Til hovedinnhold
SniktittSony Vaio Duo 11

Denne er både nettbrett og bærbar PC

Sonys siste skrik gir en perfekt Windows 8-opplevelse.

Hardware/Berlin: En av de første produsentene vi besøkte på årets IFA var Sony, og de hadde flere spennende produkter å by på. Vi tenker da spesielt på Vaio Duo 11 og 84-tommeren med 4K-oppløsning. Vi rakk å tafse ganske mye på begge to, men det blir Vaio Duo 11 som får den første sniktitten.

Vaio Duo 11 er et litt merkelig produkt, det bringer tankene tilbake til den gangen tablet-maskiner var det store, i den grad tablet noensinne har vært noe stort da. Den faller på en måte gjennom på alle punkter, siden den skal være to produkter på en gang. Som nettbrett blir den litt tykk, og som bærbar er den noe ugrei i bruk.

Lekker skjerm

Skjermen er utrolig lekker, og er noe av det første du ser. Spesielt om du bruker den som nettbrett. Oppløsningen er på 1920 ganger 1080 punkter, altså full HD. For noen blir det kanskje hakket drøyt på en 11-tommer, men undertegnede synes det var særdeles deilig. Her får du godt med plass og et sylskarpt bilde.

Selv om skjermen er på 11 tommer, så har den en relativt tykk kant rundt panelet. Dermed er ikke maskinen like liten som for eksempel Apples MacBook Air 11 tommer.

Tastatur og mus krever tilvenning

Som vanlig bærbar har Vaio Duo 11 ett tastatur. Tastene er veldig små og har godt med plass mellom tastene. Tastene i seg selv er relativt gode, typisk som på andre Vaio-maskiner. Det føles som litt for lite, men etter litt tilvenning fungerer tastaturet greit. Det som derimot skaper litt problemer er at skjermen går opp omtrent midt på maskinen. Det innebærer at man mister støtte for håndleddene samt at man ikke har en trackpad.

Siden det ikke er plass til en trackpad så har Sony blitt nødt til å tenke i andre retninger. Dingsen du bruker i stedet for musen ser ut som en styrepinne, men er noe helt annet. Musestyringen på Vaio Duo 11 er omtrent som en trackpad presset ned på en styrepinne. Stryker du fingeren over den lille tappen så fungerer det brillefint. Forsøker du å dytte den til den ene siden så fungerer det svært dårlig. Med litt tilvenning satt bruken som et skudd.

En knirkefri Windows 8-opplevelse

Maskinen kommer naturlig nok med Windows 8 installert. Dette betyr to grensesnitt, både den som tidligere ble omtalt som Metro og en mer tradisjonell greie. Det fiffige her er hvordan man bytter mellom dem.

For å bytte mellom grensesnittene presser man helt enkelt inn en knapp rett under skjermen. Denne er tilgjengelig uansett om maskinen står som en bærbar PC eller som et nettbrett. Rett og slett særdeles hendig.

I det nye Windows 8-grensesnittet fungerer ting helt strøkent. Med støtte for opptil ti fingre er det bare å tafse i vei så mye du orker.

Ytelsen på Vaio Duo 11 er helt greit, Windows' egen indeks gir oss en verdi på 5,2. Ikke noe du vil bruke til tunge spill, men mer enn nok til vanlig bruk, inkludert litt tyngre programmer.

Stylus er på plass

Om du digger stylus-konseptet så har vi en liten gladnyhet. Vaio Duo 11 kommer nemlig med en stylus. Dette innebærer at du kan tegne med en digital penn rett på skjermen, eller bruke den som en generell kontrollredskap.

Vi testet litt diverse programmer, og den fungerer relativt greit. Ikke så responsiv som vi kunne ønske oss, men helt klart godkjent.

Kommer i oktober

Vaio Duo 11 kommer på markedet i oktober, hvilket samsvarer relativt godt med lanseringen av Windows 8. Startprisen er satt til litt over 10 000 kroner. Modellen som vi har testet ut koster noe mer, uten at vi har nøyaktig beløp enda.

annonse