SniktittWeenect Cats

Denne brikken kjenner kattens territorie og vet hvor den er

Legger det sleipe pelsdyret ut på vift? Denne viser deg hvor du skal lete.

Tek.no / Barcelona: Hvis du eller noen du kjenner har en katt, vet du at de små kjælerovdyrene av og til legger ut på langtur. Som regel labber de mest rundt i nærområdet sitt, men av og til kan de være vekke i en dag eller to. Så hva gjør man da når man blir bekymret?

Franske Weenect mener de har løsningen. Weenect Cats er nemlig en liten brikke med innebygget SIM-kort, GPS og GSM-tilkobling.

Sammen med en tilhørende app kan den hjelpe deg å finne igjen pelsdyret ditt, enten det er ute, eller bare har funnet et utspekulert gjemmested inne.

Knøttliten brikke

Brikken er knøttliten, og skal dermed passe fint i et halsbånd, men hvis katten din ikke er så glad i tradisjonelle halsbånd følger det også med en svært lett liten bæresele som gjør at katten kan ha brikken på ryggen i stedet. Om det blir noe bedre mottatt av katten din er opp til den å avgjøre, men du har i hvert fall mer enn én mulighet dersom dyret skulle bli krakilsk.

Du kan bruke appen til å finne pelsdyret.
Du blir fortalt hvor langt unna du er.

Vekten er 25 gram, og brikken er motstandsdyktig mot vann, om enn ikke tett. Men de færreste katter har IP-sertifisering, og de fleste av dem skyr vann som pesten, så det er lite sannsynlig at den behøver å være så mye mer enn sprutsikker.

Den lille klossen har naturligvis et bittelite batteri. Det holder ikke lenge dersom alle funksjonene benyttes, men i dvalemodus klarer den seg i rundt én uke av gangen. I aktiv modus får du en dags sporing fra den. Vi ser for oss at de fleste stort sett vil ha brikken i dvalemodus inntil de eventuelt trenger å finne ut hvor katten er.

Skrur du først brikken over i aktiv modus kan du imidlertid få mye informasjon fra den. Faktisk svært mye.

Sett opp sonevarsling når katten forlater territoriet

Når du kjenner din katts territorie kan du sette opp sonevarsling, slik at mobilen piper når katten streifer utenfor.

Brikken kan ikke bare hjelpe deg med å finne katten din. Så lenge GPS-modulen er påskrudd holder den også løpende oversikt over hvor katten din går. Dermed bygger den seg gradvis opp en oversikt over kattens territorie. Katter har ofte de samme stiene de kjenner, og går igjen og igjen. De har også sitt eget område i nabolaget, som de gjerne forsvarer som best de kan. Av og til med et dyrlegebesøk nært i emning. Mjaaau!

Lar du Weenect Cats stå på vil du altså raskt få oversikt over hvor langt katten din ferdes når den ikke er inne, og også hvor rutene dens går.

Når du først har fått oversikten over kattens territorie kan du sette opp en hjemmesone i mobilappen. Dermed blir du varslet om katten skulle forlate sonen. Dette krever imidlertid at du lar brikken stå i aktiv modus når katten er ute.

App leder til katt

Skulle den forsvinne kan du få kattens GPS-plassering opp på skjermen, slik at du kan finne den. Enten den bare er snikete, eller noe galt har skjedd. Da vil telefonappen gi deg både kart og kompass som peker mot det uskikkelige dyret.

Innendørs kan du spore den opp ved å få brikken i halsbåndet til å lage lyd. Du kan også snakke til katten din eller mennesker rundt den hvis du skulle ønske det.

På hjemmesidene sine skryter Weenect dessuten av at Cats også har innebygget mikrofon slik at katten kan svare. Det spørs om ikke mikrofonen er mest aktuell for å høre omgivelseslyder rundt katten, eller å få svar fra naboen som har sluppet det akutt sultne dyret inn.

Drrr-drrr-drrr, det er mat!

Weenect lager også sporingsbrikker for hunder.

Apropos eting. Sliter du med å få katten inn kan du dessuten bruke vibrasjonsfunksjonen i brikken. Her er planen at katta skal få en forsiktig vibrasjon rundt halsen hver gang det er mat på gang. Over tid lærer den seg at vibrasjonen betyr nettopp mat. Enten du bare vil ha en enkel måte å invitere katten på middag, eller det er leggetid og du vil slippe inn dyret på kalde vinternetter, kan du altså gi katten et hint.

Vibrasjonene er ikke så sterke at katten bør ha vondt av det, og funksjonen har ingenting til felles med de elektriske halsbåndene som enkelte bruker til å dressere hunder med. Selv om konseptet kanskje kan virke litt likt. Dette er mye mer skånsomt og er ikke laget for å påføre dyret smerte. Det handler utelukkende om positiv forsterking. Vel, og bittelitt villeding.

Egen brikke for hunder

Det finnes en tilsvarende brikke for hunder. Her er de fleste av dem større enn katter, slik at også brikken kan være litt større. Siden hunder også ofte elsker vann er Dogs-utgaven IP68-sertifisert og vanntett så lenge ikke trykket blir for stort. Hunder flest driver ikke med fridykking, men koser seg i overflaten.

Skulle du ha en av de mange miniatyrrasene, så som en knøttliten Chihuahua, kan det likevel hende at kattebrikken er den riktige å bruke.

Selskapet selger trygghetsalarmer med sporing og GSM-tilkobling for barn og eldre.

Ikke så altfor dyrt

Det kommer stadig mer smart utstyr til kjæledyra våre. Og slike ting som Weenect-produktene kan være en fin sikkerhet å ha for dyr som er ute på egen hånd, eller av og til stikker av. Ikke koster de så mye heller. I forhåndsbestillingsperioden koster den 99 euro, eller i underkant av tusenlappen, og det inkluderer én måneds abonnement på tjenesten som hører til.

Ellers koster tjenesten 3,50 euro i måneden, altså drøye 30 kroner. Du skal selv kunne velge å bruke abonnementet i kortere perioder av gangen, og så spare bruken som står igjen til senere. Dette skal være spesielt aktuelt for deg som går på jakt med hunden og kun trenger sporing noen uker av året.

Behold forsikringen

Sporingsbrikken er likevel ikke noen sikkerhet mot ulykker. Den kan bare hjelpe deg med å finne igjen dyret om det har blitt borte. Hvis heftige dyrlegeregninger skremmer vannet av bankkontoen bør du likevel ha en forsikring ved siden av. Men slike forsikringer er dyre, så kan hende har du et godt forhandlingskort med forsikringsselskapet dersom du har et slikt hjelpemiddel i tillegg.

Les også
Denne innekatten jakter maten sin selv
Les også
Denne ninjakatten skal fronte Windows 10
Les også
Piloten hadde akkurat lettet da han så katten på vingen
Les også
Derfor elsker naturforskerne teknologi
Les også
Mammuten kan snart gjenoppstå
annonse