Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Svensk designsykkel med god rekkevidde og høy pris

Si hei til Åik fra svenske Cake.
Vegar Jansen / Tek.no

Las Vegas/Tek.no: Vi har hverken testet eller omtalt Cake tidligere, så da vi ramlet over dem på årets CES-messe virket det som en passende anledning til å bli bedre kjent med det svenske selskapet.

Cake har i hovedsak konsentrert seg om å lage elektriske mopeder og lette motorsykler med ganske spesiell design, men på messegulvet fikk vi også se en kommende elsykkel med fokus på rekkevidde og lastekapasitet. Den har fått navnet Åik.

Med sine kraftige 20 x 3-tommers dekk ser Åik ved første øyekast ut som en moped eller kanskje helst knallert, ettersom den jo faktisk har pedaler.

Men nei, dette er en «bare» en elsykkel som kun gir motorhjelp opp til 25 km/t. Det betyr at du hverken trenger sertifikat, forsikring eller hjelm for å bruke den, selv om sistnevnte selvfølgelig er å anbefale.

Motoren, som vi kun får vite er utviklet av og for Cake i samarbeid med «utvalgte partnere», sitter i kranken og skal ifølge selskapet kunne gi et dreiemoment på hele 100 newtonmeter. Det vil nok også komme godt med ettersom sykkelen har en egenvekt på 30 kilogram, eller litt over 35 kg når vi regner inn vekten fra batteriet.

Jo, sykkelbud og lignende vil kanskje nyte godt av både lastekapasiteten og rekkevidden som kommer med tre batterier.
Cake

For de som virkelig vil på langtur kan for øvrig sykkelen utstyres med opptil tre av disse batteriene med kapasitet på 750 Wh hver. Med et slikt oppsett kan man ifølge Cake få en rekkevidde på opptil 360 kilometer. Men ja, da må du nok tråkke i litt selv også, og så blir jo sykkelen både atskillig tyngre og dyrere.

Beltedrift og automatisk giring

Der de fleste vanlige sykler har et metallkjede og girkassett baserer Åik seg på beltedrift og nav fra Enviolo, nærmere bestemt Enviolo Extreme Hub. Dette skal bety automatisk og trinnløs giring under sykkelturen.

Som nevnt har Åik et visst fokus på lastekapasitet, og det er grunnen til at unisexrammen i aluminium ser såpass kraftig ut. Ifølge spesifikasjonene tåler den også en totalvekt på opptil 200 kilogram – da inkludert sykkelen, syklisten og eventuell last.

Rammen kommer for øvrig kun i én størrelse, men da både setet og styret er høydejusterbart skal den visstnok kunne tilpasses de fleste mellom 150 og 195 centimeter.

Litt av ekstrautstyret som er tilgjengelig. Ett ekstra batteri koster for øvrig 7800 kroner.
Vegar Jansen / Tek.no

Sykkelen kan utstyres med forskjellige stativ eller bagasjebærere som gjør det enklere å bruke den som nettopp en slags lastesykkel. Dessuten kan den settes opp med et spartansk baksete og fotstøtter dersom det ofte er aktuelt å ha med seg en liten passasjer.

Etter alt å dømme har svenskene også gjort jobben sin når det gjelder tyverisikring. Sykkelen har både lås for batteriene og en integrert lås i støtten. I tillegg skal både setet og hjulene være festet slik at de ikke enkelt kan stjeles.

På toppen av dette har Åik en GSM-kompatibel telematikk-enhet, noe som betyr at sykkelen kan spores med GPS via en app på mobiltelefonen din. GPS-sporingen kan også fungere som en alarm slik at du får opp en melding dersom posisjonen forandrer seg.

65.000 kroner og oppover

Cake Åik
Dessverre var det «bare se, ikke røre» hos Cake på årets CES.
Vegar Jansen / Tek.no

Med en solid ramme, muligheter for å ta mye last og/eller ha lang rekkevidde, samt beltedrift og automatiske gir, kommer det ikke som noen stor overraskelse at vi må gjøre et solid innhugg i kontoen for denne elsykkelen.

Modellen skal etter planen ut på markedet først i mai måned, men prisen er allerede klar på selskapets nettsider. Der begynner Åik på rett under 65.000 kroner når vi tar med moms, og for de aller fleste vanlige brukere vil det da også holde fint med ett batteri. Men dette inkluderer hverken lys eller bagasjebærere foran og bak, og så snart vi begynner å putte dette i handlekurven havner vi fort på over sytti høvdinger.

Tre batterier, lyspakke og bagasjebærere? Nå passerer vi 90.000 kroner.

Alt i alt virker Cake Åik som en meget kapabel sykkel, men den høye prislappen vil selvfølgelig skremme bort de fleste. I tillegg er vi spente på god motoren og sykkelegenskapene faktisk er på denne relativt tunge doningen.

Forhåpentligvis får vi en mulighet til å teste Åik når den kommer på markedet.

Avslutningsvis minner vi om at Cake også har elektriske mopeder og lette motorsykler på samvittigheten.

annonse