Vi har sett på fremtidens tynne og råkraftige spillbærbare
GTX 1080 i en maskin på under 2 cm er ikke lenger en fantasi.
Taipei/Tek.no: Noe av det artigste under årets Computex-messe har så langt vært introduksjonen av spillbærbare med Nvidia GeForce GTX Max-Q-design. Dette er kort oppsummert råsterke spillbærbare med mye lavere vekt og langt slankere linjer enn hva som har vært vanlig til nå.
Totalt har vi funnet tre ulike spillbærbare med Max-Q-design på messegulvet. Vi har klemt og løftet på dem alle sammen for å skape oss et inntrykk av hva vi har i vente når de med sine svært premium priser lander i norske butikker fra slutten av juni måned.
En del er skeptiske til ytelsen til Max-Q-designede spillbærbare:
Vi har ikke noe å frykte, men mye å glede oss til, mener vår spillbærbartester »
Asus Zephyrus (GTX 1080 Max-Q-design)
Den kanskje mest gjennomtenkte av maskinene med Max-Q-design virker å være Asus Zephyrus. Denne løfter nemlig bokstaveltig talt på baken når du åpner den, for å slippe til bedre luftsirkulasjon i den ellers svært tynne kroppen på 1,8 cm. Det tenker vi trengs, da den kommer med en GTX 1080 Max-Q-brikke med en TDP på inntil 110W. Sammen med en Kaby Lake i7-7700HQ-prosessor bør denne maskinen dermed sparke godt fra seg.
Vekten er på knappe 2,2 kg, og da forstår du kanskje også at vi snakker om en maskin med en 15,6-tommers skjerm fremfor en på 17 tommer. G-Sync-panelet har en oppdateringshastighet på 120 Hz, og da er det plutselig noe mer forståelig at oppløsningen ikke er bedre enn 1920 x 1080 piksler, selv om vi kanskje aller helst ville sett 1440p i denne prisklassen.
Tastaturet er noe en gjerne kompromisser med når en slanker bærbare, men dette virker ikke å være tilfelle i Zephyrus' tilfelle. Vandringen er lang nok, dempingen god og ærlig talt tenker vi ikke på at tastaturet sitter på en maskin hvor plassen til komponenter er utnyttet til det maksimale. Tastaturet støtter både Anti Ghosting og 30-key rollover.
Undertegnede, som er venstrehendt, er ikke supertilhenger av den høyrejusterte pekeplaten, men den sporer nå godt og fungerer som et numerisk tastatur i tillegg. At tastaturet ikke ligger over pekeplaten betyr også at du ikke kommer borti denne ved uhell når du spiller, noe som er positivt.
Den generelle byggekvaliteten, med mye bruk av aluminium, virker svært god, og designet bør heller ikke skremme bort så mange. Dette er faktisk et av de mer nedtonede spilldesignene til Asus' ROG-serie så langt, med lite glorete LED-lys å se og kun et par gjennomgående farger. Det tyder på at selskapet ønsker at man skal bruke maskinen ikke kun til spilling.
Asus ROG Zepyrus blir tilgjengelig 27. juni til priser fra omtrent 35 000 kroner, får vi opplyst fra selskapet.
Acer Predator Triton 700 (GTX 1080 Max-Q-design)
Når det kommer til messens mest unike spillbærbare med Max-Q-design skal Acer ha all ære for å ha kommet opp med noe så sprøtt som å utstyre sin 1,9 cm slanke Predator Triton 700 med et mekanisk tastaur og atpåtil legge pekeplaten over tastaturet.
Det mekaniske tastaturet føles overraskende bra, selv om det selvsagt ikke oppleves like kontant, og ikke har samme lange vandring som et eksternt mekanisk tastatur. Til gjengjeld støyer det langt mindre og er like raskt å skrive på. Tilfredsstillelsen av å høre de små raske kneppene er like fullt til stede og overraskende nok har vi litt trua på denne sprø ideen.
Som nevnt er ikke tastaturet alene om å overraske på Acers Max-Q-designende spillmaskin. Selskapet har jammen tatt seg friheten til å løfte styreflaten opp til oversiden av tastaturet også, og for å ytterligere understreke at Triton er en spesiell maskin for dem har de gjort styreflaten gjennomsiktig.
Ikke bare er det kult i seg selv, men når de har tatt steg for å «pimpe» både vifte og kjølerør som vi fikk direkte nedsyn til, blir det rett og slett kanonkult. Belysningen er av det relativt diskré slaget, så om du frykter en massiv dose glorete LED-lysshow kan du bare slappe av. I vårt tilfelle var belysningen lekkert og elegant satt opp med et forsiktig gult skjær over kobberkjølerørene mens viften hadde en noe sterkere purpurfarge.
Nedsiden til den gjennomsiktige pekeplaten og den relativt mørke dekoren like under, er at det blir lett å se merker etter fingrene dine. Motstanden i glasset er også ganske mye høyere enn hos tradisjonelle pekeplater, og vi måtte jobbe litt mer for å navigere rundt.
Sporingen er heldigvis svært presis, men vi falt ofte utenfor det svakt oppmerkede området på glassflaten som faktisk er sporbart. Uten noen følbar overgang eller grense stopper musepekeren uten at vi oppdager det. En vanesak, kanskje, men uansett ikke verdens mest brukervennlige design vil vi si.
Når det kommer til byggekvaliteten er det full aluminiumutrustning som gjelder, og mens designet med sin blå Predator-logo klart hinter til at dette er en spillbærbar har vi sett det langt mer glorete fra selskapet tidligere.
Acer Predator Triton 700 lanseres i august. Vi har ingen norsk pris, men får opplyst 3400 euro fra Acers representant på messegulvet.
MSI GS73VR Stealth (GTX 1070 Max-Q-design)
MSI stiller med det som i alle fall er messens mest «normale» spillbærbare med Max-Q-design. GS73VR ligner rett og slett på selskapets øvrige maskiner, men er med sin 1,9 kilo enda lettere og like tynn som både Acer og Asus' kandidater.
Ikke gjør det noe, dog, for som så ofte ellers hos MSIs bærbare var også her både tastatur (Fra SteelSeries) og pekeplate av den fornøyelige sorten. Spesielt tastaturet føltes utrolig bra, med god vandring og markerte, lette nedtrykk. Dette tastaturet skriver du raskt på.
Det ser kanskje utrolig glorete ut med regnbuefarget RGB-belysning, men du kan selvsagt konfigurere denne akkurat som du selv ønsker.
GR73VR har i likhet med Asus og Acers Max-Q-maskiner en 15,6-tommers G-Sync-skjerm med Full HD-oppløsning og 120Hz. MSI tilbyr likevel å oppgradere panelet til 4K-oppløsning, og om du heller ville hatt et større panel er tilsvarende spesifiserte GS73VR med 17,3-tommer tingen for deg.
Dette er nok messens rimeligste Max-Q-designede bærbare, gitt GTX 1070-grafikken, og mens MSI verken kunne bekrefte pris eller lansering skal vi nok få hanket inn et testeksemplar i løpet av sommeren.
Vi har testet tre (nå tykke) tynne spillbærbare med GTX 1070:
To av dem likte vi spesielt godt »