Til hovedinnhold
SniktittiCloud i Mountain Lion

Her gjør Mac noe veldig lurt

Enkel sikkerhetskopi, bare ett klikk unna.

Sommerens store Mountain Lion-lansering nærmer seg med stormskritt, og Apple jobber hardt med å finpusse det kommende operativsystemet. Tidligere har vi skrevet om hvordan de har forbedret programvareoppdatering, i tillegg til AirPlay-funksjonaliteten som kommer til Mountain Lion.

Denne gangen vil vi imidlertid ta en nærmere titt på de små endringene i filbehandleren Finder, og hvordan Apple sakte men sikkert implementerer nettskylagring for flere og flere applikasjoner.

Nettskytjenesten iCloud ble først introdusert i fjor høst. Med brask og bram ble nettskyen en del av Apples infrastruktur, og iCloud skrøt av å binde alle idingsene dine sammen, helt sømløst, nesten uten å trykke på en eneste knapp. Tok du et bilde med iPhonen din ville den dukke opp på Macbooken og iPaden din, og hvis du redigerte et et tekstdokument på iPaden ble den endret på resten av enhetene dine.

iCloud-lagring

Tjenesten har på mange måter fungert veldig bra, selv med et par startproblemer hvor dokumenter rett og slett forsvant i nettskyen, og en bildestrøm som aldri ville slette bildene dine. I Mountain Lion vil de benytte seg av nettlagring enda mer, og har implementert tjenesten i flere av programmene sine allerede. Til og med det bittelille programmet TextEdit, som undertegnede bruker til stadighet for å skrive små notater, har fått iCloud-lagring.

iCloud dukker opp som en tilsynelatende vanlig mappe. Forskjellen er at du har tilgang til den fra alle maskinene dine.
Du kan få oversikt over mappestrukturen i nettskyen hvis du vil.

Enkel nettlagring

Implementeringen er egentlig veldig enkel og grei. Når du lagrer et dokument i TextEdit får du nå opp et iCloud-ikon, som et alternativ til lokale mapper på datamaskinen din. Velger du å lagre dokumentet der, får du kun tilgang til det via TextEdit, ettersom det ikke er lagret lokalt.

Selve lagringsfunksjonaliteten minner litt om Apples iDisk, som de kvittet seg med da iCloud ble lansert. Forskjellen er at iDisk var en onlinemappe på lik linje med for eksempel Dropbox eller Microsofts SkyDrive, mens iCloud-lagringen er knyttet til hver enkelt program eller applikasjon. Slik «sandboxing» kjenner vi igjen fra iPad og iPhone, hvor hver enkelt applikasjon kun har tilgang til sine egne filer. Dette gjør de mer eller mindre umulige å korrumperes av ondsinnet programvare, men gjør filene du lagrer også vanskeligere å få tak i for deg som bruker.

Øverst i venstre hjørne kan du velge om du vil åpne opp dokumenter fra iCloud eller datamaskinen.

Sikkerhetskopi

Du bør være klar over at selv om den nye iCloud-støtten gjør at du kan ha filene dine lagret i Apples nettsky, vil de fortsatt være lagret lokalt på datamaskinen. Dette gjorde Apple også med iDisk-tjenesten sin, for å gi brukeren raskere tilgang til filene når de ville bruke de. Dermed fungerer det ikke som ekstra lagringsplass, men heller som en smidig sikkerhetskopi av filene, og en enkel måte å synkronisere flere datamaskiner på.

I tillegg til å lagre dokumenter i et egen iCloud-vindu, kan du selvfølgelig også åpne opp dokumenter derfra. Du får opp valget mellom å finne filer du har lagret lokalt på datamaskinen, eller en egen fane med tilgang til iCloud-filene dine.

Hvis du vil legge til filer til iCloud kan du gjøre dette ved å dra filer fra Finder og direkte inn i det åpne iCloud-vinduet i for eksempel Preview eller TextEdit.

Du må grave deg dypt inn i skjulte mapper for å finne frem til sikkerhetskopiene av dokumentene du lagrer i iCloud.

Mye finpuss

Foreløpig er det bare Preview og TextEdit som har fått den nye formen for iCloud-lagring, men dette vil nok raskt endre seg så fort lanseringsdatoen for Mountain Lion nærmer seg. Selv om operativsystemet fortsatt er på utviklerstadiet, virker det som Apple vil slippe nye funksjoner i små drypp for å se hvordan det blir mottatt.

En integrert form for nettlagring har potensialet til å bli en av de større funksjonene som blir lansert med Mountain Lion, og de bør virkelig få ting på plass før det slippes. Det har tross alt vært tilgjengelig for alle iWorks-programmene på iOS-plattformen til Apple, så hvorfor ikke også på Mac?

Hvor er iCloud-støtten for Pages på Mac?

Flere mangler

Ideen med full iCloud-integrering er tross alt veldig god. Ikke alle har kunnskap eller tid til å sette opp harddiskene sine i Raid 1 og sikkerhetskopiere alt på maskinvarenivå, eller råd til å kjøpe en egen Time Capsule fra Apple, og med automatisk nettlagring vil behovet være dekket for mange. Apple har imidlertid et par ting de må fikse på før tjenesten slippes.

Det er for eksempel veldig vanskelig å finne frem til filene du har lagret via programmer i nettskyen, hvis du ikke vil åpne opp selve programmet. Du kan søke opp filen via Spotlight og finne kopien som er lagret lokalt på datamaskinen din, men dette er ikke akkurat en veldig smidig løsning. Hadde det ikke vært lettere hvis du kunne trykket på et iCloud-ikon allerede fra Finder-vinduet, trykket deg inn på spesifikke applikasjoners iCloud-lagring, og funnet frem filene der?

Det er forståelig fra et sikkerhetsperspektiv at Apple vil ha sandbox-lagring til hvert program, men å gjøre filene man lagrer så utilgjengelige som de er nå kan være irriterende for de litt mer avanserte brukerne.

Mer om
annonse