Til hovedinnhold
SniktittNikon D610

Fersk fullformat for folket

Nikon erstatter sin D600 med den raskere og mer stillegående D610.

Nikon
Nikon viste fram sin nye D610. 
Foto: Johannes Granseth

I september i fjor lanserte Nikon sitt første innstegskamera i fullformat, Nikon D600.

Nå er imidlertid tiden inne for en oppdatering og derfor serverer Nikon nå D610.

Vi har vært på pressekonferanse, og har tatt nykommeren i nærmere øyesyn.

Likt på utsiden

Ved første øyekast er det knapt mulig å skille Nikon D610 fra D600. Det nye kameraet er bygget med det samme magnesiumhuset som forgjengeren,
og vi synes det kjennes solid og robust ut,
samtidig som det ligger godt i hånden.

Les også: Test av Nikon D600

D610 likner på sin forgjenger. 
Foto: Johannes Granseth

Nikon opplyser om at kameraet skal ha den samme værtettheten som forgjengeren, noe som plasserer det på samme nivå som Nikon D800, kun overgått av toppmodellen D4.

Ellers finner vi knapper og hjul der vi forventer å finne dem, og det blir raskt klart for oss at det ikke er utsiden som skiller det nye kameraet fra det gamle.

Ny lukker

Til tross for at Nikon D600 er et populært kamera, og at vi anbefalt det da vi testet det, har en del D600-brukere vært plaget med støv på sensoren. Nikon har også etterhvert bekreftet at kameraet har et slikt problem. Kilden til problemet er etter alt å dømme lukkeren, og Nikon har derfor utstyrt D610 med en splitter ny lukkermekanisme.

I tillegg til å forhåpentligvis sørge for at støvproblemene nå er en saga blott, gjør den nye lukkermekanismen at D610 kan skilte med en del forbedringer sammenliknet med forgjengeren. Hastigheten på serietagning har økt, og der D600 kunne ta 5,5 bilder i sekundet, er D610 hakket hvassere med seks bilder i sekundet.

Nikon D610s nye stillemodus heter Qc.
Foto: Johannes Granseth

Stille serieopptak

Vi takker selvsagt ja til raskere skuddtakt, men den virkelig spennende nyheten med den nye lukkermekanismen er, i våre øyne, en ny stillemodus.

Hvis du tar en nærmere titt på innstillingshjulet for utløserfunksjonen på D610, vil du finne en ny modus som Nikon kaller Qc - Quiet continues.
Med kameraet i Qc får du tilgang til en stillemodus som gir deg tre bilder i sekundet - det liker vi!

Dette er en funksjon vi tidligere har sett i kameraer som for eksempel Canon EOS 5D Mark III, og det er hyggelig å se at denne funksjonen nå også er å finne i Nikon D610.
Da vi prøvekjørte kameraet tok vi en del serier i den nye stillemodusen, og vi kan uten tvil si at kameraet lager vesentlig mindre lyd i Qc enn i vanlig seriemodus. Uten at vi har målt det, så vil vi si at kameraet bråker cirka like lite som 5D Mark III i sin tilsvarende stillemodus.

Et annet lite pluss i margen er at D610 har fått nye fargealgoritmer, slik at automatisk hvitbalanse skal være noe forbedret sammenliknet med D600.

Kjente spesifikasjoner

Sett bort i fra disse nyvinningene er det tydelig at det er flere likheter enn ulikheter med D610 og dets forgjenger D600. Dette er egentlig ikke en negativ ting, da D600 allerede byr på en rimelig solid foto-opplevelse.

Nikon D610 med 18-35mm. 
Foto: Johannes Granseth

Vi er derfor glade for å kunne meddele at D610 i likhet med sin forgjenger kan skilte med spesifikasjoner som: fullformats-bildesensor med 24.3 megapixler, EXPEED 3-bildeprosessor, ISO opp til 25.600, 39 punkts autofokus-system, 1080p film i 30/25/24/fps, doble SD-kort plasser og 3,2 tommer LCD med 921 tusen punkter.

Noe litt mer negativ er at Nikon D610, i likhet med sin forgjenger, verken har fått innebyget GPS, eller Wi-Fi. Vi mistenker at dette har å gjøre med at kameraet er bygget i magnesium, men vi velger likevel å bemerke det da dette er å finne i konkurrerende modeller som for eksempel Canon EOS 6D.

Med dette i bakhodet ser det ikke ut til at Nikon D610 er noen revolusjonerende oppdatering av D600, men snarer en forbedring av et allerede godt kamera.
Vi ønsker de nye forbedringene velkommen,
og gleder oss til å få testet kameraet skikkelig.

Pris og tilgjengelighet
Nikon D610 vil være tilgjengelig for salg fra og med 18. oktober, og vil få en anbefalt utsalgspris på 16 290 kr for huset alene.

Kameraet vil også selges for 20 890 med et 24-85mm kitobjektiv.

Les også: Sniktitt på Nikon 1 AW1

annonse