også: Apple iPhone 4 var først med HDR-funksjon

Uvanlig god batteritid?

En egenskap vi naturligvis ikke fikk sett nærmere på under pressekonferansen er batteritiden. Huawei lover imidlertid at Ascend P1S skal holde lenger enn sammenlignbare telefoner. Akkurat hvordan den skal gjøre det er vi foreløpig usikre på. Den er nemlig utstyrt med et batteri på 1670 mAh. Det er mer eller mindre standardstørrelse for dagens mobilbatterier.

I tillegg til Ascend P1S har Huawei i dag lansert Ascend P1. De to telefonene har helt like spesifikasjoner, men P1 er ikke like tynn som S-versjonen. Den har en tykkelse på 7,69 millimeter. Det betyr at selv den tykkeste versjonen er blant de tynneste smarttelefonene i verden. Ascend P1 har et batteri som er en liten smule større enn vanlig – 1800 mAh.

Til Norge før sommeren

Ifølge Huaweis Norges-kontor vil Huawei Ascend P1S lanseres på det norske markedet før sommeren 2012. Prisene er foreløpig ikke kjent, og vil bli offentliggjort først ved lanseringstidspunktet.

P1S vil ifølge Huawei bli aggressivt priset.

Alle sakene våre fra årets CES-messe finner du her

annonse