SniktittHuawei Ascend Mate 2 4G

Lekrere, raskere og bedre

Den kinesiske brettmobilen har fått seg en kraftig overhaling.

Undertegnede synes designen på Ascend Mate 2 er bedre enn på forgjengeren.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Amobil.no/Las Vegas: Det er ikke så fryktelig lenge siden Huaweis første brettmobil, Ascend Mate, var innom til test. Allerede nå er en oppfølger lansert, og foruten noen litt spesielle egenskaper er det mye som ser likt ut. Men, det er bare på papiret.

Etter å ha fått teste den utmerkede telefonen Ascend P6, kan fjorårets Ascend Mate vanskelig kalles noe annet enn en nedtur. Den lave prislappen berget noe av æren, til en ellers litt under middels anstrengelse fra selskapet. Med tanke på spesifikasjonene er det ikke sikkert Ascend Mate 2 blir så mye dyrere – men førsteinntrykket er av en betydelig bedre telefon.

Les testen av fjorgjengeren – Huawei Ascend Mate

Flottere enn forgjengeren

Etter å ha fått telefonen i lanken, var det første jeg la merke til, hvor mye bedre utførelse denne telefonen virker å ha enn sin forgjenger. Det er stadig plast som er materialene, men Ascend Mate 2 virker rett og slett bedre skrudd sammen enn den utgaven av forgjengeren som vi fikk til Norge. Skal vi la subjektiviteten få løpe fritt et øyeblikk, synes jeg også denne modellen er langt lekrere å se til enn forgjengeren, med sitt matte, nedtonede design.

Det skal likevel sies at designen her ser ut til å være lånt i stor grad fra Samsungs brettmobiler. Den likner litt på en slags mellomting mellom Galaxy S4 og Galaxy Note II.

Selv skjermen gir et bedre førsteinntrykk enn det vi hadde av forgjengeren. Her er spesifikasjonene kliss like, på papiret. Men, det virker nesten som om den 6,1 tommer store 720p-skjermen er mer lyssterk enn forgjengeren. Det er vanskelig å si om den også byr på endringer i fargemetning, eller innsynsvinkel. Vi hadde ikke den gamle utgaven innen rekkevidde, og lysforholdene på messegulv blir heller aldri optimale.

I likhet med andre nyere Android-telefoner fra Huawei, mangler også denne en app-meny. Det fordrer ryddighet.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Ascend Mate 2 til venstre, Samsung Galaxy Note 3 til høyre.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Låseskjermen ser slik ut.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Nye menyer

Det som foregår på skjermen er imidlertid nytt. Huawei har oppdatert sin litt spesielle variant av Android-menyene, og kineserne fortsetter med å legge inn funksjonalitet vi knapt har sett tidligere – iallfall ikke helt i den formen Huawei gjør det.

I forrige generasjon av grensesnittet tok Huawei like godt bort hele appmenyen. Appene ligger fortsatt spredt ut over hjemmeskjermene, og du bør antakeligvis være over middels ryddig av deg, for å ikke ende opp med løse apper, og spill, spredt ut over alle hjemmeskjermene dine.

Samler nyttefunksjoner

En egen app som Huawei har døpt Phone Manager, hjelper deg med å holde orden på en rekke områder. Appen kan kverke apper som tar opp unødvendig mye minne, eller systemressurser. Her får du også hjelp til å spare batteri, så telefonen holder lengst mulig på en lading.

Også telefonens blokkeringsmuligheter ligger i denne appen. Her kan du enkelt legge til numrene til innpåslitne selgere, eller andre du ikke ønsker kontakt med.

Fra tidligere Huawei-telefoner kjenner vi disse funksjonene som relativt solide, og det ser ikke ut til at selskapet har lagt mindre innsats i disse nye versjonene.

Huawei har den siste tiden begynt å bygge inn svært så nyttig funksjonalitet i Android.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Vi er vant med sporadiske tregheter på mange av Huaweis produkter, og musikkspilleren har pleid å være en av verstingene. På Ascend Mate 2 klarte vi ikke å fremprovosere noen pauser.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Alle tregheter er vekk

De siste telefonene fra Huawei har jevnt over vært ganske raske, men nesten alle med merkbare, små, tregheter her og der. Om det skyldes programvaren de kjører, at telefonene har hatt Huaweis egen systembrikke, eller en kombinasjon av de to tingene skal vi ikke si for sikkert.

Ascend Mate 2 kjører, i likhet med forgjengeren, en firkjernet systembrikke, og klokkehastigheten har bare gått opp såvidt – fra 1,5 GHz til 1,6 GHz. Her er det imidlertid ikke Huaweis egen K3V2+-brikke som styrer showet, men en Snapdragon 400-brikke fra Qualcomm.

Til tross for likhetene, byr denne telefonen på en mye bedre brukeropplevelse enn forgjengeren. Borte er de ørsmå forsinkelsene, og alt bare glir bedre i så godt som alle sammenhenger. Om det skyldes maskinvare eller programvare er egentlig ikke så nøye – dette er uansett en velkommen forbedring.

Huawei markedsfører Mate 2 delvis som et nødbatteri. Du kan nemlig koble andre telefoner til Ascend Mate 2 for å lade dem, fra det digre batteriet som er bygget inn. Å lade en telefon med en annen er imidlertid ikke helt nytt. Mange mobiler som støtter den såkalte USB-OTG-standarden (USB on-the-go) gir fra seg tilstrekkelig strøm til at den andre telefonen kan lade. Det digre batteriet på 4050 mAh er imidlertid ikke fullt så vanlig.

Les sniktitten på kinesiske Meizu MX3

Kan bli brettmobiljoker

Huaweis nye brettmobil gjør altså et meget godt førsteinntrykk. En kan kanskje si at denne telefonen er det originalen skulle vært hele tiden, men like fullt – dette blir sannsynligvis en forholdsvis rimelig modell, i et marked dominert av steindyre gigantmobiler. Hvis den lever opp til det solide førsteinntrykket, hører den absolutt hjemme i butikkhyllen, sammen med fysiske storheter fra Sony, Samsung og HTC.

Her finner du alle sakene fra CES 2014-messen i Las Vegas »

Les også
Enorm vekst for Huawei
Les også
Huawei Ascend Y530: – Dette er den beste mobilen i sin klasse
Les også
Huawei lanserte verdens tynneste 7-tommersbrett
Les også
– 5G får tusen ganger bedre kapasitet enn 4G
Les også
Nå kommer Galaxy Note 3 i billigversjon
Les også
Masse spennende mobilnytt på årets CES
Les også
Dette er minstemann i Asus' nye ZenFone-serie
Les også
Huawei Ascend P6: Denne telefonen er syltynn og uvanlig smart
Les også
Huaweis monstermobil klar om en måned
Les også
Vi klår på «verdens største mobiltelefon»
Les også
Plastfølelsen blomstrer, men Ascend W1 er hendig
annonse