Til hovedinnhold

Iphone OS 4.0 Beta

Applikasjonsmenyen - her kan man nå velge bakgrunn selv.
Mapper med ulike applikasjoner.
Slik ser en åpen mappe ut.
Slik velger man e-postmapper.
Slik ser trådet e-post ut.
Oppgaveveksleren er synlig nederst. Legg merke til at autofullfør i Safari nå viser sidetitler også.

Apple lanserte nylig nyeste versjon av operativsystemet som kjøres av Iphone og Ipod Touch. En beta-versjon er sluppet og vi har fått teste systemet.

Hva som ble lansert kan du se nærmere på i live-dekningen vår fra Steve Jobs' presentasjon.

Vi tar en titt på det nye systemet og ser på hva som virker og hva som ikke virker.

Flerprogramkjøring

Her er planen i utgangspunktet at vanlige programmer som ikke behøver å gjøre arbeid i bakgrunnen skal settes på pause, slik at man kommer tilbake til programmet slik man forlot det etter å ha byttet til annen programvare.

Programvare som trenger å kjøre i bakgrunnen skal kunne benytte seg av eksisterende tjenester som Apple har bygget inn i operativsystemet.

Problemet med å teste såpass tidlig programvare er dog at det knapt fins programvare som er laget for Apples multitasking. Det virker som om også vanlige programmer behøver en liten overhaling for at pausefunksjonen skal fungere skikkelig.

Dermed kan man ikke fortsette på direkten der man slapp. De fleste applikasjoner reagerer ved å starte på nytt etter at man har forlatt dem. Hverken Spotify eller MSN-klienter er foreløpig oppdatert for Iphone OS 4.0.

Innføringen av "flerprogramkjøring" i praksis en ulempe frem til det kommer tilpassede applikasjoner i godt nok tilfang. Blant annet er det nå umulig å få tilgang på Ipod-spilleren mens man kjører annen programvare. Dobbelttrykket som ledet en direkte til Ipod-kontrollene gir i stedet tilgang på oppgavebehandleren.

Mapper

En funksjon som virker helt utmerket rett "ut av esken" er mappesorteringen. Ved å holde fingeren på ikonene i applikasjonsmenyen begynner de nå også å skjelve, men når man stabler flere på hverandre blir det opprettet en mappe med begge i. Inntil tolv applikasjoner kan bo i hver mappe.

Mappen blir forsøksvis gitt riktig navn, men systemet treffer ikke alltid. Blant annet ble mappen med Cat Piano og Dog Piano døpt "Musikk" da vi kombinerte disse. Det er riktignok et klaviatur, men det er knapt egnet til musikalsk tidsfordriv.

Heldigvis kan man sette navn på mappene selv, og denne blir fort døpt "Tullball".

E-post

I avdelingen for elektronisk post har Apple gjort en annen stor forandring. De har nå samlet all e-posten i én mappe. Man kan fortsatt se mappene for hver konto hver for seg, slik man pleide.

Kontoene oppdateres hver for seg og ofte med en liten forsinkelse. Derfor gikk vi i begynnelsen ut av fellesmappen til fordel for enkeltmappene, i den tro det ga bedre oversikt. Å vente litt lenger på at begge kontoene ble ferdig med oppdatering viser seg å fungere like godt.

For lengre e-postutvekslinger har Iphone OS 4.0 også støtte for trådet meldingsutveksling. Dette likner på sett og vis en del på måten tekstmeldinger håndteres av telefonen. Dog er den rent grafiske visningen noe annerledes, med piler og rader fremfor snakkebobler.

Spillsenter

En lovende greie for de av oss som kaster bort tiden på Iphone-spill er spillsenteret. Her skal Apple mer eller mindre ha laget en blåkopi av løsningene man finner på Playstation 3 og Xbox 360.

Også her er det litt tidlig å si så mye om hvordan det faktisk fungerer. Det fungerer nemlig ikke - før det kommer spill som støtter det. Vi har kommet så langt som til å registrere oss, men det dukker ikke opp nevneverdige mengder informasjon i applikasjonen, selv om vi til stadighet spiller forskjellige spill.

Planen er nok at dette skal bli en konkurrent til blant annet Openfeint og Crystal som gjør mye av det samme.

Hva har vi ikke sett på

Foreløpig har vi ikke sett nærmere på oppsett mot flere Exchange-kontoer. Vi har heller ikke prøvd ut sikret VPN.

Apples eget reklamesystem Iad som skal erstatte dagens løsninger fra blant andre Admob har vi selvsagt heller ikke sett noe til ettersom det foreløpig ikke fins programvare med støtte for løsningen i App Store.

Hvordan virker OS 4.0 Beta?

Det korte svaret er at det er forholdsvis ustabilt, men strengt tatt ikke plagsomt uferdig. Spesielt nettleseren Safari dør i ny og ne og er ikke sitt gamle bunnsolide selv.

Det er likevel kun snakk om en gang eller to om dagen med tung bruk, og nettsiden er på skjermen eller på vei inn på skjermen så fort man starter den opp igjen.

Å sende bilder fra bildearkivet som MMS ser også ut til å by på problemer i inneværende utgave av Iphone OS 4.0. Man får begynt på meldingen og valgt mottaker, men man får ikke lagt til innhold eller sendt meldingen. Bildet man valgte å sende er heller ikke synlig i grensesnittet.

Man merker også at mange programmer kræsjer en gang nå og da, mens noen overhodet ikke samarbeider på Iphone OS 4.0. Dette vil sannsynligvis ikke endre seg før den endelige versjonen av Iphone OS 4.0 slippes, ettersom de fleste utviklerne sannsynligvis vil lansere støtte for systemet samtidig.

Det fins mange fler små og store endringer i Iphone OS 4.0. Har du prøvd Iphone OS 4.0 eller er det noen funksjoner vi ikke har nevnt som blir ekstra viktige? Kjør diskusjon i forumetråden under.

Les også:

Kommentar: Tidenes Møljeslagsmål

- Vi vil ha tilbake telefonen vår

Se video av nye Iphone

Les også
Nye Android-modeller fra Motorola
Les også
- Vi vil ha tilbake telefonen vår
Les også
Se video av nye Iphone
Mer om
annonse