Tek.no

Sniktitt Lenovo ThinkPad Tablet

Et nettbrett IT-sjefen vil elske

Fullverdig sikkerhet og fullverdig underholdning i samme nettbrett.

18 Aug 2011 06:00
annonse

Lenovo har flikket litt på menydesignen, og de har også sin egen widget på hjemmeskjermen.

Mer

Det er ikke mye som foregår på baksiden. Legg merke til en kameralinse oppe til høyre og en rød prikk nede på samme siden.

Mer

Den røde prikken viser seg å være en digital penn for bruk på den kapasitive (berøringsfølsomme) skjermen.

Mer

Pennen kan for eksempel brukes i den medfølgende notatapplikasjonen.

Mer

Skjermen er lyssterk og god. Innsynsvinkelen virket god og det gjorde også fargegjengivelsen. I motsetning til de svakeste Honeycomb-brettene vi har sett er skjermkvaliteten i ThinkPad Tablet betraktelig bedre - hvor god den er gjenstår å se.

Mer

En av tingene som skal skille ThinkPad Tablet ut i mengden - en perlerad av tilkoblingsmuligheter. Fullstørrelse USB-port er rundt hjørnet.

Mer

ThinkPad Tablet er ikke av de tynneste nettbrettene, men i forhold til hvor mye Lenovo har puttet inn i brettet oppleves likevel tykkelse og tyngde som akseptable.

Mer

Det kinesiske selskapet Lenovo tok for noen år tilbake over IBMs avdeling for bærbare PC-er, og med det fikk de også det velkjente ThinkPad-navnet. I Norge er det i hovedsak gjennom jobben de fleste kjenner selskapet, siden Lenovo henvender seg mest til bedriftsmarkedet.

annonse

Siden i fjor vår har så godt som alle de store PC-produsentene lansert sine nettbrett, mange av dem med Android, men også noen med Windows og webOS. Nå kaster også Lenovo seg inn i konkurransen med sitt første Android-nettbrett for det norske markedet: ThinkPad Tablet.

Der vi tidligere har stusset litt over hvor like mange av Android-brettene er har Lenovo tilsynelatende klart å skille seg ut. Det gjelder både når det kommer til funksjoner og design.

Titter vi i menyene er det tydelig at Lenovo har gjort noen små justeringer for å gjøre Android til sitt eget. Selskapet har på ingen måte gått like langt som HTC og Samsung har gjort med sine menysystemer, kjent som henholdsvis Sense og Touch Wiz, men det er likevel lett å se at det ikke er en helt standard Google-versjon av Honeycomb som kjører på ThinkPad Tablet.

Massiv sikkerhet

ThinkPad Tablet er proppet med funksjoner som nok vil falle i smak hos bedriftene. Etter alt å dømme snakker vi om den mest komplette sikkerheten på noe mobilt produkt i dag, muligens med unntak for RIMs BlackBerry-produkter. I tillegg kommer brettet fullastet med nyttefunksjoner.

annonse

Vi er vant til at sikkerhet svært ofte er bakt inn i Android-versjonen som kjører på enheten. Det betyr at for eksempel fjernlåsing ofte kan oppheves ved å nullstille produktet eller reinstallere programvaren. Det skal ikke la seg gjøre på ThinkPad Tablet, ettersom en egen brikke tar seg av grunnleggende sikkerhetsfunksjoner og sniker inn igjen sikkerhetsprogramvaren etter en reinstallering, også om du installerer en alternativ utgave av Android.

I tillegg til at sikkerheten er bygget inn i maskinvaren er den og svært omfattende. Her kan det meste skrus av og på. For IT-sjefen er det sågar mulig å få varsling dersom produktet befinner seg utenfor et forhåndsdefinert område. Styring av applikasjoner og funksjoner ned til detaljnivå finnes også.

Kontorprogramvare og pekepenn

Mange av dagens nettbrett leveres med kontorprogramvare, og det gjør også ThinkPad Tablet. Her er det fullverdig kontorprogramvare med, og du finner dessuten en notatapplikasjon som fungerer sammen med den digitale pennen som følger med.

Vi merker oss at den digitale pennen for en gangs skyld har et sted å bo i selve enheten, og ikke er forvist til en holder i et futteral utenfor. Det burde gjøre det enklere å ta vare på den.

Fullblods Citrix-klient gjør også at det skal være lett å koble opp til ditt eget område på jobbens servere. Citrix støtter også bruk gjennom nyere nettlesere, men klienten som ligger innbakt i ThinkPad Tablet skal kunne gi en betydelig bedre opplevelse.

Standard skjerm og systembrikke

Når det kommer til maskinvaren for øvrig skiller ikke Lenovos nettbrett seg så voldsomt fra konkurrentene. Skjermen er på 10,1 tommer og har en oppløsning på 1280 x 800 piksler. Dette er forholdsvis vanlige tall i dag.

Systembrikken Tegra 2 fra nVidia vil du også finne igjen i mange av de andre nettbrettene på markedet.

Flere tilkoblinger

Der ThinkPad Tablet skiller seg litt ut er imidlertid på tilkoblingene. Her får du en fullstørrelse USB-port rett i brettet. Enkelte andre brett gir fullstørrelse USB, men ofte bare via tilbehør eller overganger.

Lenovos nettbrett stiller også med leser for fullstørrelse SD-kort rett i brettet - også dette en litt uvanlig vri. Som regel er det kun Micro-SD som får plass. Det betyr at du på ThinkPad Tablet må ha et overgangskort for Micro-SD, men du slipper å koble til eksterne dingser om du vil hente inn bildene fra kameraet ditt.

Vi jubler alltid litt når vi kommer over en god filutforsker på et Android-produkt. Svært mange Android-produkter kommer nemlig uten, og selv om Android Market har bøttevis av filutforskere mener vi dette er en funksjon som hører til på et smart-produkt. Da er det hyggelig å merke seg at Lenovos vri på filutforskeren ser svært god ut, der den plasserer ekstern og intern lagring side om side på skjermen og lar deg kopiere eller flytte i mellom slik det passer deg.

Om vi ser bort fra sikkerhet og nyttefunksjoner, er ThinkPad Tablet et helt vanlig Android-brett. Det er litt større og tyngre enn en del av de aller letteste på markedet nå, men med tanke på alt Lenovo har fått plass til i brettet, uten overganger, er det likevel ikke så gærnt.

Fra dressjakke til joggedress

At ThinkPad Tablet sømløst kan veksle mellom dressjakken og joggedressen betyr at veien fra Citrix Receiver til Angry Birds er kort. Menyopplevelsen virker dessuten kjapp nok, selv om produktet vi fikk se på hadde tidlig programvare.

Nettleseren er den samme som vi kjenner fra alle andre Honeycomb-baserte nettbrett, og den virker like kjapp på ThinkPad Tablet som på konkurrentenes brett.

ThinkPad Tablet må finne seg i å bli sammenliknet med produktene som er på markedet i dag, og den må konkurrere mot blant andre Apples iPad 2 og Samsungs nyankomne Galaxy Tab 10.1. Også Asus' krysning mellom nett-PC og nettbrett - Transformer, er et produkt som kan appellere til mange bedrifter.

Med mange av konkurrentene har det likevel vært vanskelig å finne den perfekte kombinasjonen av sikkerhet og produktivitet på den ene siden, og underholdning og brukervennlighet på den andre. Vårt førsteinntrykk er at Lenovo er inne på noe med ThinkPad Tablet.

Les også:

annonse

Les også