Til hovedinnhold

Nokia N96

Da Nokia N95 ble lansert i New York for et og et halvt år siden, skapte dette rystelser innad i mobilbransjen. Først nå klarer konkurrenter som Sony Ericsson og Samsung å komme med like avanserte produkter, og det var derfor knyttet stor spenning til oppfølgeren N96 og hva den hadde å by på.

(Klikk for større bilder)

Og det var nok få som gikk skuffet ut fra presselanseringen til Nokia. N96 har så og si alt som finnes av teknologi under dekselet, og er dermed det man trygt kan kalle et teknologimonster.

Med stor skjerm, alt av kommunikasjonsteknologi og støtte for både TV og film, skal du være bra kravstor for ikke å være fornøyd med N96 i hånden.

Stikkord: Film

Akkurat film og TV er nok nøkkelordene til N96. Ettersom mobil-TV enda ikke har tatt av i store deler av verden, har Nokia vendt oppmerksomheten mot film og video i stedet. Med en 2,8 tommer stor TFT-skjerm, egne taster for styring av mediaspilleren på siden og 16 GB innebygget minne, er det ikke teknikken som står i veien for å gjøre N96 til en konkurrent til kinosalen.

Foten for videospilleren.

For skjermen er faktisk enorm, sammenlignet med hva man er vant til på en mobiltelefon. Detaljer og grafikk kommer godt frem og videospilleren kjører helaftens spillefilmer på strak arm. I tillegg har Nokia fått på plass to høyttalere som sikrer stereolyd, samt en egen fot under kameraet som støtter telefonen opp på skrå så du kan se på video mens telefonen står på et bord.

Det skal nevnes at N96 har støtte for flash-basert innhold på internett. Det betyr at du kan se web-TV og video basert på flash-løsninger, som for eksempel YouTube.

I tillegg kommer mobil-TV med DVB-H. Men ettersom denne teknologien ikke finnes tilgjengelig i Norge enda, vil ikke dette være av større interesse for oss med det første.

To blitser og 30 bilder sekundet

Nokia N96 har i likhet med forgjengeren et 5 megapikslers kamera innabords. Oppløsningen er altså den samme, men en rekke av funksjonene rundt og maskinvaren er ny.

For eksempel skal N96 ha fått på plass to blitser, istedet for én enkelt. Grunnen til dette er at mens vanlige foto kun trenger en kort lyseksponering i mørke omgivelser, trenger film konstant belysning. Dette blir bedre dersom det finnes to lyskilder. Sammen med VGA-oppløsning på videoopptak og en bildefrekvens på 30 bilder i sekundet, virker dette svært lovende. Også for de som er interessert i å bruke telefonen som videokamera.

Noe større enn de to øvrige.
(Klikk for større bilder)

I likhet med N78 har N96 fått på plass støtte for geotagging. Dette fungerer slik at bildene lagres med GPS-koordinater når telefonen er i kontakt med en GPS-satelitt. Koordinatet kan brukes til å finne igjen stedet bildet er tatt på i ettertid, noe som i dag er mulig på mange kamera, men som er rimelig nytt på mobiltelefoner.

Ellers fungerer kameraet allerede rimelig bra, med rask søker, fungerende autofokus, og det meste av funksjonalitet på plass.

Større men tynnere

På messen har det blitt kommentert fra flere hold at N96 virker større enn N95. Sammenligner man telefonene og ser på spesifikasjonene er det helt riktig, N96 er både lengre og bredere enn forgjengeren. I tillegg kommer det et optisk bedrag inn i bildet ved at skjermen til N96 er betydelig større og telefonen derav virker langt større.

Ser vi på tykkelsen derimot, er situasjonen en annen. N96 er noe flatere i utformingen enn N95, og er i tillegg fysisk tynnere. Vårt inntrykk er at N96 går nedi lommen uten problemer. Men så er kanskje heller ikke de potensielle kjøperne av N96 nødvendigvis så opptatt av størrelsen.

N96 kommer på markedet i tredje kvartal i år, altså mellom juli og september måned, til den nette pris av rundt 6000 kroner. Innen den tid håper vi å ha kommet tilbake med enn fullverdig test av Nokias neste flaggskip.

annonse