SniktittCanon EOS 1200D

Vi har prøvd Canons nye speilrefleks for nybegynnere

EOS 1200D skal lære deg å ta bilder.

For nesten tre år siden på dagen, i 2011, så lanserte Canon sin innstegsmodell EOS 1100D. Siden denne modellen har vært klar for utskifting en stund har det allerede hadde gått en del rykter om en etterfølger, og vi var mer enn spente på hva som ville lanseres i Canons nyoppussede hovedkontor i dag.

Les også: Vi har testet kompaktkameraet Canon Powershot S120

Ryktene viste seg å være sanne. Canon EOS 1200D har nå sett dagens lys og tar over for den tidligere modellen. Vi fikk prøve kameraet en kort stund, for kunne danne oss et lite bilde av hvordan det er i bruk. Dette var et førproduksjonseksemplar, så vi fikk ikke tatt med noen bilder tatt med det.

Godt grep

Dette er et kamera som er myntet på deg som vil ha ditt første speilreflekskamera. Et råd som stadig dukker opp da er å kjenne på kameraet; hvordan føles det i hånda og er det noe du kan tenke deg å bruke. Ergonomi er dermed et et nøkkelbegrep.

Selv med et objektiv er ikke Canon EOS 1200D store saken. (Foto: Canon)

Mange av de nye innstegsmodellene er små for å gi deg som førstegangskjøper en glidende overgang fra kompaktkameraer til speilrefleks. Dette har en tendens til å gå ut over grep og ergonomi, spesielt om du har store hender. På Canon EOS 1200D ble vi positivt overrasket over at kamerahusets grep var stort nok til at det føltes godt å holde i, selv for store hender som er vant til mye større kamerahus. Spesielt siden den fysiske størrelsen bare er 129,6 x 99,7 x 77,9 mm.

Knappene ligger enkelt til ved siden av skjermen.Foto: Canon

På baksiden av kameraet finner du som vanlig en skjerm og knapper du kan styre kameraet med. Knappene ligger fint til og tommelen treffer de enkelt. Alle tastene du trenger er tilrettelagt uten spesielt mye fomling. De er også satt opp sånn at du enkelt skal forstå hva de betyr.

Spesielt Q-tasten er interessant. Trykker du på den får du opp "Quick"-menyen på skjermen. Her ser du alle innstillingene kameraet har for øyeblikket. Innstillingene kan også endres direkte i menyen. Dette betyr at du enkelt kan bytte alt fra lukkerhastighet til blender og ISO-verdier, eller hvitbalanse.

Skjermen er en skarp og fin 3 tommers LCD-skjerm. Oppløsningen er oppgitt til å være på ca 460 000 punkter. Dessverre er ikke dette en berøringsskjerm, noe som kunne gjort navigeringen enklere. Det er kanskje ikke så rart at Canon droppet dette, i all den tid det er en innstegsmodell, men allikevel faller det oss som litt underlig.

Søkeren er av den optiske typen, noe som betyr at du ser det som objektivet ser – og dermed det som blir avbildet på bildebrikken. Den har 95 prosent søkerdekning, noe som er normalt for denne type kameraer. Søkeren ser dermed nesten, men ikke hele, bildet.

18 megapiksler

Inni kameraet sitter det en 18 megapiksler stor APS-C CMOS-bildebrikke. I tillegg har det en DIGIC4-bildeprosessor. Kombinasjonen av de to gir Canon EOS 1200D ISO-verdier helt opp til ISO 6400. Dette er i seg selv ikke så veldig mye i dagens marked, men det er helt greit for et innstegskamera. Det viktige er at bildene beholder detaljnivået uten at bildestøyen tar helt overhånd.

Vi stiller allikevel spørsmålstegn ved bruken av DIGIC4 som prosessorvalg. Dette er en gammel prosessor, og når flere av de andre systemkameraene fra Canon får DIGIC5 er det grunn til å undre seg over hvor mye av det tekniske de egentlig legger i denne modellen.

Det lille vi fikk prøvd av autofokusen viser at den er helt grei. Den er ikke super, men den er heller ikke dårlig. Den er rett og slett det man forventer av et kamera i denne klassen. Kameraet har ni punkters autofokus og man kan velge mellom tre forskjellige AF-modi; AI Focus, One Shot og AI Servo. Hver brukes til sitt formål.

Siden dette er et innstegskamera så finnes det en rekke forskjellige scenemodi for å hjelpe deg som fotograf til å utfylle ditt kreative sinnelag.

App hjelper deg å ta bilder

EOS Bedre Bilder-applikasjonen jobber i tandem med EOS 1200D, og forklarer hvordan de forskjellige funksjonene fungerer.Foto: Canon

Det mest fascinerende med Canon EOS 1200D er ikke hvordan det er bygget eller hvilke materialer Canon har brukt, men at de satser på en slags opplæringsmodell.

Denne innstegsmodellen er nemlig akkurat det; en modell som skal lære deg i å ta bilder. For å løse det har kameraet en innebygget funksjonsveiledning i kameraet, samt en ekstra applikasjon du kan laste ned til din iOS- eller Android-enhet.

«EOS Bedre Bilder» heter den, en videreføring av Canons Bedre Bilder-bok, og fungerer slik at du lett skal finne ut hvilke innstillinger du skal bruke i gitte situasjoner. For eksempel gir den deg informasjon om hvordan forskjellige blendere påvirker dybdeskarpheten og hvordan lukkerhastigheten påvirker bildet. Canon er såpass stolte av applikasjonen at de valgte å kalle det deres viktigste bidrag for systemkameraet.

Det applikasjonen derimot ikke gjør er å fjernstyre kameraet. Canon EOS 1200D har ikke trådløst nett innebygget og vil dermed ikke ha den muligheten.

Spennende kamera å følge

Canon EOS 1200D er et kamera det blir spennende å følge videre. Selskapet selv påpekte at 2013 var et humpete år på konsumentmarkedet, og systemkameraer gikk tilbake på markedsandeler. Dette gjaldt ikke bare speilrefleks, men også de uten speil.

Dette er et kamera de derimot har veldig stor tro på. Mye av denne troen går på at det er et enkelt og greit kamera, men kanskje mest på at Canon velger å kjøre denne opplæringsmodellen. Ved å lære opp brukerne skal man hindre at overgangen fra mobilkamera til systemkamera blir så stort som mange tror det er.

Overgangen kan også bli gjort enklere av Canons scenemodivalg og intelligent motivvalg. Dette gjør i stor grad mye av det for eksempel Instagram gjør. Problemet er imidlertid delingen mot sosiale medier, da EOS 1200D har ikke trådløst nett i noen form, og delingen på sosiale medier er fort noe som kan bli en mangel på dette fotoapparatet.

Canon EOS 1200D med Canon EF-S 18 - 55 mm IS-objektiv skal være i butikkene i løpet av mars og anbefalt utsalgspris er 4 490 NOK. Sett opp pris og lagervarsel her »

Canon har også lansert et annet, meget spennende kamera i dag:
Det skal være den beste kompakten de har laget noen sinne »

annonse