Til hovedinnhold
SniktittSamsung Galaxy NX

Hvem trenger vel knapper?

Møt kjærlighetsbarnet mellom en smarttelefon og et systemkamera.

Samsung/shutterstock.com

Tekniske nyvinninger

I kveld gikk Samsungs store avdukningsarrangement av stabelen i London, hvor en utsendt fra vår søsterside Amobil også befinner seg i dette øyeblikket.

Galaxy + NX = sant

Det definitivt mest interessante i fotoøyemed på arrangementet var et kjærlighetsbarn av to av Samsungs produktserier, systemkameraet Samsung Galaxy NX. Et kamera som ifølge Samsung selv skal være en kombinasjon av NX300s innmat, NX20s søker og en gigantisk skjerm.

Samsung Galaxy NX har både søker og skjerm.

Samme bildebrikke som i NX300

Kameraet er, som Amobil spekulerte i, et systemkamera med operativsystemet Android. Rent teknisk har kameraet en 20,3 megapiksler APS-C CMOS-bildebrikke.

Denne bildebrikken skal være bygget over samme lest som Samsung NX300 og har dermed både fasedetekterende og kontrastdetekterende autofokus. ISO-verdiene er oppgitt fra ISO 100 til ISO 25.600.

Det har elektronisk søker, i tillegg til en 4,8 tommer stor berøringsskjerm.

Les også: Slik er Samsung NX20

Android-basert

Som Galaxy-navnet antyder er kameraet utstyrt med operativsystemet Android, ved levering Android 4.2 (Jelly Bean). Dette gjør at brukeren har fått flere muligheter for programutvidelser via for eksempel Google Play.

Da er det kanskje greit at kameraet er, ifølge pressemeldingen, det første kameraet som kommer med støtte for 4G LTE-overføring. I tillegg har det WiFi.

Man kan dermed overføre bilder til sosiale medier uansett hvor i verden man er, gitt at det enten er trådløst nett eller mobildekning der. Det er også verdt å nevne at man er nødt til å anskaffe eget SIM-kort til kameraet.

Tett i tett

I tillegg til trådløs nettverkstikobling og mulighet til å bruke mobilnettet, så støtter Galaxy NX også overføring via Near Field Communication (NFC).

Dette betyr at man kan sende bilder eller videoer til andre enheter som støtter NFC ved å legge den oppå eller ved siden av. For eksempel så mener Samsung at det skal gå helt sømløst å vise bilder og videoer på Samsung-tver ved å bare "sende" filene over via NFC.

Sånn ser Samsung Galaxy NX ut rett forfra.

Ingen bildeprosessor

Galaxy NX er ikke et tradisjonelt oppbygget kamera. Siden dette er en slags krysning av Samsungs mobilserie Galaxy og kameraserien NX, så har det blitt utstyrt med en ren CPU.

Det har med andre ord en 1,6 GHz Quad-Core CPU, istedenfor den rene bildeprosessoren man finner i mer tradisjonelle fotoapparater. Akkurat hvordan dette vil påvirke bildeprosessering og ytelse gjenstår å se når vi får testet det ferdige kameraet.

En annen ting som utmerker seg er at kameraet kommer med 16GB intern lagringsplass. Man trenger derfor ikke å kjøpe ekstra minnekort, med mindre man føler man trenger det. Om det skulle være nødvendig så støtter Galaxy NX minnekort av microSD-typen helt opp til 64GB.

Samsung Galaxy NX og noen objektiver.

I likhet med så og si alle moderne fotoapparater vil også Samsung Galaxy NX ha muligheten til å gjøre videoopptak. Opptakene kan gjøres i en hel drøss med forskjellige formater og man kan gjøre opptak i full-HD (1920x1080 i 25 eller 24 fps) og helt ned i 320 x 240 i 25 fps for enkel deling av videoer.

Vi har fått lekt litt med en preproduksjonsmodell av Galaxy NX. Heng med til neste side for å finne ut hvordan det gikk »

I bruk

Vi fikk leke oss med en preproduksjonsmodell av Galaxy NX hos Samsung i Oslo og vi må innrømme at vi ble overrasket. Selv med en ikke-oppdatert firmware virket både respons på skjerm og autofokus raskt.

Siden den versjonen vi fikk kikke på var en preproduksjonsmodell, fikk vi ikke tatt noen bilder med det.

Stor, men også liten.

Gigaskjerm

Skjermen er en nyvinning. Den er en 4,8 tommer HD TFT LCD-skjerm, og den så ut til å vise sylskarpe bilder.

Som man ser av bildene så er det ikke så mange knapper på Samsung Galaxy NX. Grunnen til det er regelrett fordi Samsung ønsker at du skal bruke HD-skjermen eller søker og i-funksjonsknappen på objektivet for å gjøre valgene dine.

For å ta den siste delen først. Den i-funksjonsknappen er en knapp som sitter på objektivet og som gjør at fotografen kan foreta seg sine valg ved å holde den knappen inne og så skru på fokusringen på objektivet.

På den måten slipper man å fjerne ansiktet fra søkeren, selv om man skal gjøre forskjellige valg for eksponeringene.

Samsung Galaxy NX med 18 - 55 mm kitobjektiv, legg merke til plasseringen av iFn-knappen.

Befriende knappefrihet

Jeg anser seg selv som ganske konservativ i fotograferingen. Det skal helst være søker og man skal ha knapper som kan gjøre alt mulig. Med dette kameraet merket jeg at det ikke var nødvendig.

Skjermen er såpass stor, responsiv og enkel å bruke at det går helt greit å bruke den. Størrelsen og det faktum at den har HD-oppløsning bidrar til at det går helt fint å bruke den som søker.

Menysystemet var enkelt utført og siden det kjører Android så var det heller ikke vanskelig å bytte mellom operativsystemets menyskjerm og kameraets menyskjerm. Operativsystements meny er av kjent Galaxy-stil og ikke vanskelig å navigere seg i.

Kameraet sett fra toppen.

I hånden

Ergonomisk var det heller ikke ille. Sammenlignet med Canon 5D Mark III føltes grepet overraskende godt. Samsung Galaxy NX er et stort, men lite kamera. Fysiske mål er oppgitt til 136,5 x 101,2 x 25,7 mm.

Galaxy NX er dermed ikke den største fyren i klassen, men som nevnt så gjør det ingenting. Det er utformet på en måte som gjør at man liker å holde det i hendene.

Utformingen bidrar også til at man ikke savner knappene. Hånda ligger automatisk plassert ved siden av menyhjulet på skjermen (om man bruker skjerm og ikke søker). Er man av den typen som nekter å bruke skjermen, så ligger det man trenger av info på i-funksjonsknappen på objektivet.

Når det gjelder overføring av bilder og video over mobilnettet, WiFi eller NFC så har vi dessverre ikke sett dette i praktisk bruk.

Pris og tilgjengelighet

Hva så med prisen? Det har fått en veiledende utsalgspris på 12.000 kroner, inklusiv 18 - 55 mm kitobjektiv. Vi innrømmer gladelig at vi hever mer enn ett øyenbryn når vi hører dette.

Ser man opp mot andre kameraer i den prisklassen finner man blant annet Canon EOS 6D, Nikon D600 og Fujifilm X-Pro1. Samsung Galaxy NX har dermed tøff konkurranse - kanskje litt tøffere enn det de skulle ønsket.

Les også: Akams tester av henholdsvis Canon EOS 6D og Nikon D600.

Samsung Galaxy NX skal være tilgjengelig i butikkene en gang i august.

annonse