Tek.no

Sniktitt Forza Horizon 4

Racing-spillet for de som tror de hater bilspill

Forza Horizon 4 er like moro å se på som å kjøre.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Tek.no/Køln: Forza Horizon er spillet som vil få simulatorentusiaster til å vri seg i smerte, men den som trodde han ikke likte racingspill til å revurdere synet på hele sjangeren. Nå er det straks duket for lanseringen av det fjerde spillet i serien, og etter å ha prøvd demoen under årets Gamescom-messe kan det konkluderes med at det virker å innfri der det gjelder.

Å spille Horizon 4 er rett og slett stor moro, og dersom ikke adrenalinnivået ditt øker minst et par hakk når du ruller ut av startstreken er det deg det er noe galt med. Online multiplayer mot noen du kjenner bør for øvrig være enda artigere.

Handler om å ha det moro

Fres over landeveiene i superbiler du selv aldri kan eie i hastigheter du aldri bør oppleve i virkeligheten.

Den fjerde utgaven i serien er i enda større grad enn de foregående en konstant konfettifest av et spill. Du vil oppleve høy fartsfølelse kombinert med konstant frykt for å bli tatt igjen av rivalene bak deg eller bli for overivrig i neste sving, men lysten til å gi full gass for å se hva som skjuler seg bak neste sving er alltid overhengende.

Det er nesten ikke lov til å si at en verden føles levende i et bilspill, men der det meste selvsagt dreier seg om kampen om førsteplassen og hva som skjer på veien, er omgivelsene krydret av fly som looper over hodet på deg, briter på søndagstur som må passeres, flotte kulturlandskap med rømte sauer eller ville hjorteflokker som flykter for livet når de hører hvinet fra motoren nærme seg.

Opplev fire årstider og kjørestiler

Monstertrucker tar seg frem over alt, men ikke tro du bare kan slå gasspedalen i bånn og at motormusklene vil vinne for deg.

Årets spill tar plass i Storbritannia. Her får du kjøre rundt innsjøer på smale landeveier, røffere og sølete skogsveier og ditto når snøen og isen har festet seg, noe som konstant endrer kjøreforholdene. Og selvsagt har du også denne gang et kobbel av ulike kjøretøy å utforske, fra superbiler til rallybiler, monster trucks og motorsykler.

Gjennom fire årstider som strekker seg fra solrik sommer og vår med regn i lufta, til høstdager med lav sol og blader som hvirvler bak bilen eller snø og is som må forseres om vinteren, klarer Playground å gi spillet en dynamikk som er få andre forunt. I mange bilspill kan man ha lett for å hoppe over baner med snø og is eller regnvær. Det tror jeg ikke blir tilfelle her.

Om ikke er det nok av nylagt asfalt her som inviterer til nye fartsrekorder med alle bilene du bare kan eie på liksom i en 3D-verden.

Herlig kjørefølelse

Kjørefølelsen sitter heldigvis også som et skudd. Den er aldeles ikke realistisk, men utvikleren har klart å definere helt unike stiler for hver av de ulike modusene og biltypene de byr på. En ny «lambo» ligger som støpt på veien, men krever desto mer konsentrasjon å holde der i høy fart, en rallybil føles mer leiken på de sølete bygdeveiene, men er mer tilgivende ved akselerasjon og stans. En monstertruck er på sin side kraftig og tungkjørt slik at du virkelig må planlegge kjøringen godt. Motorsykler skal også være tilgjengelig, selv om vi ikke fikk prøve dette i demoen.

Rallybilene føles annerledes å kjøre og bidrar til mer variert gameplay.

Fantastisk grafikk

Omgivelsene er stemningsfulle og levende, og bilmodellene ser virkelig utrolige ut. Kantete linjer og lavoppløste teksturer hører ikke lenger hjemme her, og bilene virker det som rett og slett er fotografert og puttet direkte inn i spillet.

Vi spilte Xbox One X-versjonen av spillet i 4K-oppløsning, og selv om dette er en relativt kraftig konsoll ga det ikke en optimal følelse å spille med bare 30 FPS. Særlig ettersom vi mistenker at bildeflyten falt under dette ved flere anledninger også. Dette er ikke noe som bør hindre deg i å kjøpe spillet, men vi anbefaler at du ofrer litt oppløsning og heller kjører det i Full HD-oppløsning med 60 FPS eller skaffer deg det til PC dersom du har en som er av det kraftigere slaget.

Vi har testet Xbox One X:
Er verdens kraftigste konsoll også verdens beste?

Les også
Kontrollsystemet skiller seg fra alt annet vi har spilt
Les også
Så enkelt kan du strømme spillene fra PC-en til stua
Les også
Vi har sjekket: Enorme summer å spare på å ha litt is i magen når du kjøper spill
Les også
Xbox-sjefen hinter om over 30FPS neste generasjon
Les også
Stor interesse for Microsofts spesielle Xbox-kontroller
annonse

Les også