Til hovedinnhold

LGs Gram er en PC-serie vi gjerne skulle sett i Norge

Ultralett, men likevel kraftig.

LGs «Gram»-serie med laptoper har lav vekt som hovedformål, og de letteste modellene veier under en kilo, tross at de har enten 14- eller 15,6-tommers skjerm. Likevel klarer LG å få inn ganske gode spesifikasjoner.
Stein Jarle Olsen/Tek.no

Las Vegas/Tek.no: Gram er navnet på LGs mest påkostede serie med bærbare PC-er, og i forbindelse med CES-messen lanserer LG to nye modeller - Gram Style og Gram Ultraslim.

Gram-navnet hinter mot at PC-ene har lav vekt som hovedfokus, og det er imponerende hva slags spesifikasjoner koreanerne har klart å få til samtidig som maskinene er såpass fjærlette som de er.

14, 15 og 16 tommer

Både den minste av Style-modellene (som fåes både med 14 og 16 tommers skjerm) og Ultraslim tikker nemlig inn under kiloen om du setter dem på vekta - henholdsvis med 999 og 998 gram. Det ville vært imponerende for en 12- eller 13-tommer, men Gram Ultraslim har faktisk en 15,6 tommer stor skjerm.

LG Gram Ultraslim er - som navnet antyder - veldig tynn. Med 998 gram er den også ekstremt lett, og ikke spesielt vanskelig å løfte opp med én hånd.
Stein Jarle Olsen/Tek.no

Til sammenlikning veier MacBook Air med 13,6-tommers skjerm og M2-prosessor 1,25 kilo, så de letteste Gram-modellene sparer deg for en kaffepose i sekken. Syltynn er Ultraslim også, med bare 1,1 centimeter når den er lukket.

Skjermen er ellers av OLED-typen, men du må nøye deg med full HD-oppløsning og 60 Hz oppfriskningsrate. Maksimal lysstyrke på skjermen er 400 nits. Innvendig finner du en 13.generasjons Intel Core-prosessor, Intel Xe-grafikk, inntil 32 GB RAM og 1 TB SSD-lagring.

Tykkelsen går også litt ut over tilkoblingsmulighetene. Her finner du «bare» tre USB-C-porter, hvorav to er kompatible med Thunderbolt 4-standarden. LG har imidlertid ikke latt seg friste til å droppe hodetelefonporten, som fortsatt er her. Det kan vi applaudere.

Fra venstre: Gram Style, Ultralim, 2-in-1 og Pro.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Magnesiumkabinetter

Kabinettene er stort sett bygget i en magnesiumlegering som altså gjør dem svært lette, men som også er relativt stive i bruk. Det LG ikke får gjort så mye med er at disse magnesiumlegeringene gjerne føles som plast, og du får dermed ikke helt den samme premiumfølelsen som du kanskje får fra en MacBook eller en Surface Laptop.

Noen kompromisser må man imidlertid åpenbart gjøre for vektens del, men det virker som om LG har holdt kompromissene til et minimum. Gram Style har for eksempel veldig behagelige taster på tastaturet med imponerende lang vandring til hvor tynn maskinen ellers er. Vi ble kanskje ikke helt venn med hvor dypt man må klikke for å få respons fra pekeplata (som er av den haptiske typen hvor plata egentlig ikke beveger seg, men du får respons via en liten vibrasjonsmotor som sitter under), men ellers virket den veldig jevn og fin.

Gram Style har en pekeplate som «dukker opp» når du kommer i nærheten av den. Da skrur små lysstriper seg på og viser konturene av plata.
Stein Jarle Olsen/Tek.no

Dagene hvor Windows-pekeplater stort sett varierer fra håpløse til middelmådige er heldigvis over. Style har for øvrig også gjort pekeplata til et designelement ved at den «forsvinner» inn i kabinettet når du ikke bruker den, og så utheves den med noen lysstriper når du nærmer deg.

Skifter farge

Baksiden er gjort i glass, og hele maskinen har en slags perlemorseffekt som gjør at den ser annerledes ut etter hvordan lyset treffer den. Det er stilig. Gram Style har også en mer høyoppløst skjerm, med 2880 x 1800 for 14-tommeren og 3200 x 2000 for 16-tommeren (som veier 1,23 kg). Alle Gram-maskinene har for øvrig 16:10-format, så de gir deg litt mer plass i høyden enn du ville fått med en standard 16:9-skjerm.

Gram Ultraslim har noe grunnere taster enn Gram Style, men vi opplevde dem som relativt behagelige å skrive på likevel. Her var også pekeplata litt enklere å ha med å gjøre. Designet er litt mer sobert, og minner ganske mye om Sonys VAIO-PC-er fra noen år tilbake - både med at de er såpass lette og at magnesiumlegeringen og karbonfiberet Sony brukte føles rimelig likt.

Gram Style i 16-tommer.
Stein Jarle Olsen/Tek.no

Tross lav vekt får maskinene også rimelig store batterier å rutte med, med 60 wattimer for Gram Ultraslim og henholdsvis 72 og 80 wattimer for de to Gram Style-variantene.

I tillegg til Style og Ultraslim finnes det også en «vanlig» Gram-serie og en 2–i-1-serie hvor du kan vende skjermen rundt for å få et slags nettbrett, i tillegg til en «Pro»-serie med skjermer på 16 og 17 tommer. Denne er også oppdatert i år, med nyeste Intel-prosessorer (13. gen) og mulighet for GeForce RTX 3050-grafikk.

LG Gram Pro - med 17-tommers skjerm, dedikert grafikk og vekt på 1,45 kg.
Stein Jarle Olsen/Tek.no

Her må du «nøye deg» med IPS-panel på skjermen, men du får til gjengjeld inntil 144 Hz oppfriskningsrate og det som skal være opp rundt 20 timers batteritid takket være et batteri på 80 eller 90 wattimer, avhengig av om du kjøper en modell med eller uten dedikert grafikkort.

Vekten er 1,45 kilo for den største modellen og 1,3 kg for 16-tommeren, eventuelt 100 gram mindre med integrert grafikk.

Ikke til Norge - så vidt vi vet

Prismessig er de også ikke altfor kostbare. Den fullutstyrte Gram Pro 17-modellen koster i USA 1999 dollar, som er det samme som startprisen på MacBook Pro 14 (23.490 kroner her hjemme). De rimeligste modellene koster halvparten.

Gram 2–in-1 kommer med egen stylus.
Stein Jarle Olsen/Tek.no

LGs Gram-serie har så langt ikke vært tilgjengelige i Norge, og vi har foreløpig ikke fått noen signaler om at det er i ferd med å endre seg. Det er synd, for dette er maskiner som skiller seg ut i et marked hvor selv Apple ser ut til å ha forlatt idéen om at tynn og lett er det eneste idealet.

Spesielt gjelder det kanskje Gram-modellene med større skjerm, for 13-tommere har stort sett vært standarden for de letteste modellene på markedet frem til nå. Her får du altså opptil 17 tommers skjerm uten at vekten overstiger knappe halvannen kilo.

annonse